EXTRATIME

Διάβασε τυχαία μια είδηση σε εφημερίδα και έτρεξε στο εργαστήριο για να αλλάξει τον κόσμο

Μια είδηση σε εφημερίδα, ένα εργαστήριο και ένα μυαλό που δεν έχασε χρόνο. Έτσι άλλαξε ο κόσμος.
Διάβασε τυχαία μια είδηση σε εφημερίδα και έτρεξε στο εργαστήριο για να αλλάξει τον κόσμο

Ήταν μια απλή Δευτέρα του 1939. Ο νεαρός φυσικός Luis Alvarez καθόταν στον χώρο αναμονής, ξεφυλλίζοντας μια εφημερίδα. Δεν περίμενε να βρει κάτι συγκλονιστικό. Ίσως μια είδηση για το μπέιζμπολ ή τις κινήσεις του Χίτλερ στην Ευρώπη. Αντί γι’ αυτό, το βλέμμα του κόλλησε σε μια μικρή είδηση στα ψιλά: «Γερμανοί χημικοί ανακάλυψαν ότι ο πυρήνας του ουρανίου μπορεί να διασπαστεί με νετρόνια».

Δεν συνέχισε το διάβασμα. Δεν περίμενε να τελειώσει το ραντεβού του. Πήρε την εφημερίδα, σηκώθηκε όρθιος και έτρεξε στο εργαστήριο. Ήξερε τι σήμαινε αυτό. Αν ίσχυε, μπορούσε να αποδεσμευτεί ενέργεια τέτοια που ο κόσμος δεν είχε ξαναδεί. Μπορούσε να φτιαχτεί βόμβα.

Στον δρόμο του συνάντησε τον θεωρητικό φυσικό J. Robert Oppenheimer, που επισκεπτόταν το Berkeley. Του μίλησε για την είδηση, αλλά ο Oppenheimer ήταν σκεπτικός. Δεν πίστευε πως ήταν δυνατόν να γίνει τέτοια αντίδραση στον πυρήνα του ουρανίου. Ο Alvarez όμως δεν δίστασε.

Μπήκε στο εργαστήριο, πήρε έναν ανιχνευτή Geiger και πήγε σε δείγματα ουρανίου που είχαν εκτεθεί σε νετρόνια. Η μέτρηση ήταν ξεκάθαρη. Τα άτομα είχαν διασπαστεί. Είχαν απελευθερώσει ενέργεια και νέα νετρόνια. Η πυρηνική σχάση ήταν πραγματική.

Όταν ο Oppenheimer κοίταξε το ταλαντευόμενο σήμα στο όργανο μέτρησης, έμεινε άφωνος. Από εκείνη τη στιγμή, όλα άλλαξαν. Δεν υπήρχε πια αμφιβολία. Η ενέργεια του πυρήνα είχε αποδεσμευτεί. Ο άνθρωπος μπορούσε να την ελέγξει.

Οι επιστήμονες στις ΗΠΑ άρχισαν να καταλαβαίνουν πως η θεωρία είχε γίνει πράξη. Λίγους μήνες μετά, μια παγκόσμια κούρσα ξεκινούσε: η κούρσα για την ατομική βόμβα. Ο κόσμος μπήκε σε νέα εποχή – και το σημείο εκκίνησης ήταν μια μικρή είδηση σε εφημερίδα και η βιασύνη ενός φυσικού να προλάβει το μέλλον.

Γρηγόρης Κεντητός

Γράφω για πράγματα που με συναρπάζουν, αλλά φροντίζω πάντα να τα ερευνώ σαν να τα μελετούσα για πρώτη φορά. Αναζητώ τη σύνδεση ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το ανθρώπινο μέσα στο ακαδημαϊκό, και τη γνώση που μπορεί να μεταφερθεί με τρόπο απλό, ακριβή και ζωντανό. Είτε πρόκειται για έναν αρχαίο πόλεμο είτε για ένα φαινόμενο της εποχής μας, στηρίζομαι πάντα σε πρωτογενές υλικό, πραγματικές πηγές και σοβαρή τεκμηρίωση. Θέλω κάθε κείμενο να αξίζει τον χρόνο του αναγνώστη — και τον δικό μου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κοινωνία: Ντροπή! – «Σκουριάζει» παρατημένο το ασθενοφόρο που είχε κάνει δωρεά η Αθηνά Παπαχρήστου – Ιεροσυλία στη μνήμη της!

Ντροπή! – «Σκουριάζει» παρατημένο το ασθενοφόρο που είχε κάνει δωρεά η Αθηνά Παπαχρήστου – Ιεροσυλία στη μνήμη της!

Δεν σέβονται ούτε τους εθνικούς ευεργέτες - Εδώ και 6 μήνες είναι ακινητοποιημένο το ασθενοφόρο σε συνεργείο της Πάτρας!

