ΑΤΖΕΝΤΑ

Εορτολόγιο Πέμπτη 7 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα Πέμπτη 7 Ιανουαρίου η εκκλησία γιορτάζει τη Σύναξη του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου και Βαπτιστού.
Εορτολόγιο Πέμπτη 7 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Εορτολόγιο Πέμπτη 7 Ιανουαρίου: Σήμερα η εκκλησία γιορτάζει τη Σύναξη του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου και Βαπτιστού.

Την επομένη ημέρα των Θεοφανίων καθιερώθηκε να εορτάζουμε, τη μνήμη του πανίερου προφήτη Ιωάννη Προδρόμου. Ο Ιωάννης ήταν γιος του ιερέα Ζαχαρία και της Ελισάβετ. Μέχρι τα τριάντα του χρόνια, ζει ασκητική ζωή στην έρημο της Ιουδαίας, αφιερωμένη ολοκληρωτικά στην προσευχή, τη μελέτη και την πνευματική και ηθική τελειοποίηση.

Το ρούχο του ήταν από τρίχες καμήλας, στη μέση του είχε δερμάτινη ζώνη και την τροφή του αποτελούσαν ακρίδες και άγριο μέλι. Με μορφή ηλιοκαμένη, σοβαρός, αξιοπρεπής και δυναμικός, ο Ιωάννης φανέρωνε αμέσως φυσιογνωμία έκτακτη και υπέροχη.

Είχε όλα τα προσόντα μεγάλου και επιβλητικού κήρυκα του θείου λόγου. Έτσι, με μεγάλη χάρη κήρυττε «τα πλήθη». Κατακεραύνωνε και χτυπούσε σκληρά τη φαρισαϊκή αλαζονική έπαρση, που κάτω από το εξωτερικό ένδυμα της ψευτοαγιότητας έκρυβε τις πιο αηδιαστικές πληγές ψυχικής σκληρότητας και ακαθαρσίας. Γενικά, η διδασκαλία του συνοψίζεται στη χαρακτηριστική φράση του: «Μετανοείτε· ήγγικε γαρ ή βασιλεία των ουρανών», προετοιμάζοντας, έτσι, το δρόμο του Κυρίου μας Ιησού Χριστού για το σωτήριο έργο Του.

Όταν ο Χριστός άρχισε τη δημόσια δράση του, ο κόσμος άφηνε σιγά-σιγά τον Ιωάννη και ακολουθούσε Αυτόν. Η αντιστροφή αύτη, βέβαια, θα προκαλούσε μεγάλη πίκρα και θα γεννούσε αγκάθια ζήλειας και φθόνου σ’ έναν, εκτός χριστιανικού πνεύματος, διδάσκαλο ή φιλόσοφο. Αντίθετα, στον Ιωάννη προκάλεσε μεγάλη χαρά και ευφροσύνη. Η γιορτή αυτή του Ιωάννου του Προδρόμου, για τον όποιο ο Κύριος είπε ότι κανείς άνθρωπος δε στάθηκε μεγαλύτερος του, καθιερώθηκε τον 5ο μ.Χ. αιώνα.

Επίσης, σήμερα εορτάζουμε και το γεγονός της μεταφοράς στην Κωνσταντινούπολη της τιμίας Χειρός του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, που έγινε κατά τον ακόλουθο τρόπο: Όταν ο Ευαγγελιστής Λουκάς πήγε στην πόλη Σεβαστή, όπου τάφηκε ο Πρόδρομος, παρέλαβε από τον τάφο του το δεξί του χέρι, το μετέφερε στην Αντιόχεια, όπου χάριτι Θεού επιτελούσε πολλά θαύματα.

Από την Αντιόχεια, το Ιερό χέρι, μετακομίστηκε στην Κωνσταντινούπολη το 957, από τον διάκονο Ιώβ. Εκεί ο φιλόχριστος αυτοκράτορας, αφού την ασπάστηκε με πολύ σεβασμό, την τοποθέτησε στα βασιλικά ανάκτορα. Η σύναξη των πιστών, σε ανάμνηση του γεγονότος της μετακομιδής της τιμίας Χείρας του Προδρόμου στην Κωνσταντινούπολη, ετελείτο στην περιοχή του Φορακίου (ή Σφωρακίου).

