ΑΤΖΕΝΤΑ

22 Ιουνίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Τη μνήμη των Αγίων Ζήνωνος και Ζηνά μαρτύρων και Αγίου Ευσεβίου Ιερομάρτυρος γιορτάζει η εκκλησία σήμερα 22 Ιουνίου. Οι Άγιοι Ζήνων και Ζηνάς έζησαν στις αρχές του 4ου μ.Χ. αιώνα. Και ο μεν Ζήνων ήταν πλούσιος χριστιανός (καταγόταν από τη Φιλαδέλφεια της Αραβίας), όχι μόνο σε χρήμα, αλλά και σε ευσέβεια. Ο δε Ζηνάς ήταν...
22 Ιουνίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Τη μνήμη των Αγίων Ζήνωνος και Ζηνά μαρτύρων και Αγίου Ευσεβίου Ιερομάρτυρος γιορτάζει η εκκλησία σήμερα 22 Ιουνίου.

Οι Άγιοι Ζήνων και Ζηνάς έζησαν στις αρχές του 4ου μ.Χ. αιώνα. Και ο μεν Ζήνων ήταν πλούσιος χριστιανός (καταγόταν από τη Φιλαδέλφεια της Αραβίας), όχι μόνο σε χρήμα, αλλά και σε ευσέβεια.

Ο δε Ζηνάς ήταν υπηρέτης του Ζήνωνα, και τους συνέδεε περισσότερο αδελφική αγάπη, όπως όλα τα μέλη της Εκκλησίας. Ο Ζήνων, φλεγόμενος από τον πόθο να αφιερωθεί ολοκληρωτικά στη διάδοση του Ευαγγελίου, διαμοίρασε όλα του τα υπάρχοντα στους φτωχούς, και χάρισε την ελευθερία σ’ όλους τους δούλους του.

Απ’ αυτούς όμως ο Ζηνάς, αρνήθηκε ν’ αφήσει τον πρώην κύριό του και τον παρακάλεσε να μείνει κοντά του. Ο Ζήνων δέχτηκε να τον κρατήσει, σα φίλο και αδελφό εν Χριστώ. Το 303 μ.Χ. στη Φιλαδέλφεια της Αραβίας, ο έπαρχος Μάξιμος κήρυξε διωγμό κατά των χριστιανών.

Τότε ο Ζήνων παρουσιάστηκε μπροστά του και αγωνίστηκε να του καταδείξει τη ματαιότητα των αγώνων του κατά της χριστιανικής αλήθειας. Ο έπαρχος, αντί άλλης απάντησης, τον έδειρε και τον φυλάκισε. Όταν το έμαθε ο Ζηνάς, έτρεξε στον έπαρχο και τον παρακάλεσε να ελευθερώσει τον κύριο του. Ο έπαρχος τότε φυλάκισε και τον Ζηνά, και μετά από λίγες μέρες τους αποκεφάλισε.

22 Ιουνίου: Ο Άγιος Εσέβιος

Ο Άγιος Ευσέβιος, έζησε στους ταραγμένους χρόνους που η Εκκλησία υπέφερε από τις κακοδοξίες του Αρείου. Αυτοκράτορας την εποχή εκείνη ήταν ο γιος του Μεγάλου Κωνσταντίνου, Κωνστάντιος, ο οποίος υποστήριζε τη δυσεβή αυτή αίρεση και κατεδίωξε σκληρά όσους έφεραν αντιρρήσεις και αντιστάθηκαν στις προθέσεις του.

Ο Άγιος, ο οποίος ήταν επίσκοπος Σαμοσάτων διώχθηκε, υπέμεινε όμως με θαυμαστή καρτερία όλες τις κακουχίες και τις ταλαιπωρίες με την ελπίδα ότι η Ορθοδοξία θα εξέλθει στο τέλος νικήτρια. Όταν πέθανε ο αιρετικός και λαομίσητος Κωνστάντιος τον διαδέχθηκε στον αυτοκρατορικό θρόνο ο Ιουλιανός ο Παραβάτης, ο οποίος θέλησε να επαναφέρει τη λατρεία των ειδώλων. Ο Ιουλιανός εξαπέλυσε φοβερότερους διωγμούς κατά των χριστιανών. Τότε νέες διώξεις άρχισαν για τον Ευσέβιο πολύ χειρότερες από τις προηγούμενες. όμως ο Άγιος παρέμεινε το ίδιο ακλόνητος. Τα ίδια συνέβησαν και με τον αυτοκράτορα Ουάλη, ο οποίος ήταν και αυτός θερμός υποστηρικτής των Αρειανών.

