ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Σκύρος: Γι’ αυτό οι Τούρκοι τρέμουν το νησί

Σε νησί στρατηγική σημασίας για τις ΗΠΑ αναδεικνύεται η Σκύρος.
Σκύρος: Γι’ αυτό οι Τούρκοι τρέμουν το νησί

Η Σκύρος και η στρατηγικής σημασίας θέση της φαίνεται πως έχουν μπει στο μάτι των ΗΠΑ. Θα καταφέρουν οι Αμερικανοί να εντάξουν το ελληνικό νησί στη λίστα διευκολύνσεών τους μέσω της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA);

Όπως μεταφέρει η Αλεξάνδρα Φωτάκη στο Βήμα της Κυριακής, τη συζήτηση για τη Σκύρο άνοιξε η Βουλευτής, Γκρέις Μενγκ, η οποία δεν προτείνει βάσεις στα Ελληνικά νησιά, αλλά ζητά διερεύνηση της δυνατότητας επέκτασης της Αμερικανικής παρουσίας στο Αιγαίο με «έμφαση στα ελληνικά νησιά».

Η τροπολογία που έγινε αποδεκτή  έχει πολύ δρόμο ακόμη για να γίνει πραγματικότητα όμως δείχνει τις προθέσεις των Αμερικανών.

Η Σκύρος στο επίκεντρο για βάση

Οι συζητήσεις ωστόσο έχουν ανοίξει και το διάλογο για τη δημιουργία βάσης σε ελληνικό νησί με τη Σκύρο να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Πρόκειται για ένα νησί με εξαιρετικό στρατιωτικό αεροδρόμιο, στο κεντρικό Αιγαίο και μακριά από τις Τουρκικές αντιδράσεις. Τουλάχιστον τις νομιμοποιημένες γιατί η Τουρκία έχει δείξει επανειλημμένα ότι διαφωνεί με την παρουσία των Αμερικανών στο Αιγαίο και την Ελληνική επικράτεια.

Η ελληνική στρατιωτική βάση στη Σκύρο είναι έτοιμη, λειτουργική και με πολλαπλές δυνατότητες ενώ υπάρχουν και 3 φυσικές λιμενικές υποδοχές στο νησί.

Η Σκύρος λοιπόν μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά με τις υπόλοιπες αμερικανικές βάσεις σε Αλεξανδρούπολη και Σούδα κάτι ιδιαίτερα ωφέλιμο για την Ελληνική πλευρά ενώ μπορεί να αποτελέσει νέο κόκκινο πανί για τους Τούρκους.

Τουρκία: Το σχέδιο του Ερντογάν για να αποκόψει την Ελλάδα από την Κύπρο!

Μύκονος: Δεν έφτανε η πτώση του τουρισμού, έχει και τους αστυνομικούς…

Ελληνοτουρκικά: Αθλητικές δραστηριότητες μεταξύ στρατιωτικών σχολών των δύο χωρών

Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του ιστότοπου αυτού.