ΑΤΖΕΝΤΑ

Εορτολόγιο Πέμπτη 27 Μαΐου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Εορτολόγιο Πέμπτη 27 Μαΐου: Σήμερα η Εκκλησία τιμά και γιορτάζει τη μνήμη του Οσίου Ιωάννη του Ρώσου.
Εορτολόγιο Πέμπτη 27 Μαΐου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Εορτολόγιο Πέμπτη 27 Μαΐου: Σήμερα η Εκκλησία τιμά και γιορτάζει τη μνήμη του Οσίου Ιωάννη του Ρώσου.

Εορτολόγιο Πέμπτη 27 Μαΐου: Ο Όσιος Ιωάννης γεννήθηκε σε ένα χωριό της λεγομένης Μικράς Ρωσίας, περί το 1690 μ.Χ., από γονείς ευλαβείς και ενάρετους. Όταν έφθασε σε νόμιμη ηλικία στρατεύθηκε, ενώ βασίλευε στη Ρωσία ο Μέγας Πέτρος. Έλαβε μέρος στον πόλεμο που έκανε εκείνος ο τολμηρός τσάρος εναντίον των Τούρκων κατά το 1711 μ.Χ., και συνελήφθη αιχμάλωτος από τους Τατάρους. Οι Τάταροι τον πούλησαν σε έναν Οθωμανό αξιωματικό Ίππαρχο, που καταγόταν από το Προκόπιον της Μικράς Ασίας, το οποίο βρίσκεται πλησίον στην Καισάρεια της Καππαδοκίας. Ο αγάς τον πήρε μαζί του στο χωριό του. Πολλοί από τους αιχμαλώτους συμπατριώτες του αρνήθηκαν την πίστη του Χριστού και έγιναν Μουσουλμάνοι, είτε γιατί κάμφθηκαν από τις απειλές, είτε γιατί δελεάστηκαν από τις υποσχέσεις και τις προσφορές υλικών αγαθών.

Ο Ιωάννης, όμως, ήταν από μικρός αναθρεμμένος με παιδεία και νουθεσία Κυρίου και αγαπούσε πολύ τον Θεό και την πίστη των πατέρων του. Ήταν από εκείνους τους νέους, όπου τους σοφίζει η γνώση του Θεού, όπως κήρυξε ο σοφός Σολομών, λέγοντας: «Ο δίκαιος είναι γνωστικός και στη νεότητά του. Διότι τιμημένο γήρας δεν είναι το πολυχρόνιο, ούτε μετριέται με τον αριθμό των ετών. Η φρονιμάδα πιο νέους ανθρώπους είναι σεβάσμια ωσάν να είναι φέροντες και ο καθαρός βίος τους κάνει ωσάν να είναι γέροντες πολύμαθοι».

Έτσι, λοιπόν, και ο μακάριος Ιωάννης, έχοντας την σοφία που δίδει ο Θεός σε εκείνους που τον αγαπούν, έκανε υπομονή στη δουλεία και στην κακομεταχείρηση του αφέντη του και στις ύβρεις και τα πειράγματα των Οθωμανών, οι οποίοι τον φώναζαν «κιαφίρη», δηλαδή άπιστο, φανερώνοντάς του την περιφρόνηση και την απέχθειά τους. Στον αφέντη του και σε όσους τον παρακινούσαν να αρνηθεί την πίστη του, αποκρινόταν με σθεναρή γνώμη ότι προτιμούσε να πεθάνει, παρά να πέσει σε τέτοια φοβερή αμαρτία. Στον αγά είπε: «Εάν με αφήσεις ελεύθερο στην πίστη μου, θα είμαι πολύ πρόθυμος στις διαταγές σου. Αν με βιάσεις να αλλαξοπιστήσω, γνώριζε ότι σού παραδίδω την κεφαλή μου, παρά την πίστη μου. Χριστιανός γεννήθηκα και Χριστιανός θα αποθάνω».

