EXTRATIME

Δήλωνε ψεύτικη μητέρα δεκάδων παιδιών για να τους σώσει τη ζωή

Τη φώναζαν "μαμά", αλλά δεν είχε δικά της παιδιά. Έσωσε δεκάδες μικρούς Εβραίους από τα τρένα του θανάτου.
Δήλωνε ψεύτικη μητέρα δεκάδων παιδιών για να τους σώσει τη ζωή

Το όνομά της ήταν Maria von Maltzan. Ήταν Γερμανίδα, αριστοκράτισσα, γιατρός και… μέλος της Αντίστασης. Ενώ γύρω της οι Εβραίοι στέλνονταν στα στρατόπεδα, εκείνη έλεγε ψέματα, πλαστογραφούσε χαρτιά και έκρυβε μικρά παιδιά κάτω από τα φορέματά της για να τα περάσει στα σύνορα. Ήταν η “μαμά” δεκάδων παιδιών που ποτέ δεν γέννησε αλλά τα έσωσε από βέβαιο θάνατο.

Κανείς δεν φανταζόταν πως η ψηλόλιγνη, κομψή κόρη βαρόνου με πτυχία στην κτηνιατρική θα γινόταν ο φόβος της Γκεστάπο. Η Maria είχε αρχίσει να καταλαβαίνει νωρίς την αλήθεια. Όταν ακόμα ζούσε με την οικογένειά της, προσπαθούσε να πείσει τους δικούς της πως ο Χίτλερ δεν έφερνε δόξα στη Γερμανία, αλλά μαζικό θάνατο. Εκείνοι τη θεώρησαν τρελή. Εκείνη έγινε γιατρός, εντάχθηκε σε δίκτυα αντίστασης και άρχισε να δίνει μάχη — όχι στα λόγια.

Εκείνα τα παιδιά που δεν μπορούσαν να μιλήσουν καλά γερμανικά, εκείνα που είχαν “ύποπτα” χαρτιά ή πατέρα “εβραϊκής καταγωγής”, τα έπαιρνε σαν να ήταν δικά της. Τα έβαζε στο τρένο, τα σκέπαζε, τα ναρκωνε ελαφρά για να μην ακουστεί το κλάμα τους, και περνούσε τα σύνορα. Σε μια περίπτωση, όταν ένας αξιωματικός των SS παραλίγο να καταλάβει τι συνέβαινε, η Maria τον κοίταξε στα μάτια, έβαλε το χέρι στην τσέπη της, και τον απείλησε με ένα μαχαίρι που είχε για “ιατρικούς λόγους”.

Κάποτε προδόθηκε. Ένα μέλος της αντίστασης, που είχε συλληφθεί, είπε το όνομά της. Ένας Γερμανός ναζί γιατρός στάλθηκε να τη συλλάβει. Μπήκε στο σπίτι της για να την παραδώσει. Εκείνη του μίλησε, του πρόσφερε ένα ποτό. Του μίλησε για τα παιδιά. Και μετά, όταν είδε ότι θα την πάει στη Γκεστάπο, τον έσπρωξε από τις σκάλες. Δεν τον σκότωσε αμέσως. Αλλά τον αποτελείωσε με τα ίδια της τα χέρια.

Μετά τον πόλεμο, έπεσε σε κατάθλιψη. Έζησε σε φτώχεια. Έχασε την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Κανείς δεν της είπε ευχαριστώ. Μέχρι που δεκαετίες αργότερα, ένας δημοσιογράφος άκουσε για τη “γυναίκα που παρίστανε τη μητέρα για να σώσει τους Εβραίους”. Έτσι, η Maria von Maltzan αναγνωρίστηκε ως “Δίκαιη των Εθνών” από το Γιαντ Βασέμ. Και τα παιδιά που κάποτε έσωσε, την αποκαλούσαν μέχρι τέλους: “μαμά”.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
ExtraTime: Ο σουλτάνος με την Ελληνίδα γιαγιά που πήγε να σκοτώσει ο πατέρας του όταν ήταν μωρό

Ο σουλτάνος με την Ελληνίδα γιαγιά που πήγε να σκοτώσει ο πατέρας του όταν ήταν μωρό

Τον πέταξαν σε μια στέρνα για να τον σκοτώσουν όταν ήταν μωρό. Ήταν εγγονός Ελληνίδας και έγινε σουλτάνος, κυνηγός, κατακτητής και θύμα συνωμοσιών.

