ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Tουρκία: Εκεί στρέφει την προσοχή της μετά το «χαστούκι» για τα F-35 και τα F-16

H Tουρκία στρέφει την προσοχή της στα Eurofighter - Αυτός είναι ο λόγος
Tουρκία: Εκεί στρέφει την προσοχή της μετά το «χαστούκι» για τα F-35 και τα F-16

Tην προσοχή της στα Eurofighter στρέφει η Τουρκία σύμφωνα με τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας, λόγω των σχέσεων με τις ΗΠΑ το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪΜανώλης Κωστίδης, τα τουρκικά μέσα αναφέρουν πως ο Μπάιντεν δεν δίνει ούτε F-35 αλλά ούτε και F-16 και η Άγκυρα ψάχνει λύσεις.

H Tουρκία στρέφει την προσοχή της στα Eurofighter – Αυτός είναι ο λόγος

Πιο συγκεκριμένα, το δελτίο ειδήσεων του TGRT HABER ανέφερε: «Πρέπει να θυμόμαστε την περιπέτεια της Τουρκίας σε σχέση με τα F-35 και τα F-16. H Toυρκία ήταν μέρος του σχεδίου συμπαραγωγής των F-35 και προμήιθειας των μαχητικών. Όταν επιδεινώθηκαν οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ η Άγκυρα αποκλείστηκε από τα F-35.

Παράλληλα συμπληρώνουν πως ο βασικός λόγος που συνέβη αυτό ήταν η προμήθεια των S-400 απο τη Ρωσία τη στιγμή που η Τουρκία είπε «εγώ έχω πληρώσει , και έναντι του ποσού να μου δώσετε έστω τα F-16».

Τότε, σύμφωνα πάντα με τους τούρκους, ο Mπάιντεν συμφώνησε ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έστειλε επιστολή στο Κογκρέσο και ζήτησε την παραχώρηση των F-16 στην Τουρκία. Αλλά μέχρι και σήμερα δεν εκγρίθηκε αυτό το αίτημα. Γι αυτό και η Τουρκία έστρεψε το βλέμμα της στα Eurofighter Typhoon.

Την ίδια ώρα, έντονο προβληματισμό έχουν οι Τούρκοι αναλυτές για την άρνηση των ΗΠΑ να δώσει τα F-35 στην Τουρκία σε αντίθεση με την Ελλάδα.

Αρχικά ο σχεδιασμός των Τούρκων ήταν να λάβουν τα F-35 από τις ΗΠΑ. Ωστόσο οι ΗΠΑ αρνήθηκαν με τον Ερντογάν να στρέφεται στη Ρωσία για τα s-400. Στη συνέχεια όμως μπήκαν στο τραπέζι και τα F-16 με τις απειλές προς την Ελλάδα για «εισβολή τη νύχτα» να βάζουν στοπ από τους Αμερικανούς.

Οι Τούρκοι αναλυτές προβληματίζονται από το γεγονός πως οι Αμερικανοί έχουν υποσχεθεί είκοσι F-35 στην Ελλάδα μέχρι το 2027-28 την ώρα που στην Τουρκία δε προσφέρουν κάτι. Όπως τονίζουν, αυτό αλλάζει τα δεδομένα στο Αιγαίο και δίνει υπεροχή στην Ελλάδα καθώς μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην τουρκική αεροπορία καθώς τα F-35 είναι ισχυρά μαχητικά αεροσκάφη.

