Τούρκοι: Το Κατάρ διάλεξε την Ελλάδα και την Κύπρο

Επιμονή Ερντογάν με την Ντόχα λένε οι Τούρκοι.

Τούρκοι: Το Κατάρ διάλεξε την Ελλάδα και την Κύπρο, υποστηρίζει Τούρκος αναλυτής ο οποίος κάνει λόγο για… επιμονή Ερντογάν στις σχέσεις με την Ντόχα.

Σύμφωνα με τον Τούρκο δημοσιογράφο και αναλυτή, Φεχίμ Ταστεκίν, η σχέση Τουρκίας – Κατάρ είναι… υπερεκτιμημένη αφού όπως αναφέρει η αξία των επενδύσεων της Qatar Investment Authority στην Τουρκία αντιστοιχεί μόλις στο 5% των παγκόσμιων επενδύσεών της, ύψους 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Τούρκος δημοσιογράφος κάνει αναφορά στην συμφωνία Άγκυρας – Ντόχα, η οποία αναμένεται να εγκριθεί από την τουρκική Γενική Συνέλευση και σύμφωνα με την οποία το Κατάρ θα μπορεί να αναπτύξει 36 πολεμικά αεροσκάφη Rafale και 250 στρατιωτικούς στην Τουρκία.

Ο τουρκικός εναέριος χώρος και οι βάσεις θα ανοίξουν στα αεροπλάνα του Κατάρ.

Τα καταριανά Rafale θα μπορούσαν, τονίζει ο Φεχίμ Ταστεκίν, να αποτελούν την απάντηση στα 24 Rafale που θα αγοράσει η Αθήνα από τη Γαλλία όμως όπως σημειώνει ιδιαίτερης σημασίας για την Τουρκία είναι η τουρκική στρατιωτική βάση που στο Κατάρ για την οποία δεν… είναι σίγουρος ότι θα υπάρχει και στο μέλλον, λόγω της εξομάλυνσης των σχέσεων του Κατάρ με τα ΗΑΕ και την Σαουδική Αραβία.

Ο Φεχίμ Ταστεκίν σημειώνει πως το Κατάρ έχει δείξει εδώ και καιρό ότι «δεν σκοπεύει να θέσει τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας πάνω από τις δικές του στρατηγικές επιλογές».

«Παρά τη συνεργασία στον αμυντικό και οικονομικό τομέα, ορισμένες ασυνέπειες μεταξύ των δύο χωρών που αναστάτωσαν την Άγκυρα δεν μπορούν να επιλυθούν», υπογραμμίζει.

Μεταξύ αυτών των ασυνεπειών στις σχέσεις των δύο χωρών αναφέρονται «τα ενεργειακά έργα που πραγματοποιεί το Κατάρ με την Κυπριακή Δημοκρατία».

«Το Κατάρ εισήλθε στην επιχείρηση εξερεύνησης υδρογονανθράκων μαζί με την ExxonMobil στο οικόπεδο με αριθμό 5 που βρίσκεται σε αποκλειστική οικονομική ζώνη που έχει δηλώσει η Τουρκία», τονίζεται.

«Οι στρατηγικές επιλογές της Ντόχα επιβεβαιώνουν ότι δεν θέλει να μοιραστεί τον κυρίαρχο χώρο της με την Άγκυρα σε θέματα εξωτερικής πολιτικής», υπογραμμίζει ο Τούρκος δημοσιογράφος.

Την ίδια ώρα να σημειωθεί ότι όλο και καλύτερες βαίνουν οι σχέσεις της Ελλάδας και του Ισραήλ.

Το Ισραήλ, σύμφωνα με την τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak, ετοιμάζεται για άσκηση στον ελληνικό εναέριο χώρο στη Μεσόγειο την Άνοιξη του επόμενου έτους, με σενάριο την επίθεση κατά του Ιράν.

Ο λόγος είναι ότι το ανάγλυφο της ελληνικής ενδοχώρας μοιάζει με αυτό του Ιράν.

Διαβάστε επίσης:

Βayraktar: Έφτασαν οι δολοφόνοι των τουρκικών drones

Bayraktar: Χώρα έκπληξη αγοράζει τα τουρκικά UAV – H αντίδραση της Ελλάδας

Τούρκοι: Το Κατάρ διάλεξε την Ελλάδα και την Κύπρο