ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Τουρκία: Με Harrier αντί για F-35B σκέφτεται να εφοδιάσει το αεροπλανοφόρο της

Να θυμίσουμε πως τα AV-8B πραγματοποιούν απόλυτα κάθετες απογειώσεις (σ.σ. όπως και τα F-35 B).
Τουρκία: Με Harrier αντί για F-35B σκέφτεται να εφοδιάσει το αεροπλανοφόρο της

Τουρκία: Ο αποκλεισμός της Άγκυρας από το πρόγραμμα παραγωγής και αγοράς των F-35 έχει προκαλέσει σοκ στις τουρκικές ένοπλές δυνάμεις, οι οποίες βλέπουν πως δύσκολα μπορούν να αντικαταστήσουν τα αμερικανικά αεροσκάφη.

Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φωνές στην Τουρκία, μεταξύ των οποίων και του defenceturk.net, όπου κάνουν λόγο για εναλλακτική λύση στα Harrier που χρησιμοποιούνται από την Ιταλία, την Ισπανία και τις ΗΠΑ.

Bayraktar: Μάθαμε το τυφλό σημείο των ρωσικών Pantsir – Ταπεινωτική αδυναμία

Οι Τούρκοι θέλουν να εφοδιάσουν με Harrier το μίνι αεροπλανοφόρο τους TCG Anadolu.

«Η προμήθεια αυτού του αεροσκάφους, η παραγωγή του οποίου έληξε μετά το 2003, είναι δυνατή μόνο εάν μπορεί να ληφθεί από δεύτερο χέρι από τις προαναφερθείσες χώρες», τονίζουν οι Τούρκοι.

Σύμφωνα με το defenceturk.net η Ιταλία διαθέτει σχετικά νέο στόλο ως έναν από τους τελευταίους χρήστες αεροσκαφών τύπου Harrier, τα οποία «έχουν εγκσυγχρονιστεί για τη μεταφορά πυραύλων AIM-120 AMRAAM και βόμβες JDAM».

Η Ιταλία αγόρασε αρχικά 18 Harriers, εκ των οποίων δύο εκπαιδευτικά αεροσκάφη TAV-8B Harrier II (διθέσιο) και 16 AV-8B Harrier II Plus (μονό κάθισμα). Δύο Το AV-8B Harrier II Plus ήταν εκτός λειτουργίας λόγω ατυχημάτων.

Εάν τελικά οι Ιταλοί δώσουν τα Harrier στην Τουρκία, η Άγκυρα θεωρεί πως θα μπορεί να τα χρησιμοποιεί έως το Harrier προμηθεύεται από την Ιταλία για TCG Anadolu, θεωρείται ότι αυτά τα αεροσκάφη μπορούν να 2030-35.

Αιγύπτιος στρατηγός: Οι Έλληνες έμαθαν να πολεμούν μόνοι τους – Δεν υπολογίζουν τίποτα

«Ωστόσο, δεν είναι γνωστό εάν η Ιταλία θα είναι πρόθυμη να πουλήσει τα Harrier», καταλήγουν οι Τούρκοι.

Να θυμίσουμε πως τα AV-8B πραγματοποιούν απόλυτα κάθετες απογειώσεις (σ.σ. όπως και τα F-35 B).

Διονύσης Αντωνέλλος

Δημοσιογράφος με εμπειρία σε blogging, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Γράφω και μιλάω για όσα με απασχολούν καθημερινά και τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Πιστεύω στις ιστορίες που κάνουν τον άνθρωπο καλύτερο.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελληνοτουρκικά: Ερωτήματα για την απουσία Δένδια από τη σύνοδο Ελλάδας – Τουρκίας

Ερωτήματα για την απουσία Δένδια από τη σύνοδο Ελλάδας – Τουρκίας

Η απουσία του Νίκου Δένδια από τη σύνοδο Μητσοτάκη Ερντογάν στην Άγκυρα προκαλεί ερωτήματα ενόψει κρίσιμων ελληνοτουρκικών επαφών.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: USAF KC 135 σε επαναλαμβανόμενη αποστολή ανοιχτά της Πελοποννήσου – Τι δείχνει η εικόνα

USAF KC 135 σε επαναλαμβανόμενη αποστολή ανοιχτά της Πελοποννήσου – Τι δείχνει η εικόνα

Η παρουσία KC 135 συνδέεται κατά κανόνα με επιχειρήσεις εναέριου ανεφοδιασμού μαχητικών ή αεροσκαφών ISR (για συλλογή πληροφοριών).

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Οι ελληνικές Belharra και τα Rafale στο στόχαστρο των Κινέζων; Που δίνουν τεχνολογία και στην Τουρκία

Οι ελληνικές Belharra και τα Rafale στο στόχαστρο των Κινέζων; Που δίνουν τεχνολογία και στην Τουρκία

Το κρίσιμο ερώτημα που ανακύπτει είναι αν τέτοιες πληροφορίες θα μπορούσαν, άμεσα ή έμμεσα, να καταλήξουν και σε τρίτες χώρες.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: ΗΠΑ και Τουρκία σε ναυπηγική συνεργασία λόγω Κίνας

ΗΠΑ και Τουρκία σε ναυπηγική συνεργασία λόγω Κίνας

Οι ΗΠΑ αναζητούν συμμάχους στη ναυπηγική καθώς η Κίνα κυριαρχεί στη θάλασσα.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Το τόξο των Rafale και ο γεωπολιτικός εγκλωβισμός της Τουρκίας

Το τόξο των Rafale και ο γεωπολιτικός εγκλωβισμός της Τουρκίας

Για την Ελλάδα η επιλογή των Rafale δεν αφορά μόνο την αεροπορική υπεροχή στο Αιγαίο.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Mirage 2000-5: Γιατί η Γαλλία τα κρατά και η Ελλάδα τα πουλά

Mirage 2000-5: Γιατί η Γαλλία τα κρατά και η Ελλάδα τα πουλά

Η Γαλλία διατηρεί τα Mirage 2000-5 δίπλα στο Rafale F4 ενώ η Ελλάδα εξετάζει πώληση Οι λόγοι είναι επιχειρησιακοί οικονομικοί και δομικοί.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Παραγγελία 195 εκατ δολαρίων των ΗΠΑ στη BAE για ACV 30 – Αλλάζουν τα πάντα αν τα πάρει και η Ελλάδα

Παραγγελία 195 εκατ δολαρίων των ΗΠΑ στη BAE για ACV 30 – Αλλάζουν τα πάντα αν τα πάρει και η Ελλάδα

Το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ ανέθεσε στη BAE Systems σύμβαση 195 εκατομμυρίων δολαρίων για την παραγωγή επιπλέον ACV 30 ενισχύοντας τον αμφίβιο στόλο.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Ενεργοποιήθηκαν τα τοyρκικά Kamikaze drones SKYDAGGER με εμβέλεια έως 100 χλμ.

Ενεργοποιήθηκαν τα τοyρκικά Kamikaze drones SKYDAGGER με εμβέλεια έως 100 χλμ.

Ο πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας ανέδειξε την αυξανόμενη σημασία των καμικάζι drones.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Αμερικανικές φρεγάτες made in… Turkey συζητούν Τραμπ και Ερντογάν

Αμερικανικές φρεγάτες made in… Turkey συζητούν Τραμπ και Ερντογάν

Εκπρόσωποι των ΗΠΑ διερεύνησαν κατά πόσον η Τουρκία θα μπορούσε να προμηθεύσει εξαρτήματα πλοίων και να βοηθήσει το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ στην κατασκευή πρόσθετων φρεγατών.

Ελληνοτουρκικά