ΑΤΖΕΝΤΑ

Εορτολόγιο Τετάρτη 5 Μαρτίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Εορτολόγιο Τετάρτη 5 Μαρτίου: Ο Άγιος Κόνων γεννήθηκε περί τα τέλη του 1ου αιώνα μ.Χ. στη Βαδινή, χωριό της Ισαυρίας της Μικράς Ασίας και έζησε στους Αποστολικούς χρόνους. Οι γονείς του, Νέστωρ και Νάδα ήταν αρχικά ειδωλολάτρες. Σε νεαρή ηλικία έγινε Χριστιανός και όταν οι γονείς του τον πίεσαν να νυμφευθεί, συμφώνησε με τη σύζυγό του να ζουν...
Εορτολόγιο Τετάρτη 5 Μαρτίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Εορτολόγιο Τετάρτη 5 Μαρτίου: Ο Άγιος Κόνων γεννήθηκε περί τα τέλη του 1ου αιώνα μ.Χ. στη Βαδινή, χωριό της Ισαυρίας της Μικράς Ασίας και έζησε στους Αποστολικούς χρόνους.

Οι γονείς του, Νέστωρ και Νάδα ήταν αρχικά ειδωλολάτρες. Σε νεαρή ηλικία έγινε Χριστιανός και όταν οι γονείς του τον πίεσαν να νυμφευθεί, συμφώνησε με τη σύζυγό του να ζουν ως αδελφοί αφιερωμένοι στον Θεό.

Στο Συναξάρι αναφέρεται, ότι τον Άγιο καθοδηγούσε ο Αρχιστράτηγος Μιχαήλ, ο οποίος και τον βάπτισε, του δίδαξε το Όνομα της Αγίας Τριάδος, μετέδωσε τα Θεία Μυστήρια σε αυτόν, μέχρι τέλους της ζωής του, του συμπαραστεκόταν και του χορήγησε μάλιστα και τη χάρη των παράδοξων θαυμάτων.

Ο Άγιος Κόνων οδήγησε στην Χριστιανική πίστη και τους γονείς του, ο δε πατέρας του Νέστωρ μαρτύρησε για τον Χριστό. Αλλά και τους Έλληνες, που αντιστέκονταν σε αυτόν και έλεγαν ότι δεν υπάρχει άλλος Θεός εκτός των ειδώλων, τους έπεισε και τους προετοίμασε να ομολογήσουν με μεγάλη φωνή τον Χριστό και να βαπτισθούν. Με τη χάρη του Θεού, ο Άγιος υπέταξε και τους δαίμονες και άλλοι μεν με εντολή του προστάτευαν τους αγρούς, άλλοι δε εγκλείστηκαν σε πιθάρια.

Όμως οι ειδωλολάτρες συμπολίτες του αντιμετώπιζαν με μεγάλη δυσαρέσκεια την ιεραποστολική δραστηριότητά του και την επιρροή που ασκούσε πάνω στους Εθνικούς. Κάποια μέρα ο Άγιος επισκέφθηκε έναν ειδωλολατρικό ναό, όπου προσευχήθηκε θερμά στον Κύριο. Αποτέλεσμα ήταν να γίνουν κομμάτια όλα τα είδωλα του ναού. Για τον λόγο αυτό συνελήφθη από τον άρχοντα Μάγνο και βασανίσθηκε. Όταν αφέθη ελεύθερος, οι Χριστιανοί τον περιέθαλψαν και τον περιέβαλαν με το σεβασμό τους.

Μετά από δύο χρόνια, ο Άγιος Κόνων κοιμήθηκε με ειρήνη παραδίδοντας την αγία του ψυχή στον Θεό.

Ίσως στο όνομα του Αγίου Κόνωνος να υπήρχε ναός, ο οποίος έκειτο πέραν της Κωνσταντινουπόλεως και αναφέρεται ως μονή κατά τα χρόνια της βασιλείας του αυτοκράτορα Ιουστινιανού Α’ (527 – 565 μ.Χ.).

Κατά τα χρόνια της εικονομαχίας χριστιανοί μετέφεραν στην Πάφο την αγία Κάρα του οσιομάρτυρος, που φυλάσσεται μέχρι σήμερα στην Ιερά Μονή της Χρυσορροϊατίσσης μέσα σε κομψή σιντεφένια θήκη.

