ΑΤΖΕΝΤΑ

Εορτολόγιο Πέμπτη 12 Μαΐου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα!

Σήμερα, Πέμπτη 12 Μαΐου η Εκκλησία γιορτάζει μεταξύ άλλων τη μνήμη του Αγίου Επιφάνιου, Επισκόπου Κωνσταντίας και Αρχιεπισκόπου Κύπρου.
Εορτολόγιο Πέμπτη 12 Μαΐου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα!

Εορτολόγιο Πέμπτη 12 Μαΐου: Ο Άγιος Επιφάνιος γεννήθηκε από πάμπτωχη οικογένεια Ιουδαίων αγροτών, στο χωρίο Βησανδούκη (ή Βησανδούκ), κοντά στην Ελευθερούπολη της Παλαιστίνης το 310 μ.Χ. (Κυπριακή λαϊκή παράδοση αναφέρει, πως ο Άγιος Επιφάνιος γεννήθηκε στον Καλοπαναγιώτη της Κύπρου, ένα χωριό της Μαραθάσας και μεγάλωσε στη Βησανδούκη). Οι γονείς του είχαν ακόμη ένα παιδί, την Καλλίτροπο.

Μετά το θάνατο των γονέων του και σε ηλικία δέκα ετών, ο Επιφάνιος προσελκύεται στο χριστιανισμό από δύο περίφημους για τις γνώσεις και τον ασκητισμό μοναχούς, το Λουκιανό και τον Ιλαρίωνα. Επτά μέρες ύστερα από το βάπτισμα του, ο Επιφάνιος τακτοποίησε την αδελφή του σ’ ένα γυναικείο μοναστήρι κι έφυγε για την έρημο της Παλαιστίνης. Εκεί ζει κοντά στους επιφανέστερους ασκητές, ασκούμενος στην εγκράτεια, την άσκηση και στη μελέτη των Θείων Γραφών, γενόμενος υπόδειγμα για τους συνασκητές του.

Η φήμη του και οι αρετές του δεν άργησαν να διαδοθούν και αναδείχθηκε επίσκοπος Κωνσταντίας της Κύπρου το 367 μ.Χ., στην οποία κατέφυγε με θαυματουργικό τρόπο, όταν το πλοίο του, που επέπλεε προς την Παλαιστίνη, λόγω τρικυμίας, έφθασε στην Κύπρο. (Η Κωνσταντία ονομαζόταν αρχικά Σαλαμίνα. Η πόλη κτίστηκε από τον ήρωα του Τρωικού πολέμου Τεύκρο, τον γιο του Τελαμώνα, προς τιμή της πατρίδας του Σαλαμίνας και καταστράφηκε τον 4ο αιώνα μ.Χ. από σεισμό. Η πόλη ξανακτίστηκε από τον γιο του Μέγα Κωνσταντίνου, τον Κωνστάντιο κι ονομάστηκε Κωνσταντία. Έγινε έδρα του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, όταν η Κύπρος είχε 14 επισκόπους κι έμεινε τέτοια μέχρι το 1191 μ.Χ., που η Κύπρος κατακτήθηκε απ’ τους Φράγκους. Σήμερα έδρα του Αρχιεπισκόπου είναι η Λευκωσία).

Από τη θέση αυτή, ο Άγιος άρχισε τον ευαγγελισμό του ποιμνίου του και αγωνίστηκε με θερμότατο ζήλο για την διατήρηση και ενίσχυση των ορθοδόξων δογμάτων, καταπολεμώντας όλες τις αιρετικές δοξασίες και πλάνες της εποχής του και ιδιαίτερα εκείνες του Ωριγένη. Κάνοντας συνεχή χρήση των λόγων της Αγίας Γραφής και γράφοντας πλήθος αντιαιρετικά συγγράμματα, αγωνίστηκε για να κρατήσει τούς πιστούς στην ανόθευτη χριστιανική πίστη.

Το 381 μ.Χ., μαζί με τέσσερις άλλους Κυπρίους επισκόπους, ο Επιφάνιος έλαβε μέρος και στη Δευτέρα Οικουμενική Σύνοδο.

Ο Επιφάνιος πέθανε εν πλω από την Κωνσταντινούπολη, που είχε πάει για εκκλησιαστικές υποθέσεις προς την Κωνστάντια, στις 12 Μαΐου του 403 μ.Χ., μετά από αρχιεροσύνη 36 χρόνων. Το τίμιο λείψανό του μετακόμισε στην Κωνσταντινούπολη ο αυτοκράτορας Λέων ΣΤ’ ο Σοφός. Η Σύναξή του ετελείτο στον αγιότατο οίκο του, που ήταν στο ναό του Αγίου Φιλήμονος.