Κοινωνία
Κοινωνία: Μπλακ άουτ στο FIR Αθηνών: Φάνηκε πόσο διάτρητη είναι η ασφάλεια των αερομεταφορών – Το Sportime προειδοποιούσε εδώ και 1 χρόνο

Μπλακ άουτ στο FIR Αθηνών: Φάνηκε πόσο διάτρητη είναι η ασφάλεια των αερομεταφορών – Το Sportime προειδοποιούσε εδώ και 1 χρόνο

Εκτεθειμένη η χώρα σε βλάβες και εξωτερικές επιθέσεις - Η κυβέρνηση αγνοούσε τα δημοσιεύματα και τις προειδοποιήσεις ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας για τον κίνδυνο

Κοινωνία
ExtraTime: Το μπέρδεμα που έγινε με τα γονίδιά μας και το Excel της Microsoft

Το μπέρδεμα που έγινε με τα γονίδιά μας και το Excel της Microsoft

Η αληθινή ιστορία πίσω από το μπέρδεμα ανθρώπινων γονιδίων λόγω της αυτόματης μετατροπής του Excel

ExtraTime
ExtraTime: Η Αίγινα πριν από 130 χρόνια όπως την έβλεπαν οι ξένοι ταξιδιώτες του 19ου αιώνα

Η Αίγινα πριν από 130 χρόνια όπως την έβλεπαν οι ξένοι ταξιδιώτες του 19ου αιώνα

Έτσι έβλεπαν την Αίγινα πριν από 130 χρόνια οι ξένοι ταξιδιώτες του 19ου αιώνα μέσα από το βιβλίο του Baedeker

ExtraTime
Κοινωνία: Γιώργος Γεραπετρίτης: «Κονσερβαρισμένες» woke ευχές για την πρωτοχρονιά – Μονίμως στη λάθος πλευρά της ιστορίας

Γιώργος Γεραπετρίτης: «Κονσερβαρισμένες» woke ευχές για την πρωτοχρονιά – Μονίμως στη λάθος πλευρά της ιστορίας

Επιμένουν ακόμα στο ίδιο «ποίημα» - Ο Γιώργος Γεραπετρίτης ευχήθηκε για το 2026 «ανεκτικότητα» και «σεβασμό στη διαφορετικότητα»

Κοινωνία
Κοινωνία: Νέος ΚΟΚ και έλεγχοι: Έπρεπε να περάσουν 7 χρόνια κυβέρνησης Μητσοτάκη για να δούμε μείωση θανάτων από τροχαία

Νέος ΚΟΚ και έλεγχοι: Έπρεπε να περάσουν 7 χρόνια κυβέρνησης Μητσοτάκη για να δούμε μείωση θανάτων από τροχαία

Πρωτοχρονιάτικο ευχάριστο νέο οι μειωμένοι θάνατοι στην άσφαλτο για το 2025, αλλά θρηνήσαμε χιλιάδες νεκρούς την προηγούμενη εξαετία

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: «Ο Τειρεσίας των Ενοικιαστών»: To social credit system αλά Ελληνικά – Μαζικό φακέλωμα και όποιος χρωστάει δεν θα βρίσκει σπίτι!

«Ο Τειρεσίας των Ενοικιαστών»: To social credit system αλά Ελληνικά – Μαζικό φακέλωμα και όποιος χρωστάει δεν θα βρίσκει σπίτι!

Καλωσορίσατε στην απόλυτη δυστοπία του στεγαστικού - Το «πιστοποιητικό φερεγγυότητας» έρχεται για να γίνει εφιάλτης των ενοικιαστών

Ελευθέριος Ανδρώνης
Ελευθέριος Ανδρώνης: Ευχή για Ευλογημένο 2026: Να εκμεταλλευτούμε το «χρυσάφι» του νέου χρόνου για να «αγοράσουμε» μετάνοια

Ευχή για Ευλογημένο 2026: Να εκμεταλλευτούμε το «χρυσάφι» του νέου χρόνου για να «αγοράσουμε» μετάνοια

12 νέοι μήνες - 12 μεγάλες ευκαιρίες αγιότητας - Ο μόνος κακός χρόνος είναι εκείνος που θα μας απομακρύνει από τον Χριστό

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: ΕΥΔΑΠ: Χαράτσι 30 ευρώ στους λογαριασμούς μας το 2026 – Η «μπίζνα» του νερού δεν σταματά ούτε με… κατακλυσμό

ΕΥΔΑΠ: Χαράτσι 30 ευρώ στους λογαριασμούς μας το 2026 – Η «μπίζνα» του νερού δεν σταματά ούτε με… κατακλυσμό

Κυβέρνηση και ΕΥΔΑΠ προχωρούν το σχέδιο για την «αιχμαλωσία» του υπέρτατου αγαθού - Βρέχει συνέχεια και μιλούν ακόμα για λειψυδρία

Κοινωνία