ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Rafale: Έλαμψαν τα ελληνικά μαχητικά στην NEPTUNE STRIKE 23-1

Συμμετείχαν 4 μαχητικά αεροσκάφη (Α/Φ) RAFALE σε ρόλο Defensive Counter Air (DCA).
Rafale: Έλαμψαν τα ελληνικά μαχητικά στην NEPTUNE STRIKE 23-1

Rafale: Έλαμψαν τα ελληνικά μαχητικά στην NEPTUNE STRIKE 23-1 που ολοκληρώθηκε την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου

Ολοκληρώθηκε την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023 η Διακλαδική Συμμαχική Δράση με την επωνυμία «NEPTUNE STRIKE 23-1», που πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Μεσογείου, με την συμμετοχή Ναυτικών και Αεροπορικών Δυνάμεων καθώς και Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Forces – SOF) του ΝΑΤΟ, υπό την Διοίκηση και τον Έλεγχο του Στρατηγείου της Ναυτικής Δύναμης Κρούσης και Υποστήριξης του ΝΑΤΟ (Naval Striking and Support Forces NATO – STRIKFORNATO).

Η συμμετοχή στην «NEPTUNE STRIKE 23-1» εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ σε ό,τι αφορά στις διεθνείς συνεργασίες των Ενόπλων Δυνάμεων οι οποίες παγίως υποστηρίζουν και αναδεικνύουν τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, αποτελεί συνέχεια της «NEPTUNE STRIKE 22-1» (πατήστε εδώ) και «NEPTUNE STRIKE 22-2» (πατήστε εδώ), και συνέβαλε στην ενδυνάμωση της συνέργειας και της διαλειτουργικότητας, καθώς και στην επαύξηση της μαχητικής ικανότητας των συμμετεχόντων σε Συμμαχικό επίπεδο.

Η «NEPTUNE STRIKE 23-1» έλαβε χώρα από την Δευτέρα 20 έως την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023 με αντικείμενο την ένταξη και υπαγωγή των δυνάμεων του Carrier Strike Group 10 (CSG-10) στο Στρατηγείο Συμμαχικών Επιχειρήσεων (Allied Command Operations – ACO), στο πλαίσιο της διάθεσης ισχυρών δυνάμεων αποτροπής στον SACEUR (Supreme Allied Commander Europe) για την υποστήριξη των Διακλαδικών Δυνάμεων Επιχειρήσεων (Joint Task Forces – JTFs) που δρούν στην περιοχή ευθύνης του.

Rafale: Έλαμψαν τα ελληνικά μαχητικά στην NEPTUNE STRIKE 23-1

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν στην Δράση με προσωπικό και μέσα των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και της νεότευκτης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, όπως παρακάτω:

Το 2ο ΑΚΕ (Αεροπορικός Έλεγχος Μέσων Αεράμυνας – Κέντρο Σύνθεσης και Παραγωγής Αεροπορικής Εικόνας) στην Πάρνηθα, για τον συντονισμό των επιχειρήσεων αεράμυνας και την καθοδήγηση των Α/Φ στις περιοχές των ασκήσεων.
4 Μαχητικά Αεροσκάφη (Α/Φ) RAFALE σε ρόλο Defensive Counter Air (DCA).
2 Α/Φ MIRAGE 2000-5 σε ρόλο Offensive Counter Air (OCA).
6 Α/Φ F-16 Block 30, Block 52 και Block 52+ Advanced.
1 Ελικόπτερο (Ε/Π) Super Puma AS-332 Έρευνας – Διάσωσης.
1 Αεροσκάφος EMB–145H της 380 Μοίρας Αερομεταφερόμενου Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ).
1 Αντιαεροπορικό σύστημα «ΒΕΛΟΣ» SKYGUARD.
1 Σκάφος Ανορθόδοξου Πολέμου – Ταχείας Μεταφοράς MARK V (ΣΑΠ-ΤΜ/Mk-V).
1 Ομάδα διάσωσης και 1 Ομάδα για την τερματική καθοδήγηση πυρών (Joint Τerminal Αttack Controller – JTAC) των Α/Φ.
Από πλευράς συμμαχικών δυνάμεων συμμετείχαν:

Το Αεροπλανοφόρο USS GEORGE H.W. BUSH (GHWB) των ΗΠΑ με τα οργανικά του Α/Φ και τα πλοία συνοδείας του.
Το ισπανικό Αεροπλανοφόρο ESPS JUAN CARLOS I (JCI) με τα οργανικά του Α/Φ και τα πλοία συνοδείας του.
Το ιταλικό Αεροπλανοφόρο ITS CAVOUR (CAV) με τα οργανικά του Α/Φ και το πλοίο συνοδείας του.
Το Αντιτορπιλικό USS ARLEIGH BURKE (DDG-51).
Μέσα της Air to Ground Surveillance Force (NAGSF) του ΝΑΤΟ.
1 UAV MQ-9 REAPER της USAFE από την Αεροπορική Βάση Λάρισας.
Συνολικά και κατά την διάρκεια της Δράσης, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν στα ακόλουθα σύνθετα επιχειρησιακά σενάρια:

Καταστολή ενοποιημένης αεράμυνας {(Intergrated Air Defense System (IADS) Takedown}.
Επιθετικές Αεροπορικές Επιχειρήσεις (Offensive Counter Air – OCA).
Αμυντικές Αεροπορικές Επιχειρήσεις (Defensive Counter Air – DCA).
Πολεμικά Γυμνάσια των 3 Αεροπλανοφόρων USS GHWB, ESPS JCI και ITS CAV (Tri Carrier Fight).
Πυρά από Α/Φ των USS GHWB και ESPS JCI με κατάδειξη από Ελεγκτές Τερματικής Καθοδήγησης (Joint Terminal Attack Controller – JTAC) για προσβολή στόχων στο ΠΒ ΚΑΡΑΒΙΑ.
Έρευνα και Διάσωση Μάχης (Combat Search and Rescue – CSAR).

