ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Σε ποιες περιοχές της Ελλάδας θέλουν να στήσουν βάσεις οι ΗΠΑ!

Την οικοδόμηση ενός πλέγματος συμφωνιών αμυντικής συνεργασίας είναι αποφασισμένη να συνεχίσει η Αθήνα, με σκοπό την ανάσχεση της Άγκυρας, και μάλιστα, η στρατηγική αυτή αναμένεται να ξετυλιχθεί το επόμενο διάστημα. Βασική προτεραιότητα της ελληνικής πλευράς, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» της Κυριακής, αποτελεί η αναθεώρηση του συνόλου της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual...
Σε ποιες περιοχές της Ελλάδας θέλουν να στήσουν βάσεις οι ΗΠΑ!

Την οικοδόμηση ενός πλέγματος συμφωνιών αμυντικής συνεργασίας είναι αποφασισμένη να συνεχίσει η Αθήνα, με σκοπό την ανάσχεση της Άγκυρας, και μάλιστα, η στρατηγική αυτή αναμένεται να ξετυλιχθεί το επόμενο διάστημα.

Βασική προτεραιότητα της ελληνικής πλευράς, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» της Κυριακής, αποτελεί η αναθεώρηση του συνόλου της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defence Cooperation Agreement – MDCA) με τις ΗΠΑ, που θα αφορά εκτός από τον κορμό της συμφωνίας και νέες αλλαγές στο Παράρτημα της MDCA, που ήδη αναθεωρήθηκε τον Οκτώβριο του 2019.

Επίσης, στόχο για την Αθήνα, όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, αποτελεί η αναβίωση του σχεδίου για στρατηγική συμφωνία με τη Γαλλία, κάτι που συνδέεται με τη διαφαινόμενη δυναμική επανάκαμψη του Παρισιού στη διεκδίκηση του συμβολαίου για την επόμενη φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού.

Συσκέψεις τις επόμενες ημέρες

Στις ελληνικές προτεραιότητες βρίσκεται η υπόθεση μιας ολικής αναθεώρησης της MDCA και μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, μεταξύ αυτών που συζητούνται, ίσως όχι και το σημαντικότερο, είναι η χρονική επέκταση της συμφωνίας για να μην ανανεώνεται σε ετήσια βάση, αλλά π.χ. κάθε πενταετία.

Ήδη, εδώ και καιρό, το αμερικανικό αίτημα για διεύρυνση του στρατιωτικού αποτυπώματος των Ηνωμένων Πολιτειών στη χώρα μας, έχει φτάσει στα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας.

Γιατί ενδιαφέρονται οι ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί έχουν καταθέσει λίστα με σχεδόν 20 τοποθεσίες, οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν βάσεις για τις δυνάμεις τους.

Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Αμερικανοί έχουν κυκλώσει πολλές περιοχές της Βόρεια Ελλάδα (Καβάλα όπου υπάρχουν χρήσιμες αεροπορικές υποδομές, Λιτόχωρο, Θεσσαλονίκη), ενδιαφέρονται για την επέκταση υπαρχουσών διευκολύνσεων που χρησιμοποιούν (Αλεξανδρούπολη, Σούδα), ενώ στα αιτήματά τους συμπεριλαμβάνονται ακόμη και νησιά του Αιγαίου ( Κάρπαθος, Σκύρος).

Κοινές συσκέψεις των δύο υπουργείων έχουν προγραμματιστεί τις επόμενες ημέρες σε σχέση με την MDCA, αν και οι συζητήσεις θα είναι μακρές, αφού η Αθήνα θα αναμένει την αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ και τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης Μπάιντεν.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία με Ισραήλ

Τη συμφωνία για την ενοικίαση 10 εκπαιδευτικών αεροσκαφών Μ-346 και τη συντήρηση των αεροσκαφών T-6A Texan II της Πολεμικής Αεροπορίας ανακοίνωσε το Ισραήλ.

Η συμφωνία που θα υπογραφεί από τις δύο χώρες είναι αξίας 1,68 δισεκατομμυρίων δολαρίων και αφορά στην ενοικίαση των αεροσκαφών και την υποστήριξη των T-6A για μια περίοδο 20 ετών. Η συμφωνία περιλαμβάνει την προμήθεια δέκα αεροσκαφών M-346 (Lavi), τη συντήρηση αεροσκαφών Τ-6 (Efroni), καθώς και την παροχή προσομοιωτή, εκπαίδευσης και υλικοτεχνικής υποστήριξης.

Το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ συμμετείχε σε διεθνή διαγωνισμό για αυτό το έργο και η προσφορά που κέρδισε εγκρίθηκε από την ελληνική κυβέρνηση. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η σχολή πτήσεων θα κατασκευαστεί και θα συντηρηθεί από τα συστήματα Elbit. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συμφωνία για αμυντική προμήθεια μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας μέχρι σήμερα, η οποία εγκρίθηκε από την ελληνική κυβέρνηση έπειτα από διεθνή διαγωνισμό.

Η έγκριση της Αθήνας δίνει τη δυνατότητα στις δύο πλευρές να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν στην υπογραφή συμφωνίας. Στο άμεσο μέλλον, η SIBAT, η Διεύθυνση για τη Διεθνή Αμυντική Συνεργασία στο υπουργείο Αμυνας του Ισραήλ, και η Elbit Systems θα υπογράψουν τη συμφωνία.