Ο Άγιος για μία ακόμη φορά, κλήθηκε να υπερασπισθεί την καθαρότητα της ορθόδοξης πίστης. Για τους αγώνες του ο Ουάλης, τον απομάκρυνε από τον Επισκοπικό θρόνο του και τον εξόρισε σε κάποιο έρημο τόπο κοντά στον ποταμό Ίστρο. Μετά το θάνατο του Ουάλη ο Άγιος επανήλθε από την εξορία στην Επισκοπή του και άρχισε αμέσως την κάθαρση της επαρχίας του από τούς κακόδοξους αιρετικούς. Κάποια ημέρα, το έτος 380 μ.Χ., που περνούσε έξω από το σπίτι μιας αιρετικής γυναίκας, εκείνη τον κτύπησε με μίσος στο κεφάλι με μία μεγάλη πέτρα και με αποτέλεσμα τον ακαριαίο θάνατο του Αγίου και τη μετάβασή του «από τα λυπηρότερα προς τα θυμηθέστερα και τα τερπνά».

Σήμερα γιορτάζουν

Άγιος Ευσέβιος

Άγιοι Ζήνων και Ζηνάς ο υπηρέτης του

Άγιος Πομπιανός

Άγιος Γαλατίων

Αγία Ιουλιανή και Σατορνίνος ο γιος της

Άγιος Γρηγόριος ο Διδάσκαλος ο Βατοπαιδινός

Άγιος Βασίλειος επίσκοπος Πατελαρίας

Σήμερα 22 Ιουνίου ήλιος ανέτειλε στις 6:03π.μ. και θα δύσει στις 8:51μ.μ.

Στις 22 Ιουνίου γιορτάζουν τα ονόματα: Ζηνάς, Ζένας, Ζένος, Ζήνα, Ζένα, Ζένια

Ευσέβιος, Ευσεβής, Ευσεβεία, Σέβη, Ευσεβούλα, Σεβούλα *

Παγκόσμια Ημέρα Σκαραβαίου

Sportime Team

Μέλος της συντακτικής ομάδας του Sportime.GR.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ατζέντα: Τετάρτη 7 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Τετάρτη 7 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Η Εκκλησία τιμά σήμερα τον Τίμιο Πρόδρομο και Αγίους πίστεως και διακονίας, φωτίζοντας τον δρόμο της ταπείνωσης.

Ατζέντα
Ατζέντα: Τρίτη 6 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Τρίτη 6 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Η σημερινή μνήμη τιμά την Αγία Θεοφάνεια και πλήθος οσίων και μαρτύρων, καλώντας μας σε πίστη, ταπεινότητα, προσευχή και πνευματική εγρήγορση.

Ατζέντα
Ατζέντα: Δευτέρα 5 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Δευτέρα 5 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Η Παραμονή των Φώτων φωτίζεται από μάρτυρες και οσίους, που με προσευχή, άσκηση και ομολογία οδηγούν στον αγιασμό.

Ατζέντα
Ατζέντα: Κυριακή 4 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Κυριακή 4 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Η μνήμη των Αγίων φωτίζει την ημέρα με αποστολή, άσκηση και μαρτυρία, καλώντας σε πίστη, υπομονή και προσευχή.

Ατζέντα
Ατζέντα: Σάββατο 3 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σάββατο 3 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Η σημερινή ημέρα φωτίζεται από μορφές πίστης και θάρρους, προφήτες, μάρτυρες και οσίους, που έγιναν σημάδια ελπίδας.

Ατζέντα
Ατζέντα: Παρασκευή 2 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Παρασκευή 2 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Η Εκκλησία τιμά σήμερα αγίους που δεν φοβήθηκαν τη δοκιμασία, αλλά έκαναν τη ζωή τους προσευχή, θυσία και μαρτυρία αγάπης.

Ατζέντα
Ατζέντα: Πέμπτη 1 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Πέμπτη 1 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Η σημερινή ημέρα τιμά την Περιτομή του Κυρίου και τον Άγιο Βασίλειο, σύμβολα πίστης, αγάπης και προσφοράς για όλους.

Ατζέντα
Ατζέντα: Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Στο επίκεντρο της ημέρας βρίσκεται η Οσία Μελάνη η Ρωμαία, μορφή που δείχνει πως η πίστη γίνεται επιλογή, προσφορά, θυσία.

Ατζέντα
Ατζέντα: Τρίτη 30 Δεκεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Τρίτη 30 Δεκεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Η Εκκλησία τιμά σήμερα μάρτυρες, ασκητές και ιεράρχες με πίστη, αντοχή, ομολογία και ταπεινή ζωή που φωτίζει τον κόσμο.

Ατζέντα