Το Offensive counter-air (OCA) είναι ένας στρατιωτικός όρος για την καταστολή της στρατιωτικής αεροπορικής δύναμης ενός εχθρού, κυρίως μέσω επιθέσεων εδάφους που στοχεύουν εχθρικές αεροπορικές βάσεις: απενεργοποίηση ή καταστροφή σταθμευμένων αεροσκαφών, διαδρόμων προσγείωσης, εγκαταστάσεων καυσίμων , υπόστεγων , εγκαταστάσεων ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας και άλλων αερομεταφορών υποδομή.

Να σημειωθεί πως άγνωστης προέλευσης Rafale είχαν διαλύσει πριν από κάποια χρόνια τουρκική βάση στη Λιβύη.

Διαβάστε επίσης:

Survivor All Star Highlights 8/3: «Μαλλιά κουβάρια» και οι Μπλε – Άγρια κόντρα ανάμεσα σε Παναγιώτη και Ηλία Γκότση

Ελληνοτουρκικά: Rafale από το Κατάρ η Τουρκία και Bayraktar από τα ΗΑΕ η Ελλάδα;

Διονύσης Αντωνέλλος

Δημοσιογράφος με εμπειρία σε blogging, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Γράφω και μιλάω για όσα με απασχολούν καθημερινά και τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Πιστεύω στις ιστορίες που κάνουν τον άνθρωπο καλύτερο.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελληνοτουρκικά: Αμερικανικές φρεγάτες made in… Turkey συζητούν Τραμπ και Ερντογάν

Αμερικανικές φρεγάτες made in… Turkey συζητούν Τραμπ και Ερντογάν

Εκπρόσωποι των ΗΠΑ διερεύνησαν κατά πόσον η Τουρκία θα μπορούσε να προμηθεύσει εξαρτήματα πλοίων και να βοηθήσει το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ στην κατασκευή πρόσθετων φρεγατών.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Η Ελλάδα ενισχύει την αντιαεροπορική άμυνα με Kentavros και Barak MX

Η Ελλάδα ενισχύει την αντιαεροπορική άμυνα με Kentavros και Barak MX

Η Ελλάδα ολοκλήρωσε την ενσωμάτωση του Kentavros στο Barak MX. Τα δύο συστήματα λειτούργησαν πλήρως συντονισμένα σε δοκιμές πεδίου.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Ελληνικά USVs με βρετανική σχεδίαση από τη SAS Tech

Ελληνικά USVs με βρετανική σχεδίαση από τη SAS Tech

Η SAS Technology προχωρά στη ναυπήγηση ελληνικών μη επανδρωμένων πλοίων με σχεδίαση Sigmund UK, ενισχύοντας την εγχώρια αμυντική βιομηχανία

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Τα συμβατικά ελληνικά Barracuda και το άλμα ισχύος για την Ελλάδα

Τα συμβατικά ελληνικά Barracuda και το άλμα ισχύος για την Ελλάδα

Τα συμβατικά Barracuda δεν είναι απλώς νέα υποβρύχια αλλά πολλαπλασιαστές ισχύος για την ελληνική αποτροπή.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Οι Τούρκοι επιδιώκουν να μην γίνει η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν – Ενοχλήθηκαν από τα ισραηλινά όπλα

Οι Τούρκοι επιδιώκουν να μην γίνει η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν – Ενοχλήθηκαν από τα ισραηλινά όπλα

Σύμφωνα με τον κ. Συρίγο η Τουρκία έχει ενοχληθεί από τα ισραηλινά όπλα που αποκτά η Ελλάδα και θα εγκατασταθούν στα νησιά και αντιδρά.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Ελληνοτουρκικά: Η προπαγανδιστική σύγκριση Τουρκίας – Ελλάδας στις φρεγάτες από τους Τούρκους

Ελληνοτουρκικά: Η προπαγανδιστική σύγκριση Τουρκίας – Ελλάδας στις φρεγάτες από τους Τούρκους

Τουρκικά μέσα παρουσιάζουν σύγκριση φρεγατών Istanbul και Belharra με σαφή στόχο την επικοινωνιακή υπεροχή και όχι την επιχειρησιακή ανάλυση.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Τουρκικά μέσα βλέπουν μπλόκο στο σχέδιο της Ελλάδας για φυσικό αέριο μέχρι την Ουκρανία

Τουρκικά μέσα βλέπουν μπλόκο στο σχέδιο της Ελλάδας για φυσικό αέριο μέχρι την Ουκρανία

Ο τουρκικός Τύπος μιλά για αποτυχία του ελληνικού σχεδίου στον Κάθετο Διάδρομο μετά τις χαμηλές δεσμεύσεις δυναμικότητας.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Η Τουρκία δοκίμασε σμήνος KARGU με πραγματικά πυρά – Ετοιμάζεται για επιθέσεις κορεσμού μεγάλης κλίμακας

Η Τουρκία δοκίμασε σμήνος KARGU με πραγματικά πυρά – Ετοιμάζεται για επιθέσεις κορεσμού μεγάλης κλίμακας

Δοκιμή με σμήνος KARGU σε επιχειρησιακό σενάριο και πραγματικά πυρά καταγράφεται ως πρώτη φορά στην Τουρκία.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Συζητήσεις Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας για Patriot

Συζητήσεις Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας για Patriot

Η Αθήνα και το Ριάντ συζητούν τον εκσυγχρονισμό συστήματος Patriot που επιχειρεί στη Σαουδική Αραβία από το 2021.

Ελληνοτουρκικά