ΑΤΖΕΝΤΑ

Εορτολόγιο Πέμπτη 1 Οκτωβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Εορτολόγιο Πέμπτη 1 Οκτωβρίου : Σήμερα η εκκλησία τιμά μεταξύ άλλων τη μνήμη του Οσίου Ρωμανού του Μελωδού. Αρχικά είχε χρηματίσει διάκονος στην εκκλησία της Βηρυτού. Κατόπιν μετέβηκε στην Κωνσταντινούπολη και έμεινε στα κελιά τού Ναού της Θεοτόκου. Ο Ρωμανός είχε μέτρια παιδεία και το ποιητικό ταλέντο του ήταν ακόμα άγνωστο. Διεκατέχετο όμως από μία...
Εορτολόγιο Πέμπτη 1 Οκτωβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Εορτολόγιο Πέμπτη 1 Οκτωβρίου : Σήμερα η εκκλησία τιμά μεταξύ άλλων τη μνήμη του Οσίου Ρωμανού του Μελωδού.

Αρχικά είχε χρηματίσει διάκονος στην εκκλησία της Βηρυτού. Κατόπιν μετέβηκε στην Κωνσταντινούπολη και έμεινε στα κελιά τού Ναού της Θεοτόκου.

Ο Ρωμανός είχε μέτρια παιδεία και το ποιητικό ταλέντο του ήταν ακόμα άγνωστο. Διεκατέχετο όμως από μία βαθιά πίστη στην σεπτή μνήμη της Παναγίας της Παρθένου και τακτικά παρακολουθούσε στον Ναό της Παναγίας των Βλαχερνών τις κατανυκτικές ολονυκτίες. Σε μία τέτοια, στην γιορτή των Χριστουγέννων, που παραβρέθηκε η ψυχή του γέμισε με κατάνυξη και όταν γύρισε στο κελί του είδε όνειρο την Παναγία να του προσφέρει ένα βιβλίο και να του λέει να το καταφάει. Ο Ρωμανός από την επίδραση τού ονείρου συνέθεσε για την γέννηση τού Χριστού το τροπάριο «Ἡ Παρθένος σήμερον τὸν ὑπερούσιον τίκτει καὶ ἡ γῆ τὸ σπήλαιον τῷ ἀπροσίτω προσάγει..». Από την στιγμή αυτή η ποιητική επιφοίτηση του οσίου Ρωμανού έμεινε άσβεστη και αναδείχτηκε ο εξωχότερος και μεγαλύτερος μελωδός της Εκκλησίας μας.

Ο Ρωμανός έγραψε χίλιες περίπου συνθέσεις από τις όποιες διασώθηκε μόνο το ένα δέκατο. Πολυποίκιλα τα θέματά του. Ύμνησε όλους σχεδόν τους Αγίους και τις εορτές της Χριστιανικής Εκκλησίας. Ανεξάντλητος στις συλλήψεις και στον πλούτο ιδεών, γνωρίζοντας τον τρόπο να προσδίνει πρωτοτυπία ακόμη και στα πιο κοινά θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς θέματα. Το χωρίς χάρη πολλές φορές υλικό του (γεγονότα και βίος Αγίων) μπορούσε να το μετατρέψει σε ζωντανό δραματικό πίνακα. Τα πρόσωπα των Αγίων αλλά και της Παναγίας και του Χριστού παρουσιάζονται απόλυτα ζωντανά χωρίς τίποτα το νεκρικό ή απόκοσμο.

Η ποίηση του Ρωμανού του Μελωδού εκφράζει την ίδια την εποχή του, τους πόθους και τις ελπίδες εκείνων των ανθρώπων. Γι΄ αυτό και το έργο του δεν εξετάζεται μόνο από Θρησκευτικής άποψης ή λογοτεχνικής αλλά και ιστορικής και λαογραφικής. Η γλώσσα του απλή, χωρίς στόμφους και όπου παρουσιάζεται ρητορική μακρολογία επειδή έτσι επιβαλλόταν από την ανάγκη των τότε λειτουργικών πλαισίων, αυτή γίνεται χωρίς να κουράζει. Γενικά οι φράσεις του περιέχουν μια πλαστικότητα, μεστή νοημάτων κατά μια άψογη τεχνική όπως παραδέχονται ειδικοί.

Ο διάσημος Γερμανός βυζαντινολόγος καθηγητής Κρουμβάχερ, πλέκει το εγκώμιο του Ρωμανού. Η κριτική, λέει, ανακήρυξε τον Ρωμανό σαν τον μεγαλύτερο ποιητή του Βυζαντινού αιώνα, αληθινό Πίνδαρο αυτού. Κατείχε ανεξάντλητο πλούτο ιδεών, ανυπέρβλητη πλαστικότητα φράσεως, μεστή και δυνατή γλώσσα, θησαυρό αρμονίας ποικίλων και καλλιτεχνικών ρυθμών.

Ο Ρωμανός χρησιμοποίησε το ποιητικό εκείνο είδος πού λέγεται εκκλησιαστικός Ύμνος και του χάρισε την τελειότερη μορφή. Ο Ύμνος αποτελείται από το Κοντάκιον (προσόμοιον ή κουκούλιον), τους Οίκους και το Εφύμνιον και στηρίζεται πάνω στο νόμο της Ισοσυλλαβίας και ομοτονίας. Μαζί με το ποιητικό κείμενο συνέθετε ο ίδιος και τη μουσική ή έδενε το νέο ποίημα πάνω σε παλιότερη μουσική σύνθεση. Θεματικά τα έργα του αναφέρονται περισσότερο σε γεγονότα της ζωής του Χριστού και σε ιερά πρόσωπα της Γραφής, όπως και σε βίους άγιων. Το είδος αυτό της ποίησης κυριαρχεί και σήμερα στην εκκλησιαστική ποίηση.

