ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Τουρκία: Σε επιφυλακή ο ελληνικός στρατός στα νησιά – Ανησυχία για «θερμό επεισόδιο»

Ανησυχία στην ελληνική Κυβέρνηση για θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, η προκλητικότητα της οποίας έχει «χτυπήσει» κόκκινο το τελευταίο διάστημα.
Τουρκία: Σε επιφυλακή ο ελληνικός στρατός στα νησιά – Ανησυχία για «θερμό επεισόδιο»

Μπορεί η Κυβέρνηση Ερντογάν να θεωρείται «τελειωμένη» καθώς οι περισσότεροι ειδικοί αναλυτές δεν δίνουν πολλές πιθανότητες να συνεχίσει να ηγείται στην Τουρκία μετά τις επικείμενες εκλογές στην χώρα (λογικά το 2023), ωστόσο ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει τον… χαβά του.

Αντί να δει το πώς θα διαχειριστεί τα τεράστια εσωτερικά προβλήματα που ταλανίζουν την Τουρκία και πως θα μπορέσει να βελτιώσει τις άθλιες οικονομικές συνθήκες για εκατομμύρια Τούρκους πολίτες τους οποίους εκείνος έχει φέρει σε αυτό το σημείο ο «νταλκάς» του είναι η Ελλάδα.

Η προκλητικότητα των Τούρκων το τελευταίο διάστημα έχει ενταθεί, με τη ρητορική μίσους από τον Ερντογάν και τους στενούς συνεργάτες του (Ακά, Τσαβούσογλου, Μπαχτσελί) να απειλούν ανοιχτά την χώρα μας.

Έτσι έχει δημιουργηθεί έντονη ανησυχία στις τάξεις της ελληνικής κυβέρνησης για πιθανό «θερμό επεισόδιο», όπως αναφέρει ο «enikos.gr».

Έτσι ο ελληνικός στρατός έχει πάρει «σήμα» ώστε να είναι σε αυξημένη επιφυλακή, ειδικά στα ελληνικά νησιά προκειμένου να είναι έτοιμος είτε για κάποια επίθεση. Τώρα αν αυτή θα είναι σε μορφή… ατυχήματος ή τετελεσμένου γεγονότος, είναι κάτι που μένει να το δούμε.

Από την πλευρά της η ελληνική Κυβέρνηση προσπαθεί να καταγγείλει την Τουρκία σε όλους  ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς και οργανισμούς, όπου γνωστοποιεί ότι πλέον οι προκλήσεις έχουν γίνει ανοιχτές απειλές από την γειτονική χώρα.

Κι αυτό την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται προ των πυλών της τουριστικής περιόδου η οποία αποτελεί την «βαριά βιομηχανία» της χώρας. Μια τουριστική περίοδο που αναμένεται να είναι σαφώς πιο ελευθέρη σε σχέση με τις δύο προηγούμενες κατά τις οποίες κυριαρχούσαν σκληρά lockdown και περιορισμοί.

Έμπειροι διπλωματικοί παράγοντες και πηγές της κυβέρνησης βλέπουν πίσω από την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας διάθεση του Ερντογάν να εκβιάσει συνομιλίες για ενεργειακή μοιρασιά σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Βλέποντας την περιοχή να αποκτά προστιθέμενη αξία ως ενεργειακή εναλλακτική πηγή και με δεδομένο ότι γνωρίζει ότι η περιοχή δεν μπορεί να “αξιοποιηθεί” από την Τουρκία – βλέπε εμπόδια: ΑΟΖ κ.α. – εκτιμάται ότι ίσως επιχειρεί να δημιουργήσει ακόμη και τετελεσμένα γεγονότα, προσδοκώντας ότι έτσι θα αναγκάσει όλους τους παίχτες της περιοχής να συνομιλήσουν μαζί του.

Πηγές με γνώση των θεμάτων αυτών, δεν αποκλείουν το επόμενο διάστημα, να υπάρξουν «απειλητικές» κινήσεις και προς την Κύπρο, με τον Ερντογάν να έχει ήδη δώσει ένα προκλητικό σόου τους προηγούμενες μήνες στα Βαρώσια.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μέσω του Πούτιν ο Ερντογάν αισθάνεται αυτή τη στιγμή ισχυρός και επιχειρεί να πιέσει καταστάσεις» δηλώνουν οι ίδιες πηγές.

Παράλληλα εκτιμούν ότι πρόκειται και για μια κίνηση πυγμής από την πλευρά του Ερντογάν, μία απάντηση στην πίεση που νιώθει από το ΝΑΤΟ, την Ε.Ε και άλλους παράγοντες, για τη στάση του σε σχέση με τη Ρωσία και τον πόλεμο που κήρυξε στην Ουκρανία.

«Με τις πλάτες του Πούτιν επιχειρεί να μιλήσει και στο εσωτερικό της χώρας, να δείξει ότι η Τουρκία είναι… “κράτος” (!), όπως ο ίδιος το έχει στο μυαλό του” εκτιμούν διπλωματικές πηγές, επισημαίνοντας παράλληλα το κακό κλίμα στο εσωτερικό της χώρας από την κατρακύλα της οικονομίας και το τσουνάμι της ακρίβειας, αλλά και τη διεθνή κατακραυγή για τη στάση του απέναντι στον ακτιβιστή Οσμάν Καβαλά, ο οποίος κατηγορήθηκε για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης Ερντογάν και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.

Κάποιοι άλλοι ωστόσο εκτιμούν ότι ένα «θερμό» επεισόδιο» δεν συμφέρει σε καμία περίπτωση τον Ερντογάν, αν και δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τον κίνδυνο πιθανού «ατυχήματος» στο Αιγαίο.