Πηγή: Saint.gr

Εορτολόγιο Τετάρτη 5 Μαρτίου

Όσιος Μάρκος ο ασκητής και Θαυματουργός

Άγιος Γεώργιος ο Νεομάρτυρας εκ Ραψάνης

Άγιος Κόνων ο Κηπουρός

Όσιος Μάρκος ο Αθηναίος

Άγιος Παρθένιος Παρθενιάδης

Άγιος Ευλόγιος

Άγιος Ευλάμπιος

Άγιος Αρχέλαος και οι μαζί μ’ αυτόν Εκατόν πενήντα δύο μάρτυρες

Άγιοι Φώτιος και Κύριλλος

Άγιος Νικόλαος Επίσκοπος Αχρίδος και Ζίτσης

Όσιος Κόνων ο εκ Κύπρου

Άγιος Ιωάννης ο Νεομάρτυρας εκ Βουλγαρίας

Άγιος Νέστωρ

Άγιος Θεόφιλος ο Ιερομάρτυρας Επίσκοπος Καισαρείας

Όσιοι Αδριανός και Λεωνίδας οι Μάρτυρες εκ Ρωσίας

Ανακομιδή των τιμίων Λειψάνων του Αγίου Θεοδώρου του Πρίγκιπος και των υιών αυτού Δαβίδ και Κωνσταντίνου

 

Σήμερα 5/3 γιορτάζουν οι: Αρχέλαος, Κόνωνας, Ευλόγιος, Ευλογής, Ευλογία, Ευλογούλα, Ευλογίτς.

Σήμερα 5/3 ο ήλιος θα ανατείλει στις 6:50π.μ. και θα δύσει στις 6:22μ.μ.

 

Στέλιος Ανδρικάκης

Ο Στέλιος Ανδρικάκης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 23/5/1992. Από μικρή ηλικία άρχισε την ενασχόληση του με διάφορα αθλήματα και κυρίως με την κολύμβηση, ωστόσο το άνοιγμα του ραδιοφώνου σε μία αθλητική εκπομπή άλλαξε τελείως την οπτική και τα «θέλω» του. Η αγάπη του για την αθλητική δημοσιογραφία και το ραδιόφωνο άρχισε να μεγαλώνει και έτσι το Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ στο οποίο φοίτησε ήταν μονόδρομος. Μετά από την πορεία του σε αρκετά sites, ήρθε η πρόταση από το Sportime, στο οποίο και βρίσκεται από το 2018 μέχρι και σήμερα.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ατζέντα: Τετάρτη 7 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Τετάρτη 7 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Η Εκκλησία τιμά σήμερα τον Τίμιο Πρόδρομο και Αγίους πίστεως και διακονίας, φωτίζοντας τον δρόμο της ταπείνωσης.

Ατζέντα
Ατζέντα: Τρίτη 6 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Τρίτη 6 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Η σημερινή μνήμη τιμά την Αγία Θεοφάνεια και πλήθος οσίων και μαρτύρων, καλώντας μας σε πίστη, ταπεινότητα, προσευχή και πνευματική εγρήγορση.

Ατζέντα
Ατζέντα: Δευτέρα 5 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Δευτέρα 5 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Η Παραμονή των Φώτων φωτίζεται από μάρτυρες και οσίους, που με προσευχή, άσκηση και ομολογία οδηγούν στον αγιασμό.

Ατζέντα
Ατζέντα: Κυριακή 4 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Κυριακή 4 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Η μνήμη των Αγίων φωτίζει την ημέρα με αποστολή, άσκηση και μαρτυρία, καλώντας σε πίστη, υπομονή και προσευχή.

Ατζέντα
Ατζέντα: Σάββατο 3 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σάββατο 3 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Η σημερινή ημέρα φωτίζεται από μορφές πίστης και θάρρους, προφήτες, μάρτυρες και οσίους, που έγιναν σημάδια ελπίδας.

Ατζέντα
Ατζέντα: Παρασκευή 2 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Παρασκευή 2 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Η Εκκλησία τιμά σήμερα αγίους που δεν φοβήθηκαν τη δοκιμασία, αλλά έκαναν τη ζωή τους προσευχή, θυσία και μαρτυρία αγάπης.

Ατζέντα
Ατζέντα: Πέμπτη 1 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Πέμπτη 1 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Η σημερινή ημέρα τιμά την Περιτομή του Κυρίου και τον Άγιο Βασίλειο, σύμβολα πίστης, αγάπης και προσφοράς για όλους.

Ατζέντα
Ατζέντα: Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Στο επίκεντρο της ημέρας βρίσκεται η Οσία Μελάνη η Ρωμαία, μορφή που δείχνει πως η πίστη γίνεται επιλογή, προσφορά, θυσία.

Ατζέντα
Ατζέντα: Τρίτη 30 Δεκεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Τρίτη 30 Δεκεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Η Εκκλησία τιμά σήμερα μάρτυρες, ασκητές και ιεράρχες με πίστη, αντοχή, ομολογία και ταπεινή ζωή που φωτίζει τον κόσμο.

Ατζέντα