Πηγή: Geostratigika.gr

Βαγγέλης Λάσκαρης

Μέλος της συντακτικής ομάδας του Sportime.GR.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελληνοτουρκικά: Ερωτήματα για την απουσία Δένδια από τη σύνοδο Ελλάδας – Τουρκίας

Ερωτήματα για την απουσία Δένδια από τη σύνοδο Ελλάδας – Τουρκίας

Η απουσία του Νίκου Δένδια από τη σύνοδο Μητσοτάκη Ερντογάν στην Άγκυρα προκαλεί ερωτήματα ενόψει κρίσιμων ελληνοτουρκικών επαφών.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: USAF KC 135 σε επαναλαμβανόμενη αποστολή ανοιχτά της Πελοποννήσου – Τι δείχνει η εικόνα

USAF KC 135 σε επαναλαμβανόμενη αποστολή ανοιχτά της Πελοποννήσου – Τι δείχνει η εικόνα

Η παρουσία KC 135 συνδέεται κατά κανόνα με επιχειρήσεις εναέριου ανεφοδιασμού μαχητικών ή αεροσκαφών ISR (για συλλογή πληροφοριών).

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Οι ελληνικές Belharra και τα Rafale στο στόχαστρο των Κινέζων; Που δίνουν τεχνολογία και στην Τουρκία

Οι ελληνικές Belharra και τα Rafale στο στόχαστρο των Κινέζων; Που δίνουν τεχνολογία και στην Τουρκία

Το κρίσιμο ερώτημα που ανακύπτει είναι αν τέτοιες πληροφορίες θα μπορούσαν, άμεσα ή έμμεσα, να καταλήξουν και σε τρίτες χώρες.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: ΗΠΑ και Τουρκία σε ναυπηγική συνεργασία λόγω Κίνας

ΗΠΑ και Τουρκία σε ναυπηγική συνεργασία λόγω Κίνας

Οι ΗΠΑ αναζητούν συμμάχους στη ναυπηγική καθώς η Κίνα κυριαρχεί στη θάλασσα.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Το τόξο των Rafale και ο γεωπολιτικός εγκλωβισμός της Τουρκίας

Το τόξο των Rafale και ο γεωπολιτικός εγκλωβισμός της Τουρκίας

Για την Ελλάδα η επιλογή των Rafale δεν αφορά μόνο την αεροπορική υπεροχή στο Αιγαίο.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Mirage 2000-5: Γιατί η Γαλλία τα κρατά και η Ελλάδα τα πουλά

Mirage 2000-5: Γιατί η Γαλλία τα κρατά και η Ελλάδα τα πουλά

Η Γαλλία διατηρεί τα Mirage 2000-5 δίπλα στο Rafale F4 ενώ η Ελλάδα εξετάζει πώληση Οι λόγοι είναι επιχειρησιακοί οικονομικοί και δομικοί.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Παραγγελία 195 εκατ δολαρίων των ΗΠΑ στη BAE για ACV 30 – Αλλάζουν τα πάντα αν τα πάρει και η Ελλάδα

Παραγγελία 195 εκατ δολαρίων των ΗΠΑ στη BAE για ACV 30 – Αλλάζουν τα πάντα αν τα πάρει και η Ελλάδα

Το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ ανέθεσε στη BAE Systems σύμβαση 195 εκατομμυρίων δολαρίων για την παραγωγή επιπλέον ACV 30 ενισχύοντας τον αμφίβιο στόλο.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Ενεργοποιήθηκαν τα τοyρκικά Kamikaze drones SKYDAGGER με εμβέλεια έως 100 χλμ.

Ενεργοποιήθηκαν τα τοyρκικά Kamikaze drones SKYDAGGER με εμβέλεια έως 100 χλμ.

Ο πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας ανέδειξε την αυξανόμενη σημασία των καμικάζι drones.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Αμερικανικές φρεγάτες made in… Turkey συζητούν Τραμπ και Ερντογάν

Αμερικανικές φρεγάτες made in… Turkey συζητούν Τραμπ και Ερντογάν

Εκπρόσωποι των ΗΠΑ διερεύνησαν κατά πόσον η Τουρκία θα μπορούσε να προμηθεύσει εξαρτήματα πλοίων και να βοηθήσει το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ στην κατασκευή πρόσθετων φρεγατών.

Ελληνοτουρκικά