Πηγή: Saint.gr

Εορτολόγιο Πέμπτη 27 Μαΐου

Άγιος Ελλάδιος

Άγιος Θεράπων

Άγιος Ευσεβιώτης

Άγιος Αλύπιος

Όσιος Βεδέας ο Ομολογητής

Όσιος Θεράπων ηγούμενος της Λευκής Λίμνης

Ανακομιδή ιερών λειψάνων του Αγίου Ιωνά Μητροπολίτη Μόσχας

Ανακομιδή ιερών λειψάνων του Αγίου Φωτίου Μητροπολίτη Μόσχας

Ανακομιδή ιερών λειψάνων του Αγίου Κυπριανού Μητροπολίτη Μόσχας

Άγιος Ιούλιος ο Στρατηλάτης ο Μάρτυρας

Όσιος Βασίλειος ο εκ Γεωργίας

Όσιος Μιχαήλ εκ Γεωργίας

Άγιος Φίλιππος Α’ Μητροπολίτης Μόσχας

Όσιος Λάζαρος του Πσκώφ

Όσιος Ματθαίος ο εκ Ρωσίας

Όσιος Θεράπων του Μονζέσκιϋ

Σήμερα 27/5 γιορτάζουν οι: Αλύπιος, Αλυπία, Θεράπων (δεν είναι η βασική ημερομηνία)

Σήμερα 27/5 ο ήλιος ανέτειλε στις 6:06π.μ. και θα δύσει στις 8:38μ.μ.

Διαβάστε επίσης:

Η ατζέντα της ημέρας (27/5)

Στέλιος Ανδρικάκης

Ο Στέλιος Ανδρικάκης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 23/5/1992. Από μικρή ηλικία άρχισε την ενασχόληση του με διάφορα αθλήματα και κυρίως με την κολύμβηση, ωστόσο το άνοιγμα του ραδιοφώνου σε μία αθλητική εκπομπή άλλαξε τελείως την οπτική και τα «θέλω» του. Η αγάπη του για την αθλητική δημοσιογραφία και το ραδιόφωνο άρχισε να μεγαλώνει και έτσι το Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ στο οποίο φοίτησε ήταν μονόδρομος. Μετά από την πορεία του σε αρκετά sites, ήρθε η πρόταση από το Sportime, στο οποίο και βρίσκεται από το 2018 μέχρι και σήμερα.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ατζέντα: Τρίτη 6 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Τρίτη 6 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Η σημερινή μνήμη τιμά την Αγία Θεοφάνεια και πλήθος οσίων και μαρτύρων, καλώντας μας σε πίστη, ταπεινότητα, προσευχή και πνευματική εγρήγορση.

Ατζέντα
Ατζέντα: Δευτέρα 5 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Δευτέρα 5 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Η Παραμονή των Φώτων φωτίζεται από μάρτυρες και οσίους, που με προσευχή, άσκηση και ομολογία οδηγούν στον αγιασμό.

Ατζέντα
Ατζέντα: Κυριακή 4 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Κυριακή 4 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Η μνήμη των Αγίων φωτίζει την ημέρα με αποστολή, άσκηση και μαρτυρία, καλώντας σε πίστη, υπομονή και προσευχή.

Ατζέντα
Ατζέντα: Σάββατο 3 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σάββατο 3 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Η σημερινή ημέρα φωτίζεται από μορφές πίστης και θάρρους, προφήτες, μάρτυρες και οσίους, που έγιναν σημάδια ελπίδας.

Ατζέντα
Ατζέντα: Παρασκευή 2 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Παρασκευή 2 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Η Εκκλησία τιμά σήμερα αγίους που δεν φοβήθηκαν τη δοκιμασία, αλλά έκαναν τη ζωή τους προσευχή, θυσία και μαρτυρία αγάπης.

Ατζέντα
Ατζέντα: Πέμπτη 1 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Πέμπτη 1 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Η σημερινή ημέρα τιμά την Περιτομή του Κυρίου και τον Άγιο Βασίλειο, σύμβολα πίστης, αγάπης και προσφοράς για όλους.

Ατζέντα
Ατζέντα: Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Στο επίκεντρο της ημέρας βρίσκεται η Οσία Μελάνη η Ρωμαία, μορφή που δείχνει πως η πίστη γίνεται επιλογή, προσφορά, θυσία.

Ατζέντα
Ατζέντα: Τρίτη 30 Δεκεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Τρίτη 30 Δεκεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Η Εκκλησία τιμά σήμερα μάρτυρες, ασκητές και ιεράρχες με πίστη, αντοχή, ομολογία και ταπεινή ζωή που φωτίζει τον κόσμο.

Ατζέντα
Ατζέντα: Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Η Εκκλησία τιμά τα Άγια Νήπια και τους Οσίους, δείχνοντας πως η πίστη γεννιέται μέσα από σκληρές δοκιμασίες.

Ατζέντα