Συνεπώς μένει το επόμενο διάστημα να δούμε πώς θα κινηθεί η Τουρκία και αν οι φόβοι της ελληνικής πλευράς επιβεβαιωθούν. Όλα αυτά την ώρα που η αντιπολίτευση στην Τουρκία έχει έτοιμο σχέδιο προκειμένου να εκθρονίσει τον Ερντογάν.

Αλέξανδρος Κωτάκης

Είμαι ο Αλέξανδρος Κωτάκης και γεννήθηκα στην Αθήνα. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και πλέον η σχέση μου μαζί της ξεπερνά την 20ετία. Όλα αυτά τα χρόνια «κύλησαν» στο διαδίκτυο μέσα από συνεργασίες με αθλητικές ιστοσελίδες. To Sportnet.gr αποτέλεσε την αρχή για εμένα, ενώ ακολούθησαν το Sportline.gr, το easybetnet.com και βεβαίως το Goal News (Sentragoal.gr) στο οποίο παρέμεινα το συντριπτικά μεγαλύτερο διάστημα της ως τώρα πορείας μου (11.5 έτη). Τα τελευταία χρόνια βρίσκομαι στην «οικογένεια» του Sportime, με το οποίο συνεχίζω να καλύπτω το αθλητικό ρεπορτάζ, αλλά και την ειδησεογραφία της επικαιρότητας από όλους του χώρους. Επίσης αρθρογραφώ για την ομάδα του Άρη.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελληνοτουρκικά: Ερωτήματα για την απουσία Δένδια από τη σύνοδο Ελλάδας – Τουρκίας

Ερωτήματα για την απουσία Δένδια από τη σύνοδο Ελλάδας – Τουρκίας

Η απουσία του Νίκου Δένδια από τη σύνοδο Μητσοτάκη Ερντογάν στην Άγκυρα προκαλεί ερωτήματα ενόψει κρίσιμων ελληνοτουρκικών επαφών.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: USAF KC 135 σε επαναλαμβανόμενη αποστολή ανοιχτά της Πελοποννήσου – Τι δείχνει η εικόνα

USAF KC 135 σε επαναλαμβανόμενη αποστολή ανοιχτά της Πελοποννήσου – Τι δείχνει η εικόνα

Η παρουσία KC 135 συνδέεται κατά κανόνα με επιχειρήσεις εναέριου ανεφοδιασμού μαχητικών ή αεροσκαφών ISR (για συλλογή πληροφοριών).

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Οι ελληνικές Belharra και τα Rafale στο στόχαστρο των Κινέζων; Που δίνουν τεχνολογία και στην Τουρκία

Οι ελληνικές Belharra και τα Rafale στο στόχαστρο των Κινέζων; Που δίνουν τεχνολογία και στην Τουρκία

Το κρίσιμο ερώτημα που ανακύπτει είναι αν τέτοιες πληροφορίες θα μπορούσαν, άμεσα ή έμμεσα, να καταλήξουν και σε τρίτες χώρες.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: ΗΠΑ και Τουρκία σε ναυπηγική συνεργασία λόγω Κίνας

ΗΠΑ και Τουρκία σε ναυπηγική συνεργασία λόγω Κίνας

Οι ΗΠΑ αναζητούν συμμάχους στη ναυπηγική καθώς η Κίνα κυριαρχεί στη θάλασσα.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Το τόξο των Rafale και ο γεωπολιτικός εγκλωβισμός της Τουρκίας

Το τόξο των Rafale και ο γεωπολιτικός εγκλωβισμός της Τουρκίας

Για την Ελλάδα η επιλογή των Rafale δεν αφορά μόνο την αεροπορική υπεροχή στο Αιγαίο.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Mirage 2000-5: Γιατί η Γαλλία τα κρατά και η Ελλάδα τα πουλά

Mirage 2000-5: Γιατί η Γαλλία τα κρατά και η Ελλάδα τα πουλά

Η Γαλλία διατηρεί τα Mirage 2000-5 δίπλα στο Rafale F4 ενώ η Ελλάδα εξετάζει πώληση Οι λόγοι είναι επιχειρησιακοί οικονομικοί και δομικοί.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Παραγγελία 195 εκατ δολαρίων των ΗΠΑ στη BAE για ACV 30 – Αλλάζουν τα πάντα αν τα πάρει και η Ελλάδα

Παραγγελία 195 εκατ δολαρίων των ΗΠΑ στη BAE για ACV 30 – Αλλάζουν τα πάντα αν τα πάρει και η Ελλάδα

Το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ ανέθεσε στη BAE Systems σύμβαση 195 εκατομμυρίων δολαρίων για την παραγωγή επιπλέον ACV 30 ενισχύοντας τον αμφίβιο στόλο.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Ενεργοποιήθηκαν τα τοyρκικά Kamikaze drones SKYDAGGER με εμβέλεια έως 100 χλμ.

Ενεργοποιήθηκαν τα τοyρκικά Kamikaze drones SKYDAGGER με εμβέλεια έως 100 χλμ.

Ο πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας ανέδειξε την αυξανόμενη σημασία των καμικάζι drones.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Αμερικανικές φρεγάτες made in… Turkey συζητούν Τραμπ και Ερντογάν

Αμερικανικές φρεγάτες made in… Turkey συζητούν Τραμπ και Ερντογάν

Εκπρόσωποι των ΗΠΑ διερεύνησαν κατά πόσον η Τουρκία θα μπορούσε να προμηθεύσει εξαρτήματα πλοίων και να βοηθήσει το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ στην κατασκευή πρόσθετων φρεγατών.

Ελληνοτουρκικά