ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Τουρκία: Μετά το σόου Δένδια δεν έχουμε άλλη επιλογή από την επίθεση

Τουρκία: Μετά το σόου Δένδια δεν έχουμε άλλη επιλογή από την επίθεση, γράφει στην τουρκική Sabah ο Χασάν Μπασρί Γαλτσίν.
Τουρκία: Μετά το σόου Δένδια δεν έχουμε άλλη επιλογή από την επίθεση

Τουρκία: Μετά το σόου Δένδια δεν έχουμε άλλη επιλογή από την επίθεση, γράφει στην τουρκική Sabah ο Τούρκος καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων του πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, Χασάν Μπασρί Γαλτσίν.

«Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να χτυπήσουμε και να βρυχηθούμε στην Ελλάδα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Χασάν Μπασρί Γαλτσίν κάποιοι μπορεί να πιστεύουν ότι η τοποθέτηση του Έλληνα ΥΠΕΞ «ήταν ένα στιγμιαίο λάθος ή κάτι τέτοιο», όμως όπως αναφέρει «ο Έλληνας Υπουργός ήρθε με σχέδιο εκφοβισμού στην καρδιά της Άγκυρας».

Μπήκε από την Ανατολική Μεσόγειο. Βγήκε από την Αγία Σοφία» συμπλήρωσε, για την θέση του Νίκου Δένδια. Μάλιστα ο Τούρκος καθηγητής υπογραμμίζει πως ο Έλληνας ΥΠΕΞ φρόντισε να τονίσει πως «μπορεί να επιβληθούν κυρώσεις», στην Τουρκιά, για να ισχυροποιήσει την θέση ης Ελλάδας.

«Ο Έλληνας υπουργός γνωρίζει επίσης ότι αυτό που λέει δεν αρκούν για να απειλήσει την Τουρκία. Ούτε η Ελλάδα ούτε η δύναμη τής μπορούν να αψηφήσουν την Τουρκία ενώ η ΕΕ δεν έχει τέτοιες προθέσεις», σημειώνει.

Ωστόσο, ο Γαλτσίν τονίζει πως στην Ελλάδα «αρέσει ηιδέα ότι είναι εκπρόσωπος της ΕΕ. Και οι Έλληνες πολιτικοί το χρησιμοποιούν ως κίνητρο για την κοινωνία».

«Το σκάνδαλο του Δένδια σε μια φιλική συνάντηση! Δυστυχώς, η Ελλάδα είναι το ίδιο, το ίδιο, το ίδιο», τιτλοφορείται το ρεπορτάζ της τουρκικής Hurriyet που αφορά στην συνάντηση και τις δηλώσεις των δύο ανδρών.

Προκλητικές οι δηλώσεις Δένδια, δεν μπορούμε να τις αποδεχτούμε, ότι παραβιάζουμε δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ στην συνέντευξη των δύο ανδρών την προηγούμενη εβδομάδα.

Τα παραβιάζετε και πετάτε και πάνω από ελληνικό έδαφος, απάντησε ο Νίκος Δένδιας, «μην περιμένετε ότι δεν θα τα πούμε» επειδή ήρθα εδώ, συμπλήρωσε.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έθεσε θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών με το Νίκο Δένδια να του απαντά πως έχουν πάνω τους στρατό που κοστίζει επειδή κάποιοι έχουν απέναντι αποβατικές… τάσεις.

«Δεν είπα τίποτα που να κατηγορεί την Ελλάδα στην ομιλία μου, αλλά ήλπιζα ότι η πρώτη συνάντηση θα ήταν σε πιο θετική ατμόσφαιρα. Μας πρόσαψε (σ.σ. ο Νίκος Δένδιας) απαράδεκτες κατηγορίες. Η Ελλάδα είπε ότι η Τουρκία παραβιάζει δικαιώματα κυριαρχίας. Δεν μπορούμε να το αποδεχτούμε» δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά το τέλος των δηλώσεων Δένδια.

Ο κ. Δένδιας, αναφορικά με το μεταναστευτικό επεσήμανε ότι συμφώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του ότι πρόκειται για «ευρωτουρκικό ζήτημα« και έκανε λόγο για εργαλιοποίηση πέρσι στον Έβρο ενώ υπογράμμισε την ανάγκη η Τουρκία να τηρεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη δήλωση του 2016.

Ανέφερε ακόμη ότι μια αντιστροφή της απόφασης της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί θα ήταν «προς το συμφέρον της Τουρκίας αλλά και της εικόνας της διεθνώς”.

«Συζητήσαμε όλα τα θέματα στις μεταξύ μας σχέσεις και υφίσταται μια διαφορά απόψεων στο θέμα του Αιγαίου, είπε ο κ.Τσαβούσογλου, πριν ανέβει η ένταση.

Η αναφορά του Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα έκανε το Νίκο Δένδια να απαντήσει σε έντονο ύφος πως δεν υφίσταται τουρκική μειωνότητα βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης, η οποία όπως είπε ισχύει και θα ισχύει και την έχει υπογράψει μάλιστα και η Τουρκία.

To αρχικό καλό κλίμα στις δηλώσεις των δύο υπουργών Εξωτερικών πήγε να… χαλάσει (σ.σ. χάλασε) αλλά τελικά έγινε προσπάθεια να… διασωθεί από την προσμονή για το δείπνο.