Πηγή: Saint.gr

Εορτολόγιο Πέμπτη 7 Ιανουαρίου

Άγιος Αθανάσιος εξ Ατταλείας

Μνήμη του υπό του τιμίου Προδρόμου γεγονότος θαύματος εν Χίω κατά των Αγαρηνών

Άγιος Cedd επίσκοπος Σκωτίας

Άγιος Ιουλιανός ο Διάκονος, ο εξ Αιγίνης

Άγιος Θεόδωρος ο Πρίγκιπας

Σήμερα 7/1 γιορτάζουν οι: Γιάννης, Τζαννής, Τζανής, Γιάγκος, Ιωάννης, Ζαννέτος, Ζαννέττος, Γιάννα, Γιαννούλα, Ιωάννα, Ζαννέτα, Ζαννέττα, Ζανέτ, Πρόδρομος, Προδρομάκης, Μάκης

Σήμερα 7/1 ο ήλιος ανέτειλε στις 7:41π.μ. και θα δύσει στις 5:21μ.μ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η ατζέντα της ημέρας (7/1)

Στέλιος Ανδρικάκης

Ο Στέλιος Ανδρικάκης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 23/5/1992. Από μικρή ηλικία άρχισε την ενασχόληση του με διάφορα αθλήματα και κυρίως με την κολύμβηση, ωστόσο το άνοιγμα του ραδιοφώνου σε μία αθλητική εκπομπή άλλαξε τελείως την οπτική και τα «θέλω» του. Η αγάπη του για την αθλητική δημοσιογραφία και το ραδιόφωνο άρχισε να μεγαλώνει και έτσι το Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ στο οποίο φοίτησε ήταν μονόδρομος. Μετά από την πορεία του σε αρκετά sites, ήρθε η πρόταση από το Sportime, στο οποίο και βρίσκεται από το 2018 μέχρι και σήμερα.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ατζέντα: Τρίτη 27 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Τρίτη 27 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Ανακομιδή Ιερών Λειψάνων του Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου, Αγία Μαρκιανή και οι μνήμες των Οσίων θυμίζουν πως η πίστη γίνεται πράξη.

Ατζέντα
Ατζέντα: Δευτέρα 26 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Ο Όσιος Ξενοφών με τη Μαρία και τα παιδιά τους ξεχωρίζει, μαζί με Συμεών, Αμμωνά και Θεόδωρο Στουδίτη, στη σημερινή μνήμη.

Ατζέντα
Ατζέντα: Κυριακή 25 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Κυριακή 25 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα τιμώνται ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος και η Αγία Μαργαρίτα η Νέα, μαζί με οσίους και ιερομάρτυρες της παράδοσης παντού στην Ορθοδοξία.

Ατζέντα
Ατζέντα: Σάββατο 24 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σάββατο 24 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σημερινό εορτολόγιο με τιμή σε αγίους και οσίες, μορφές πίστης και άσκησης που φωτίζουν την παράδοση και εμπνέουν πνευματικά μέχρι σήμερα.

Ατζέντα
Ατζέντα: Παρασκευή 23 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Άγιοι Κλήμης - Αγαθάγγελος, Διονύσιος και οι Όσιοι της ημέρας φωτίζουν με μαρτυρία, άσκηση και ταπεινότητα την πίστη.

Ατζέντα
Ατζέντα: Πέμπτη 22 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Η Εκκλησία τιμά σήμερα τον Απόστολο Τιμόθεο και πλήθος μαρτύρων, προβάλλοντας πίστη, με μήνυμα ταπεινότητας στην καθημερινότητα.

Ατζέντα
Ατζέντα: Τετάρτη 21 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Η Εκκλησία τιμά σήμερα τον Μάξιμο τον Ομολογητή και πλήθος μαρτύρων, θυμίζοντας πίστη και πνευματική συνέπεια.

Ατζέντα
Ατζέντα: Τρίτη 20 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Τρίτη 20 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα τιμώνται άγιοι της άσκησης και του μαρτυρίου με μήνυμα ταπείνωσης, μετάνοιας και πίστης που αντέχει στον χρόνο.

Ατζέντα
Ατζέντα: Δευτέρα 19 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Η Εκκλησία τιμά σήμερα τους Οσίους Μακαρίους, τον Άγιο Μάρκο Ευγενικό, τον Άγιο Αρσένιο και ιερές μνήμες μεγάλων Πατέρων.

Ατζέντα