ΑΤΖΕΝΤΑ

Χέιζελ, 29 Μαΐου 1985: Ο «ματωμένος» τελικός

Πέρασαν 37 χρόνια από την ημέρα που σημειώθηκε μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.
Χέιζελ, 29 Μαΐου 1985: Ο «ματωμένος» τελικός

Το ημερολόγιο έδειχνε 29 Μαΐου 1985, όταν στο στάδιο Χέιζελ στις Βρυξέλλες, η Λίβερπουλ και η Γιουβέντους, θα τα έδιναν όλα για το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ομάδων Ευρώπης.

Το στάδιο ήταν γεμάτο από κόσμο, αφού κάθε ομάδα είχε από 25.000 άτομα στο πλευρό της, ενώ υπήρχε και η ουδέτερη ζώνη, στην οποία βρισκόντουσαν ακόμα 10 χιλιάδες θεατές.

Στις εξέδρες των Άγγλων, μάλιστα υπήρχαν αρκετοί περισσότεροι, αφού έμπαιναν χωρίς να έχουν εισιτήριο για να δουν τον μεγάλο αγώνα.

Εκείνη την εποχή ο χουλιγκανισμός, «έβραζε» στα γήπεδα της Αγγλίας, κάτι που εκφράστηκε και στο Χέιζελ, οδηγώντας έπειτα στα σκληρά μέτρα που πάρθηκαν.

Λίγη ώρα πριν αρχίσει η αναμέτρηση, οι οπαδοί των δύο ομάδων άρχισαν τις συμπλοκές στις κερκίδες και τα πράγματα δεν άργησαν να πάρουν τραγικές διαστάσεις.
Οι οπαδοί της Λίβερπουλ παραβιάζουν ένα κιγκλίδωμα που τους χώριζε από τους φιλάθλους της Γιουβέντους, οι οποίοι οπισθοχωρούν προς έναν τοίχο κοντά στην ουδέτερη ζώνη.

Όσοι βρίσκονταν κοντά στον τοίχο συνεθλίβησαν από την πίεση χιλιάδων κόσμου με τον τοίχο να μην αντέχει τελικά και να καταρρέει.

Ο κόσμος άρχισε να σκαρφαλώνει για να σωθεί, ωστόσο πάρα πολλοί δεν κατάφεραν να ξεφύγουν, χάνοντας τη ζωή τους, ενώ εκατοντάδες τραυματίστηκαν.

Συγκεκριμένα 39 άνθρωποι δεν κατάφεραν να γυρίσουν σπίτι τους, 32 Ιταλοί οπαδοί της Γιουβέντους, 4 Βέλγοι, 2 Γάλλοι και ένας Βορειοϊρλανδός, ενώ πάνω από 600 τραυματίστηκαν και χρειάστηκαν ιατρική φροντίδα.

Το γεγονός αυτό, οδήγησε την τότε πρωθυπουργό της Αγγλίας Μάργκαρετ Θάτσερ, σε συνεννόηση με την UEFA, στην απόφαση να αποκλείσει για 5 χρόνια όλους τους αγγλικούς συλλόγους από τις διοργανώσεις των ευρωπαϊκών κυπέλλων, με εξαίρεση τη Λίβερπουλ, η οποία αποκλείστηκε για 6 χρόνια, αλλάζοντας μία και καλή τα πράγματα στο αγγλικό ποδόσφαιρο.

Βαγγέλης Λάσκαρης

Μέλος της συντακτικής ομάδας του Sportime.GR.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ατζέντα: Τετάρτη 7 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Τετάρτη 7 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Η Εκκλησία τιμά σήμερα τον Τίμιο Πρόδρομο και Αγίους πίστεως και διακονίας, φωτίζοντας τον δρόμο της ταπείνωσης.

Ατζέντα
Ατζέντα: Τρίτη 6 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Τρίτη 6 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Η σημερινή μνήμη τιμά την Αγία Θεοφάνεια και πλήθος οσίων και μαρτύρων, καλώντας μας σε πίστη, ταπεινότητα, προσευχή και πνευματική εγρήγορση.

Ατζέντα
Ατζέντα: Δευτέρα 5 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Δευτέρα 5 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Η Παραμονή των Φώτων φωτίζεται από μάρτυρες και οσίους, που με προσευχή, άσκηση και ομολογία οδηγούν στον αγιασμό.

Ατζέντα
Ατζέντα: Κυριακή 4 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Κυριακή 4 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Η μνήμη των Αγίων φωτίζει την ημέρα με αποστολή, άσκηση και μαρτυρία, καλώντας σε πίστη, υπομονή και προσευχή.

Ατζέντα
Ατζέντα: Σάββατο 3 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σάββατο 3 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Η σημερινή ημέρα φωτίζεται από μορφές πίστης και θάρρους, προφήτες, μάρτυρες και οσίους, που έγιναν σημάδια ελπίδας.

Ατζέντα
Ατζέντα: Παρασκευή 2 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Παρασκευή 2 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Η Εκκλησία τιμά σήμερα αγίους που δεν φοβήθηκαν τη δοκιμασία, αλλά έκαναν τη ζωή τους προσευχή, θυσία και μαρτυρία αγάπης.

Ατζέντα
Ατζέντα: Πέμπτη 1 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Πέμπτη 1 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Η σημερινή ημέρα τιμά την Περιτομή του Κυρίου και τον Άγιο Βασίλειο, σύμβολα πίστης, αγάπης και προσφοράς για όλους.

Ατζέντα
Ατζέντα: Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Στο επίκεντρο της ημέρας βρίσκεται η Οσία Μελάνη η Ρωμαία, μορφή που δείχνει πως η πίστη γίνεται επιλογή, προσφορά, θυσία.

Ατζέντα
Ατζέντα: Τρίτη 30 Δεκεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Τρίτη 30 Δεκεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Η Εκκλησία τιμά σήμερα μάρτυρες, ασκητές και ιεράρχες με πίστη, αντοχή, ομολογία και ταπεινή ζωή που φωτίζει τον κόσμο.

Ατζέντα