Διαβάστε επίσης:

Ελληνοτουρκικά: Τα Rafale καίνε τις Belharra;

Φρεγάτες: Έκπληξη των Τούρκων για τις SIGMA 11515

Τουρκία: Μετά το σόου Δένδια δεν έχουμε άλλη επιλογή από την επίθεση

Διονύσης Αντωνέλλος

Δημοσιογράφος με εμπειρία σε blogging, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Γράφω και μιλάω για όσα με απασχολούν καθημερινά και τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Πιστεύω στις ιστορίες που κάνουν τον άνθρωπο καλύτερο.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελληνοτουρκικά: Ελληνοτουρκικά: Κίνηση ματ από την Τουρκία – Eίναι κοντά στα F-35;

Ελληνοτουρκικά: Κίνηση ματ από την Τουρκία – Eίναι κοντά στα F-35;

Προσέξτε τώρα. Ο εμφανείς λόγος είναι οι S-400. Ένας ακόμα λόγος υπάρχει που οι Τούρκοι βγήκαν από το πρόγραμμα των F-35.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Συστήματα Puls: Αμηχανία και εκνευρισμός στην Τουρκία για τα νέα ελληνικά όπλα με εμβέλειες έως και 300 χλμ.

Συστήματα Puls: Αμηχανία και εκνευρισμός στην Τουρκία για τα νέα ελληνικά όπλα με εμβέλειες έως και 300 χλμ.

Μάλιστα στην τουρκική Hurriyet το σχετικό δημοσίευμα τιτλοφορείται «Η Ελλάδα εξοπλίζεται: Χρήματα από την Ευρώπη, πύραυλοι από το Ισραήλ».

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Ελληνοτουρκικά: Η Ελλάδα συζητάει με το Ισραήλ για τους πυραύλους που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει η Τουρκία

Ελληνοτουρκικά: Η Ελλάδα συζητάει με το Ισραήλ για τους πυραύλους που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει η Τουρκία

Οι LORA έχουν δυνατότητα μεταφορά σε εμπορευματοκιβώτια, κάνοντας αδύνατη για την Τουρκία την αντιμετώπισή τους.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Ελληνοτουρκικά: Γιατί η Τουρκία θα κάνει τα πάντα να μην μπουν τα ελληνικά PULS στο Αιγαίο

Ελληνοτουρκικά: Γιατί η Τουρκία θα κάνει τα πάντα να μην μπουν τα ελληνικά PULS στο Αιγαίο

Η θέση της Αθήνας είναι πως η ενίσχυση της ελληνικής Άμυνας δεν στρέφεται εναντίον κάποιου αλλά αποσκοπεί στη σταθερότητα.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Rafale: H επιχείρηση στη Λιβύη το 2011 που άλλαξε τα πάντα

Rafale: H επιχείρηση στη Λιβύη το 2011 που άλλαξε τα πάντα

Ήταν η πρώτη... δικαίωση των Rafale σε μάχη, με τα διεθνή φώτα επάνω τους και η απόλυτη δικαίωση για τους Γάλλους.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Ελληνοτουρκικά: Αναλυτές λένε πως η Ελλάδα ετοιμάζεται για των πόλεμο των drone με την Τουρκία

Ελληνοτουρκικά: Αναλυτές λένε πως η Ελλάδα ετοιμάζεται για των πόλεμο των drone με την Τουρκία

«Η Ελλάδα, με τη στενή συνεργασία με το Ισραήλ, προετοιμάζεται γρήγορα για τις απειλές του μέλλοντος», λένε.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Meteor: Πώς ο γαλλικός υπερπύραυλος γίνεται εθνικός πύραυλος της Ελλάδας

Meteor: Πώς ο γαλλικός υπερπύραυλος γίνεται εθνικός πύραυλος της Ελλάδας

Όλα τα προηγμένα ελληνικά μαχητικά σε κάποια χρόνια, θα διαθέτουν και τους Meteor, ανάγοντας τους γαλλικούς υπερπυραύλους σε κάτι σαν... εθνικούς πυραύλους.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Rafale: Η Ινδία δείχνει τον δρόμο στην Ελλάδα και δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία

Rafale: Η Ινδία δείχνει τον δρόμο στην Ελλάδα και δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία

Νομοτελειακά η Ελλάδα θα ακολουθήσει την πορεία των Ινδών, αφού η εξέλιξη προχωρά ήδη προς το Rafale F4 και μελλοντικά προς το Rafale F5.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Τούρκος αναλυτής: Ψέματα Δένδια – Στα 100 δισ. το κόστος της Ασπίδας – Θέλει 35 χρόνια η Ελλάδα για να την φτιάξει

Τούρκος αναλυτής: Ψέματα Δένδια – Στα 100 δισ. το κόστος της Ασπίδας – Θέλει 35 χρόνια η Ελλάδα για να την φτιάξει

Μάλιστα ο Τουράν Ογούζ υπογραμμίζει πως πλέον η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα και από το μέτωπο της Λιβύης άρα η Αθήνα έχει πολλαπλάσιο θαλάσσιο χώρο να προστατεύσει.

Ελληνοτουρκικά