ΑΤΖΕΝΤΑ

Γενοκτονία των Ασσυρίων: Ημέρα Μνήμης η 7η Αυγούστου

Γενοκτονία των Ασσυρίων: Στις 7 Αυγούστου του 1933, περίπου 3.000 χωρικοί σφαγιάστηκαν από Κούρδους ατάκτους και Ιρακινούς στρατιώτες στην πόλη Σιμέλε. 
Γενοκτονία των Ασσυρίων: Ημέρα Μνήμης η 7η Αυγούστου

Γενοκτονία των Ασσυρίων: Στις 7 Αυγούστου του 1933, περίπου 3.000 χωρικοί σφαγιάστηκαν από Κούρδους ατάκτους και Ιρακινούς στρατιώτες στην πόλη Σιμέλε. 

Κάθε χρόνο στις 7 Αυγούστου τιμάται από τις απανταχού κοινότητες των Ασσυρίων η μνήμη του Ασσύριου Μάρτυρα και της Γενοκτονίας των Ασσυρίων.

Αναφέρεται στην μαζική σφαγή του ασσυριακού / χαλδαϊκού / συριακού πληθυσμού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1890, τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, και την περίοδο του 1922-1925.

Η Σιμέλε βρίσκεται επακριβώς στην περιοχή που τώρα θέλουν οι ιμπεριαλιστές να κατασκευάσουν ένα δικό τους προτεκτοράτο: το «Ιρακινό Κουρδιστάν».

Οι αιτίες κι αυτής της Γενοκτονίας θα πρέπει να αναζητηθούν στο Συνέδριο του Βερολίνου όπου υπεγράφη η Συμφωνία Ειρήνης του Αγίου Στεφάνου, με το πέρασμα των Βαλκανίων στη Ρωσία, αφού συνέτριψε την Τουρκία στον πόλεμο του 1877-1878 κι ακολούθως τους Βαλκανικούς πολέμους 1912-1913, με αποτέλεσμα η οθωμανική αυτοκρατορία να χάσει κάθε κατάκτηση στη δύση.

Η γενοκτονία των Χριστιανών Ασσυρίων έχει αναγνωριστεί από ορισμένα κράτη και ομόσπονδες Πολιτείες, από κοινού με αυτή των Ελλήνων και των Αρμενίων.


Συγκεκριμένα, έχει αναγνωριστεί από τη Βουλή της Ολλανδίας, τη Βουλή της Αυστρίας και τη Βουλή της Σουηδίας. Επίσης, από τις Πολιτείες της Νότιας Αυστραλίας και της Νότιας Νέας Ουαλίας της Αυστραλίας.

Στην αναγνώριση από τις Αυστραλιανές Πολιτείες συνέβαλε και ο Ελληνο-αυστραλός μελετητής γενοκτονιών Παναγιώτης Διαμαντής.

Κάντε Follow το Sportime στο Instagram και Like στη σελίδα του Sportime στο Facebook.

Sportime Team

Μέλος της συντακτικής ομάδας του Sportime.GR.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ατζέντα: Σάββατο 7 Φεβρουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σάββατο 7 Φεβρουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Παρθένιος, Λουκάς και οι μάρτυρες της ημέρας θυμίζουν πως η πίστη χτίζεται αθόρυβα, με συνέπεια, άσκηση, καρτερία και κοινή αντοχή.

Ατζέντα
Ατζέντα: Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σημερινή ημέρα με ξεχωριστές μνήμες στο εορτολόγιο, μορφές πίστης, προσφοράς, αγάπης, προσήλωσης και πνευματικής συνέπειας.

Ατζέντα
Ατζέντα: Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Η μνήμη της Αγίας Αγάθης και των οσίων θυμίζει πως η πίστη αντέχει, καθοδηγεί και παρηγορεί, όταν ο άνθρωπος μένει σταθερός μέσα πάντα.

Ατζέντα
Ατζέντα: Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Η μνήμη τιμά τον Όσιο Ισίδωρο τον Πηλουσιώτη και πλήθος αγίων, θυμίζοντας ότι η πίστη είναι αντοχή, σιωπή και διάρκεια.

Ατζέντα
Ατζέντα: Τρίτη 3 Φεβρουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Τρίτη 3 Φεβρουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα τιμώνται ο Δίκαιος Συμεών και η Άννα η Προφήτιδα μαζί με μάρτυρες και οσίους που κρατούν ζωντανή την ελπίδα.

Ατζέντα
Ατζέντα: Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα τιμάται η Υπαπαντή του Κυρίου, μαζί με αγίους και συνάξεις της Παναγίας, μια μέρα πίστης, μνήμης, προσμονής, ελπίδας, προσευχής.

Ατζέντα
Ατζέντα: Κυριακή 1 Φεβρουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Κυριακή 1 Φεβρουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Τελώνου και Φαρισαίου σήμερα αρχίζει το Τριώδιο, τιμώνται Άγιος Τρύφων, νεομάρτυρες και όσιοι, υπενθυμίζοντας ταπεινότητα και ελπίδα.

Ατζέντα
Ατζέντα: Σάββατο 31 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σάββατο 31 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Άγιοι Κύρος και Ιωάννης, ο Όσιος Αρσένιος εν Πάρω και η Σύναξη της Θεοτόκου Δακρυρροούσης ξεχωρίζουν στο σημερινό εορτολόγιο.

Ατζέντα
Ατζέντα: Παρασκευή 30 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Παρασκευή 30 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Άγιοι Τρεις Ιεράρχες μνήμη που φωτίζει την παιδεία και την πίστη με παρακαταθήκη λόγου και πράξης που αντέχει στον χρόνο.

Ατζέντα