ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Τούρκοι: Βλέποντας το τουρκικό «KAPLAN» (Τίγρης), οι Έλληνες κλαίνε για τα M113 τους

Σε επιχειρησιακό επίπεδο, η σύγκριση νέας πλατφόρμας όπως το KAPLAN με εκσυγχρονισμό M113 δεν είναι απλή.
Τούρκοι: Βλέποντας το τουρκικό «KAPLAN» (Τίγρης), οι Έλληνες κλαίνε για τα M113 τους

Τουρκικά δημοσιεύματα επανέφεραν το πρόγραμμα τεθωρακισμένου οχήματος μεταφοράς προσωπικού KAPLAN, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα παραμένει πίσω στον εκσυγχρονισμό των M113, παρά τις συζητήσεις για αξιοποίηση ισραηλινής τεχνολογίας. Η αναφορά συνδέεται με την παρουσίαση του KAPLAN στην έκθεση Indo Defence 2025 και με πληροφορίες ότι η πρώτη μονάδα βρίσκεται στο τελικό στάδιο συναρμολόγησης.

«Βλέποντας το τουρκικό «KAPLAN» (Τίγρης), οι Έλληνες κλαίνε για τα M113 τους! Ακόμα και η ισραηλινή τεχνολογία ήταν άχρηστη», τιτλοφορείται το δημοσίευμα της τουρκικής Star.

Τα ίδια μέσα επισημαίνουν ότι ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει περίπου 3.000 M113, πολλά εκ των οποίων είναι παλαιάς σχεδίασης και απαιτούν εκτεταμένες παρεμβάσεις σε θωράκιση, κινητήρα και ηλεκτρονικά συστήματα για να παραμείνουν επιχειρησιακά αξιόπιστα. Η συζήτηση για πιθανή αναβάθμιση με ισραηλινά συστήματα φαίνεται ότι δεν έχει καταλήξει σε οριστική σύμβαση, καθώς το κόστος και το εύρος των τροποποιήσεων δημιουργούν τεχνικά και οικονομικά ερωτήματα.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο, η σύγκριση νέας πλατφόρμας όπως το KAPLAN με εκσυγχρονισμό M113 δεν είναι απλή. Αφορά διαφορετικές γενιές σχεδίασης, επίπεδα προστασίας και βιομηχανικές επιλογές. Το κρίσιμο ζήτημα για την Ελλάδα παραμένει η ισορροπία μεταξύ κόστους, χρόνου παράδοσης και διαλειτουργικότητας με τα υφιστάμενα μέσα.

Τούρκοι: Βλέποντας το τουρκικό «KAPLAN» (Τίγρης), οι Έλληνες κλαίνε για τα M113 τους

Διονύσης Αντωνέλλος

Δημοσιογράφος με εμπειρία σε blogging, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Γράφω και μιλάω για όσα με απασχολούν καθημερινά και τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Πιστεύω στις ιστορίες που κάνουν τον άνθρωπο καλύτερο.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελληνοτουρκικά: Οι ΗΠΑ προσφέρουν MQ 1C Gray Eagle στην Ελλάδα

Οι ΗΠΑ προσφέρουν MQ 1C Gray Eagle στην Ελλάδα

Η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί από τεχνικές αξιολογήσεις για το κόστος χρήσης, τη συντήρηση και την υλικοτεχνική υποστήριξη.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Ερωτήματα για την απουσία Δένδια από τη σύνοδο Ελλάδας – Τουρκίας

Ερωτήματα για την απουσία Δένδια από τη σύνοδο Ελλάδας – Τουρκίας

Η απουσία του Νίκου Δένδια από τη σύνοδο Μητσοτάκη Ερντογάν στην Άγκυρα προκαλεί ερωτήματα ενόψει κρίσιμων ελληνοτουρκικών επαφών.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: USAF KC 135 σε επαναλαμβανόμενη αποστολή ανοιχτά της Πελοποννήσου – Τι δείχνει η εικόνα

USAF KC 135 σε επαναλαμβανόμενη αποστολή ανοιχτά της Πελοποννήσου – Τι δείχνει η εικόνα

Η παρουσία KC 135 συνδέεται κατά κανόνα με επιχειρήσεις εναέριου ανεφοδιασμού μαχητικών ή αεροσκαφών ISR (για συλλογή πληροφοριών).

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Οι ελληνικές Belharra και τα Rafale στο στόχαστρο των Κινέζων; Που δίνουν τεχνολογία και στην Τουρκία

Οι ελληνικές Belharra και τα Rafale στο στόχαστρο των Κινέζων; Που δίνουν τεχνολογία και στην Τουρκία

Το κρίσιμο ερώτημα που ανακύπτει είναι αν τέτοιες πληροφορίες θα μπορούσαν, άμεσα ή έμμεσα, να καταλήξουν και σε τρίτες χώρες.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: ΗΠΑ και Τουρκία σε ναυπηγική συνεργασία λόγω Κίνας

ΗΠΑ και Τουρκία σε ναυπηγική συνεργασία λόγω Κίνας

Οι ΗΠΑ αναζητούν συμμάχους στη ναυπηγική καθώς η Κίνα κυριαρχεί στη θάλασσα.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Το τόξο των Rafale και ο γεωπολιτικός εγκλωβισμός της Τουρκίας

Το τόξο των Rafale και ο γεωπολιτικός εγκλωβισμός της Τουρκίας

Για την Ελλάδα η επιλογή των Rafale δεν αφορά μόνο την αεροπορική υπεροχή στο Αιγαίο.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Mirage 2000-5: Γιατί η Γαλλία τα κρατά και η Ελλάδα τα πουλά

Mirage 2000-5: Γιατί η Γαλλία τα κρατά και η Ελλάδα τα πουλά

Η Γαλλία διατηρεί τα Mirage 2000-5 δίπλα στο Rafale F4 ενώ η Ελλάδα εξετάζει πώληση Οι λόγοι είναι επιχειρησιακοί οικονομικοί και δομικοί.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Παραγγελία 195 εκατ δολαρίων των ΗΠΑ στη BAE για ACV 30 – Αλλάζουν τα πάντα αν τα πάρει και η Ελλάδα

Παραγγελία 195 εκατ δολαρίων των ΗΠΑ στη BAE για ACV 30 – Αλλάζουν τα πάντα αν τα πάρει και η Ελλάδα

Το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ ανέθεσε στη BAE Systems σύμβαση 195 εκατομμυρίων δολαρίων για την παραγωγή επιπλέον ACV 30 ενισχύοντας τον αμφίβιο στόλο.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Ενεργοποιήθηκαν τα τοyρκικά Kamikaze drones SKYDAGGER με εμβέλεια έως 100 χλμ.

Ενεργοποιήθηκαν τα τοyρκικά Kamikaze drones SKYDAGGER με εμβέλεια έως 100 χλμ.

Ο πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας ανέδειξε την αυξανόμενη σημασία των καμικάζι drones.

Ελληνοτουρκικά