Η 120ΠΕΑ θα εξοπλιστεί με 10 αεροσκάφη εκπαίδευσης M-346 που παράγονται από την ιταλική εταιρία Leonardo. Τα αεροσκάφη αυτά, γνωστά και ως «Lavi» σε ισραηλινή υπηρεσία, χρησιμοποιούνται, επίσης, στην ισραηλινή Σχολή Αεροπορίας και θεωρούνται πολύ επιτυχημένα. Στο πλαίσιο της συμφωνίας η Elbit System θα παρέχει ανταλλακτικά για τη λειτουργία των αεροσκαφών T-6 της Πολεμικής Αεροπορίας και όχι τεχνογνωσία, καθώς υπάρχει εδώ και χρόνια στην Π.Α. Η Elbit θα παρέχει, επίσης, εκπαίδευση, προσομοιωτές και υλικοτεχνική υποστήριξη.

Να σημειωθεί ότι η Πολωνία υπέγραψε συμφωνία το 2017 με τη Leonardo για την προμήθεια 12 νέων Μ-346 έναντι 395 εκατ. €.

Πηγή: Pentapostagma.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ελληνοτουρκικά: Λάθη και αστοχίες καθυστερούν την παραλαβή των Μ1117

Magbox. Κάντε δικά σας με ένα κλικ όλα τα αγαπημένα σας περιοδικά.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελληνοτουρκικά: Οι Αμερικανοί τίναξαν την παράνομη τουρκική Γαλάζια Πατρίδα στον αέρα

Οι Αμερικανοί τίναξαν την παράνομη τουρκική Γαλάζια Πατρίδα στον αέρα

«Η εμπλοκή των ΗΠΑ μέσω της Chevron συνιστά έμμεση επιβεβαίωση ότι η αμερικανική πλευρά δεν αναγνωρίζει τη λογική της τουρκολιβυκής χάραξης».

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Αντίδραση της Τουρκίας για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες νότια της Κρήτης αλλά μέχρι εκεί καθώς εμπλέκονται οι Αμερικάνοι

Αντίδραση της Τουρκίας για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες νότια της Κρήτης αλλά μέχρι εκεί καθώς εμπλέκονται οι Αμερικάνοι

Οι Τούρκοι υποστηρίζουν πως οι κινήσεις της Ελλάδας στην περιοχή «αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο και στις σχέσεις καλής γειτονίας».

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Τούρκοι: Οι Έλληνες θα μας κλέψουν τον πατσά

Τούρκοι: Οι Έλληνες θα μας κλέψουν τον πατσά

Τουρκικά μέσα μιλούν για ελληνική πρωτοβουλία σχετικά με τον πατσά και την UNESCO, με τη συζήτηση να φουντώνει.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Μάζης: Μικρό καλάθι για τα ελληνικά κοιτάσματα, προσοχή σε συνδιαχείριση με Τουρκία

Μάζης: Μικρό καλάθι για τα ελληνικά κοιτάσματα, προσοχή σε συνδιαχείριση με Τουρκία

Ο καθηγητής Γιάννης Μάζης αναλύει τις ενεργειακές εξελίξεις και προειδοποιεί για τις γεωπολιτικές προεκτάσεις τους.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Οι Τουρκοι φτιάχνουν πύραυλο με εκτιμώμενο βεληνεκές έως και 2.000 χιλιόμετρα

Οι Τουρκοι φτιάχνουν πύραυλο με εκτιμώμενο βεληνεκές έως και 2.000 χιλιόμετρα

Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής επίσημες δηλώσεις από τουρκικής πλευράς για τα ακριβή τεχνικά χαρακτηριστικά του συστήματος.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Οι ΗΠΑ προσφέρουν MQ 1C Gray Eagle στην Ελλάδα

Οι ΗΠΑ προσφέρουν MQ 1C Gray Eagle στην Ελλάδα

Η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί από τεχνικές αξιολογήσεις για το κόστος χρήσης, τη συντήρηση και την υλικοτεχνική υποστήριξη.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Τούρκοι: Βλέποντας το τουρκικό «KAPLAN» (Τίγρης), οι Έλληνες κλαίνε για τα M113 τους

Τούρκοι: Βλέποντας το τουρκικό «KAPLAN» (Τίγρης), οι Έλληνες κλαίνε για τα M113 τους

Σε επιχειρησιακό επίπεδο, η σύγκριση νέας πλατφόρμας όπως το KAPLAN με εκσυγχρονισμό M113 δεν είναι απλή.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Ερωτήματα για την απουσία Δένδια από τη σύνοδο Ελλάδας – Τουρκίας

Ερωτήματα για την απουσία Δένδια από τη σύνοδο Ελλάδας – Τουρκίας

Η απουσία του Νίκου Δένδια από τη σύνοδο Μητσοτάκη Ερντογάν στην Άγκυρα προκαλεί ερωτήματα ενόψει κρίσιμων ελληνοτουρκικών επαφών.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: USAF KC 135 σε επαναλαμβανόμενη αποστολή ανοιχτά της Πελοποννήσου – Τι δείχνει η εικόνα

USAF KC 135 σε επαναλαμβανόμενη αποστολή ανοιχτά της Πελοποννήσου – Τι δείχνει η εικόνα

Η παρουσία KC 135 συνδέεται κατά κανόνα με επιχειρήσεις εναέριου ανεφοδιασμού μαχητικών ή αεροσκαφών ISR (για συλλογή πληροφοριών).

Ελληνοτουρκικά