Πηγή: Saint.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ατζέντα της ημέρας (1/10)

Εορτολόγιο Πέμπτη 1 Οκτωβρίου

Άγιος Ανανίας ο Απόστολος

Αγία Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου εν Βλαχερνώ

Όσιος Ιωάννης ο ψάλτης ο καλούμενος Κουκουζέλης

Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της Γοργοεπηκόου

Άγιος Μιχαήλ ηγούμενος της Μονής Ζώβης και τριάντα έξι άλλοι Οσιομάρτυρες

Άγιος Δομνίνος

Όσιος Γρηγόριος ο Δομέστικος

Όσιος Σάββας ο εν Βησερία ο Θαυματουργός

Σύναξη της Παναγίας της Ελευθερώτριας στον Βασσαρά

Σήμερα 1/10 ο ήλιος ανέτειλε στις 7:20π.μ. και θα δύσει στις 7:08μ.μ.

Σήμερα 1/10 γιορτάζουν οι: Ανανίας, Νίνος, Θηρεσία, Ρωμανός, Ρωμάνα, Ρωμανή

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ατζέντα: Εορτολόγιο Κυριακή 7 Δεκεμβρίου: Ποιοί γιορτάζουν σήμερα

Εορτολόγιο Κυριακή 7 Δεκεμβρίου: Ποιοί γιορτάζουν σήμερα

Οι Άγιοι που εορτάζουν υπενθυμίζουν πως η πίστη, η ταπείνωση και η θυσιαστική αγάπη μπορούν να γίνουν δύναμη ζωής για κάθε άνθρωπο.

Ατζέντα
Ατζέντα: Εορτολόγιο Σάββατο 6 Δεκεμβρίου: Ποιοί γιορτάζουν σήμερα

Εορτολόγιο Σάββατο 6 Δεκεμβρίου: Ποιοί γιορτάζουν σήμερα

Μέσα από τις σημερινές μνήμες ανακαλύπτουμε πως η πίστη, η θυσία και η προσευχή έγιναν διαχρονικά πηγή δύναμης και ελπίδας για τον άνθρωπο.

Ατζέντα
Ατζέντα: Εορτολόγιο Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου: Ποιοί γιορτάζουν σήμερα

Εορτολόγιο Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου: Ποιοί γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα τιμούμε τους εορτάζοντες Αγίους, που με την πίστη, την άσκηση και τη μαρτυρία τους φωτίζουν τη ζωή μας και μας εμπνέουν δύναμη και ελπίδα.

Ατζέντα
Ατζέντα: Εορτολόγιο Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου: Ποιοί γιορτάζουν σήμερα

Εορτολόγιο Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου: Ποιοί γιορτάζουν σήμερα

Το σημερινό εορτολόγιο τιμά σημαντικές μορφές της Ορθοδοξίας, με προεξάρχουσα την Αγία Βαρβάρα, φωτίζοντας με πίστη και παράδοση την ημέρα των πιστών.

Ατζέντα
Ατζέντα: Εορτολόγιο Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου: Ποιοί γιορτάζουν σήμερα

Εορτολόγιο Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου: Ποιοί γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά Αγίους και Οσίους, που με την πίστη και τη ζωή τους δείχνουν τη δύναμη της αφοσίωσης στον Θεό.

Ατζέντα
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Ελλάς Σύρου-Ολυμπιακός κανάλι: Πού θα δείτε απόψε τον αγώνα

Ελλάς Σύρου-Ολυμπιακός κανάλι: Πού θα δείτε απόψε τον αγώνα

Η Ελλάς Σύρου υποδέχεται τον Ολυμπιακό σε μια σημαντική αναμέτρηση του Κυπέλλου Ελλάδος Betsson.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Media: Παρουσίαση βιβλίου της συγγραφέως Άννας Μπιθικώτση «Και πατέρας και μύθος Γρηγόρης Μπιθικώτσης 1922-2005», στις 8/12 στην Πάτρα

Παρουσίαση βιβλίου της συγγραφέως Άννας Μπιθικώτση «Και πατέρας και μύθος Γρηγόρης Μπιθικώτσης 1922-2005», στις 8/12 στην Πάτρα

Τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου στις 18:30 στην «Αγορά Αργύρη» της Πάτρας.

Media
Ατζέντα: Εορτολόγιο Τρίτη 2 Δεκεμβρίου: Ποιοί γιορτάζουν σήμερα

Εορτολόγιο Τρίτη 2 Δεκεμβρίου: Ποιοί γιορτάζουν σήμερα

Η Εκκλησία μας σήμερα τιμά μια ομάδα Αγίων που με τον αγιασμένο βίο τους μάς δείχνουν τον δρόμο της πίστης και της αφοσίωσης στον Θεό.

Ατζέντα
Ατζέντα: Κουαρτέτοιοι: «Το χιούμορ είναι κλειδί που ξεκλειδώνει πολλές πόρτες. Μπορείς να περάσεις πολύ πιο εύκολα το μήνυμά σου χωρίς να υψώνεις τείχη άμυνας»

Κουαρτέτοιοι: «Το χιούμορ είναι κλειδί που ξεκλειδώνει πολλές πόρτες. Μπορείς να περάσεις πολύ πιο εύκολα το μήνυμά σου χωρίς να υψώνεις τείχη άμυνας»

Συνέντευξη με τους Κουαρτέτοιους, την μουσικοθεατρική ομάδα που παίζουν την παράσταση "ΣΟΛ ΔΙΑΙΤΑ".

Ατζέντα