Πηγή: Saint.gr

Εορτολόγιο Πέμπτη 12 Μαΐου

  • Άγιος Γερμανός Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης
  • Όσιος Θεόδωρος ο εν Κυθήροις ασκήσας
  • Άγιος Ιωάννης ο Βλάχος
  • Άγιος Φίλιππος ο Αργύριος
  • Άγιος Ευθύμιος Πατριάρχης Ιεροσολύμων
  • Όσιος Νικήτας ο Σιναΐτης
  • Εύρεσις των τιμίων λειψάνων της Αγίας Ειρήνης της Παρθενομάρτυρος
  • Άγιος Ιωάννης ο Νεομάρτυρας εκ Σερρών
  • Οσία Καλλίτροπος
  • Αγία Δομιτίλλα η Μάρτυρας
  • Άγιος Παγκράτιος ο Μάρτυρας
  • Άγιος Θεοφάνης Αρχιεπίσκοπος Κύπρου
  • Όσιος Λέων εν Μεθώνη
  • Άγιοι Μάρτυρες εις Μπούτοβο της Ρωσίας
  • Όσιος Νεκτάριος της Όπτινα
  • Όσιος Αντώνιος του Ραντονέζ
  • Όσιος Διονύσιος του Ραντονέζ
  • Άγιος Ερμογένης ο Ιερομάρτυρας Πατριάρχης Μόσχας

Σήμερα 12/5 γιορτάζουν οι: Επιφάνειος, Επιφάνιος, Επιφανία, Θεόδωρος, Θοδωρής, Θόδωρος, Θεοδώρα, Δώρα, Θοδώρα, Δωρούλα, Ντόρα *

Σήμερα 12/5 ο ήλιος ανέτειλε στις 6:17π.μ. και θα δύσει στις 8:25μ.μ.

Στέλιος Ανδρικάκης

Ο Στέλιος Ανδρικάκης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 23/5/1992. Από μικρή ηλικία άρχισε την ενασχόληση του με διάφορα αθλήματα και κυρίως με την κολύμβηση, ωστόσο το άνοιγμα του ραδιοφώνου σε μία αθλητική εκπομπή άλλαξε τελείως την οπτική και τα «θέλω» του. Η αγάπη του για την αθλητική δημοσιογραφία και το ραδιόφωνο άρχισε να μεγαλώνει και έτσι το Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ στο οποίο φοίτησε ήταν μονόδρομος. Μετά από την πορεία του σε αρκετά sites, ήρθε η πρόταση από το Sportime, στο οποίο και βρίσκεται από το 2018 μέχρι και σήμερα.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ατζέντα: Κυριακή 1 Μαρτίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Κυριακή 1 Μαρτίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα τιμώνται η Α΄ Κυριακή των Νηστειών, της Ορθοδοξίας και πλήθος αγίων, ομολογητών και μαρτύρων από την Εκκλησία.

Ατζέντα
Ατζέντα: Σάββατο 28 Φεβρουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σάββατο 28 Φεβρουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Στο σημερινό εορτολόγιο δεσπόζει το θαύμα των κολλύβων του Αγίου Θεοδώρου τιμώνται ομολογητές νεομάρτυρες ιερομάρτυρες και πλήθος Αγίων.

Ατζέντα
Ατζέντα: Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα τιμώνται οι Α’ Χαιρετισμοί και σπουδαίοι όσιοι και μάρτυρες που άφησαν έντονο πνευματικό αποτύπωμα στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας.

Ατζέντα
Ατζέντα: Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Στο σημερινό εορτολόγιο τιμώνται ο Όσιος Πορφύριος επίσκοπος Γάζης και η Αγία Φωτεινή η Σαμαρείτιδα, μαζί με αγίους και σημαντικές μνήμες.

Ατζέντα
Ατζέντα: Τρίτη 24 Φεβρουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Τρίτη 24 Φεβρουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Στο σημερινό εορτολόγιο τιμώνται σημαντικές μορφές της Εκκλησίας, με επίκεντρο τον Άγιο Ταράσιο μαζί με μάρτυρες και οσίους.

Ατζέντα
Ατζέντα: Τρίτη 24 Φεβρουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Τρίτη 24 Φεβρουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά σήμερα την Α’ και Β’ Εύρεση της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου όπως και άλλες μορφές της πίστης μας.

Ατζέντα
Ατζέντα: Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Καθαρά Δευτέρα και μνήμη μεγάλων μορφών της Ορθοδοξίας συνθέτουν το σημερινό εορτολόγιο με αγίους, μάρτυρες και οσίους.

Ατζέντα
Ατζέντα: Κυριακή 22 Φεβρουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Κυριακή 22 Φεβρουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Κυριακή της Τυρινής, μνήμες Μαρτύρων και Οσίων συνθέτουν το σημερινό εορτολόγιο με έντονο πνευματικό και ιστορικό χαρακτήρα.

Ατζέντα
Ατζέντα: Σάββατο 21 Φεβρουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σάββατο 21 Φεβρουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Στο εορτολόγιο ξεχωρίζουν άγιοι και όσιοι που κράτησαν την πίστη ζωντανή με διδασκαλία, άσκηση, θυσία και ελπίδα για κάθε άνθρωπο.

Ατζέντα