ΑΤΖΕΝΤΑ

Σαν σήμερα κάνει πρεμιέρα το ΠΡΟ-ΠΟ!

Την 1η Μαρτίου του 1959, μια ημέρα σαν σήμερα πριν από 60 χρόνια, κάνει... πρεμιέρα στην Ελλάδα το ΠΡΟ-ΠΟ, από τα αρχικά γράμματα των λέξεων Προγνωστικά Ποδοσφαίρου.
Σαν σήμερα κάνει πρεμιέρα το ΠΡΟ-ΠΟ!

Την 1η Μαρτίου του 1959, μια ημέρα σαν σήμερα πριν από 60 χρόνια, κάνει… πρεμιέρα στην Ελλάδα το ΠΡΟ-ΠΟ, από τα αρχικά γράμματα των λέξεων Προγνωστικά Ποδοσφαίρου.

Το πρώτο ιστορικό δελτίο περιλαμβάνει περιλαμβάνει 12 τακτικούς και 2 αναπληρωματικούς αγώνες, ενώ συμπληρώνονται 213.670 στήλες και εισπράττονται 1.004.778 δρχ.

Ο μοναδικός 12άρης κερδίζει 228.360 δρχ και οι 47 11άρηδες 4.757 δρχ., ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται και οι ποδοσφαιριστές, αμφότεροι του Παναθηναϊκού, Λάκης Πετρόπουλος και Βαγγέλης Πανάκης.

Το 12άρι ανήκε στον Αθηναίο δικηγόρο Νίκο Πάσσαρη και κέρδισε 228.360 δραχμές, ποσό ιδιαίτερα σημαντικό για την εποχή. Την επομένη, ο κύριος Πάσαρης ήταν το πρόσωπο της ημέρας και πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες.

Η ιδέα ανήκε στον Κωνσταντίνο Γ. Καραμανλή, ο οποίος θέλησε να αξιοποιήσει προς όφελος του κρατικού ταμείου την εγγενή αδυναμία του Έλληνα προς τον τζόγο και να τη συνδυάσει με την αγάπη του για το ποδόσφαιρο. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’50, η μόνη διέξοδος για τον τζογαδόρο ήταν η χαρτοπαιξία και δευτερευόντως τα υπό κρατική εποπτεία λαχεία. Τώρα θα του δινόταν μία ακόμη διέξοδος, επ’ ωφελεία και του κοινωνικού συνόλου. Η πρόθεση του Καραμανλή, όταν δημοσιοποιήθηκε, ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών από την αντιπολίτευση, κεντρώα και αριστερή, που τον κατηγόρησε για ανηθικότητα και διαφθορά, αποκαλώντας τον πρωθυπουργό του τζόγου.

Το 1958 ιδρύθηκε ο Οργανισμός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΟΠΑΠ), ένας αποκεντρωμένος δημόσιος οργανισμός, που ανέλαβε τη διοργάνωση του παιγνιδιού, αντιγράφοντας το ιταλικό TotoCalcio.

Sportime Team

Μέλος της συντακτικής ομάδας του Sportime.GR.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ατζέντα: Τρίτη 20 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Τρίτη 20 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα τιμώνται άγιοι της άσκησης και του μαρτυρίου με μήνυμα ταπείνωσης, μετάνοιας και πίστης που αντέχει στον χρόνο.

Ατζέντα
Ατζέντα: Δευτέρα 19 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Η Εκκλησία τιμά σήμερα τους Οσίους Μακαρίους, τον Άγιο Μάρκο Ευγενικό, τον Άγιο Αρσένιο και ιερές μνήμες μεγάλων Πατέρων.

Ατζέντα
Ατζέντα: Κυριακή 18 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Κυριακή 18 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Η Εκκλησία τιμά σήμερα Αθανάσιο και Κύριλλο Αλεξανδρείας, την Αγία Θεοδούλη, την Αγία Ξένη και οσίους που άφησαν παρακαταθήκη πίστης.

Ατζέντα
Ατζέντα: Σάββατο 17 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σάββατο 17 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Η Εκκλησία τιμά μεγάλες ασκητικές μορφές της πίστης που άφησαν ισχυρή παρακαταθήκη προσφοράς και πνευματικού φωτός στον χρόνο αιώνια.

Ατζέντα
Ατζέντα: Παρασκευή 16 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Παρασκευή 16 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Η Εκκλησία σήμερα τιμά νεομάρτυρες και οσίους που ξεχώρισαν για πίστη, άσκηση, ταπείνωση και ουσιαστική διακονία.

Ατζέντα
Ατζέντα: Πέμπτη 15 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Πέμπτη 15 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Η Εκκλησία τιμά σήμερα Οσίους και Αγίους που έζησαν με πίστη, ταπείνωση και ασκητικό φρόνημα, αφήνοντας φωτεινό παράδειγμα ζωής.

Ατζέντα
Ατζέντα: Τετάρτη 14 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Τετάρτη 14 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Η Εκκλησία τιμά σήμερα Αγίους και Οσίους, μάρτυρες πίστης και ασκητές, με ξεχωριστή μνήμη στην Αγία Νίνα και τους Πατέρες Σινά Ραϊθώ.

Ατζέντα
Ατζέντα: Τρίτη 13 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Τρίτη 13 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Η Εκκλησία τιμά σήμερα μάρτυρες και οσίους, προβάλλοντας πίστη, θυσία και προσευχή, ως διαχρονικά πρότυπα ζωής για όλους τους πιστούς.

Ατζέντα
Ατζέντα: Δευτέρα 12 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Δευτέρα 12 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Αγία Τατιανή - Άγιος Βασίλειος Σολόβσκι, η Εκκλησία τιμά μάρτυρες, οσίους και τη Θεοτόκο, προβάλλοντας πίστη, ταπείνωση,θάρρος και ελπίδα.

Ατζέντα