ExtraTime
ExtraTime: Ήταν ερωτευμένη με τον Χίτλερ, πήγαινε για μήνες κάθε μέρα σε ένα ζαχαροπλαστείο μέχρι να της πιάσει την κουβέντα.

Ήταν ερωτευμένη με τον Χίτλερ, πήγαινε για μήνες κάθε μέρα σε ένα ζαχαροπλαστείο μέχρι να της πιάσει την κουβέντα.

Μια Αγγλίδα αριστοκράτισσα ερωτεύτηκε τον Χίτλερ και καθόταν κάθε μέρα σ’ ένα ζαχαροπλαστείο μέχρι να της πιάσει την κουβέντα.

ExtraTime
ExtraTime: Η Ιταλίδα που έσφαξε τους καλεσμένους του γάμου της κόρης της και μετά έφτιαξε το πρώτο μπαλέτο για να το ξεχάσουν

Η Ιταλίδα που έσφαξε τους καλεσμένους του γάμου της κόρης της και μετά έφτιαξε το πρώτο μπαλέτο για να το ξεχάσουν

Η Κατερίνα των Μεδίκων σκότωσε τους καλεσμένους του βασιλικού γάμου. Ύστερα δημιούργησε το πρώτο αυθεντικό μπαλέτο στην Ιστορία για να καλύψει το αίμα με μετάξι και μουσική.

ExtraTime
ExtraTime: Τον κρέμασαν μπροστά στη μητέρα του για έναν Άγγλο που πέθανε από τον ήλιο. Κι αυτό άλλαξε την Ιστορία της Αιγύπτου.

Τον κρέμασαν μπροστά στη μητέρα του για έναν Άγγλο που πέθανε από τον ήλιο. Κι αυτό άλλαξε την Ιστορία της Αιγύπτου.

Μια άδικη εκτέλεση, μια μάνα που βλέπει τον γιο της στην αγχόνη, και ένας θάνατος που έγινε η αρχή για να αλλάξει η Ιστορία της Αιγύπτου.

ExtraTime
ExtraTime: Ήρθε από την Ιταλία για να πολεμήσει για την Ελλάδα. Δεν γύρισε ποτέ πίσω

Ήρθε από την Ιταλία για να πολεμήσει για την Ελλάδα. Δεν γύρισε ποτέ πίσω

Ο Πιέτρο Ταρέλλα άφησε την Ιταλία για να πολεμήσει στην Ελλάδα

ExtraTime
ExtraTime: Γιατί βγαίνουν κόκκινα τα μάτια στις φωτογραφίες; Και πότε σημαίνει κάτι πολύ πιο σοβαρό

Γιατί βγαίνουν κόκκινα τα μάτια στις φωτογραφίες; Και πότε σημαίνει κάτι πολύ πιο σοβαρό

Όταν τα μάτια σου φαίνονται κόκκινα στις φωτογραφίες, δεν είναι απλώς θέμα αισθητικής.

ExtraTime
ExtraTime: Η μόνη περιοχή της Ανταρκτικής που δεν καλύπτεται από πάγο. Αν πέσεις, δεν θα σε βρει ποτέ κανείς.

Η μόνη περιοχή της Ανταρκτικής που δεν καλύπτεται από πάγο. Αν πέσεις, δεν θα σε βρει ποτέ κανείς.

Είναι το πιο ξηρό, πιο σιωπηλό και πιο αφιλόξενο μέρος στη Γη.

ExtraTime
ExtraTime: Η χαμένη γενιά που πέθανε δυο φορές. Έχασαν τα νιάτα τους πριν προλάβουν να τα ζήσουν.

Η χαμένη γενιά που πέθανε δυο φορές. Έχασαν τα νιάτα τους πριν προλάβουν να τα ζήσουν.

Τους μεγάλωσαν με αρχές, πειθαρχία και υποσχέσεις για ένα καλύτερο μέλλον

ExtraTime
ExtraTime: Πέθανε υπό φρούρηση μήπως ξεχάσει πυρηνικά μυστικά. Ήξερε να διαιρεί οκταψήφιους στα 6 του

Πέθανε υπό φρούρηση μήπως ξεχάσει πυρηνικά μυστικά. Ήξερε να διαιρεί οκταψήφιους στα 6 του

Ήταν μαθηματική ιδιοφυΐα, αρχιτέκτονας των υπολογιστών, και ίσως ο πιο έξυπνος άνθρωπος που έζησε ποτέ.

ExtraTime