EXTRATIME

Ελληνικό ροκ: Το πρώτο δισκάκι 45στροφών που κυκλοφόρησε

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Ποιος, πότε, που… και άλλες ιδιαίτερες ιστορίες
Ελληνικό ροκ: Το πρώτο δισκάκι 45στροφών που κυκλοφόρησε

Το «Ραντεβού στο Κύτταρο» του αξιόπιστου δημοσιογράφου και ερευνητή της ελληνικής μουσικής Φώντα Τρούσα, επανακυκλοφόρησε από του από τις εκδόσεις Όγδοο το 2024.

Εκπληρώνει με απολαυστικό τρόπο όσα δηλώνει ο υπότιτλός του «Η ελληνική ποπ & ροκ μουσική μέσα από τη δισκογραφία της (1965 – 1982)».

Μουσικός «χυμός» πολύτιμος το «Ραντεβού στο Κύτταρο». «Βαρέθηκα» να υπογραμμίζω με το μολύβι, χρονολογίες, τίτλους και όχι μόνο.

Εκεί συνάντησα και την απάντηση στον τίτλο του άρθρου. Αντιγράφω λοιπόν από το βιβλίο-οδηγό του Φώντα Τρούσα:

Ξαναλέμε, λοιπόν, πως το πρώτο 45άρι ελληνικού ροκ (παιγμένο από νεανικό συγκρότημα και όχι από φωνητικό τρίο ή ορχήστρα), που είχε (και) ελληνικά λόγια ήταν το δισκάκι του Gino και των Γαλαξιών «Snap Snap Snap» (Σναπ – σναπ – σναπ) / «Cleopatra In Bluejeens» (Κλεοπάτρα με μπλουτζίνς) [Polydor] από το καλοκαίρι του 1964 – γραμμένα το Σναπ – σναπ – σναπ» από τον Αθανάσιο Τσόγκα και στο (Κλεοπάτρα με μπλουτζίνς) από τον Gino (Cudsi).

Κώστας Μπαλαχούτης

Διακεκριμένος ερευνητής του ελληνικού τραγουδιού με πλούσια συγγραφική δραστηριότητα. Διευθυντής μουσικών περιοδικών (Δίφωνο, Όασις, ogdoo.gr). Αρχισυντάκτης και παρουσιαστής εκπομπών στην τηλεόραση (Κατάθεση Ψυχής, Νύχτα Στάσου, Σε χρόνο TV, Στα τραγούδια λέμε Ναι κ.ά.) και το ραδιόφωνο (Ντέρτι, Στο Κόκκινο, Βήμα Fm, Κανάλι Ένα). Επιμελητής ευρηματικών δισκογραφιών έργων (συλλογές, πορτραίτα). Στιχουργός με σπουδαίες συνεργασίες και τραγούδια που αγαπήθηκαν (Αρχιπέλαγος, Φίλα με, Κόκκινο ποτάμι, Γλυκάνισος, Συγγνώμη Πόλη μου κ.ά. ). Κείμενα του έχουν δημοσιευτεί σε πολλές σε εφημερίδες, από την Καθημερινή έως την Sportime. Στην τελευταία, όπως και στην Sportday, για μεγάλο διάστημα «κρατούσε» το οπισθόφυλλο. «Κολλημένος» με το ποδόσφαιρο και γενικότερα τα… αθλητικά τα οποία παντρεύει από έρωτα με μουσικές και τραγούδια.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κοινωνία: Αγρότες: «Όχι» σε προσχηματικό διάλογο με την κυβέρνηση – Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων – Χριστούγεννα με ανοιχτά μπλόκα

Αγρότες: «Όχι» σε προσχηματικό διάλογο με την κυβέρνηση – Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων – Χριστούγεννα με ανοιχτά μπλόκα

Μετά το φιάσκο του ΕΛΓΑ, «σύνθημα» για συνέχιση του αγώνα - Ανοιχτοί δρόμοι τα Χριστούγεννα, αλλά τα τρακτέρ θα παραμείνουν

Κοινωνία
Κοινωνία: Κυβέρνηση: Παταγώδης αποτυχία στον χειρισμό του μεταναστευτικού – 46.000 άτομα εισήλθαν παράνομα το 2025

Κυβέρνηση: Παταγώδης αποτυχία στον χειρισμό του μεταναστευτικού – 46.000 άτομα εισήλθαν παράνομα το 2025

Ο Αρχιπλοίαρχος ε.α. του Λιμενικού, Κωνσταντίνος Καραγάτσος, εξήγησε με στοιχεία το φιάσκο διαχείρισης σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο

Κοινωνία
Κοινωνία: Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: Δεν έχει πάτο η κοροϊδία – Η ΝΔ διέρρευσε την τοποθέτηση Παπασταύρου ενώ ακόμα ήταν σε εξέλιξη!

Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: Δεν έχει πάτο η κοροϊδία – Η ΝΔ διέρρευσε την τοποθέτηση Παπασταύρου ενώ ακόμα ήταν σε εξέλιξη!

Οι συντάκτες του κοινοβουλευτικού ρεπορτάζ έμαθαν τι είπε ο κ. Παπασταύρου πριν καν τα πει- Η Μιλένα Αποστολάκη κατήγγειλε το απίστευτο περιστατικό

Κοινωνία
ExtraTime: Ένα άγνωστο αντικείμενο από το Διάστημα περνά κοντά από τη Γη και οι επιστήμονες το παρακολουθούν με προσοχή

Ένα άγνωστο αντικείμενο από το Διάστημα περνά κοντά από τη Γη και οι επιστήμονες το παρακολουθούν με προσοχή

Το διαστρικό αντικείμενο 3I ATLAS φτάνει στο πιο κοντινό του πέρασμα από τη Γη και παρακολουθείται στενά.

ExtraTime
Ελευθέριος Ανδρώνης: ΗΠΑ: H Ορθοδοξία είναι το «καλύτερα φυλαγμένο μυστικό» των Αμερικανών – «Έκλαιγα για μιάμιση ώρα στην πρώτη μου Θ. Λειτουργία»

ΗΠΑ: H Ορθοδοξία είναι το «καλύτερα φυλαγμένο μυστικό» των Αμερικανών – «Έκλαιγα για μιάμιση ώρα στην πρώτη μου Θ. Λειτουργία»

Από την «κατήχηση» του διαδικτύου στα σκαλοπάτια της ενορίας - Η Associated Press μιλά για «δεύτερο κύμα» Αμερικανών που γεμίζει τους ναούς

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Κυριάκος Μητσοτάκης: Φθηνά επικοινωνιακά τρικ για να στοχοποιήσει τους αγρότες – «Στερούν το δικαίωμα να πάει κάποιος στο χωριό του τα Χριστούγεννα»

Κυριάκος Μητσοτάκης: Φθηνά επικοινωνιακά τρικ για να στοχοποιήσει τους αγρότες – «Στερούν το δικαίωμα να πάει κάποιος στο χωριό του τα Χριστούγεννα»

Μόνο ότι οι αγρότες ήρθαν αν κλέψουν το... πνεύμα των Χριστουγέννων δεν είπε ο πρωθυπουργός - Σιγοντάρισμα στην προπαγάνδα και ο Τασούλας

Κοινωνία
Κοινωνία: Δημοσκόπηση MRB: «Εφιάλτης» στο Μαξίμου η δυναμική Καρυστιανού – Το 31,8% θα την ψήφιζε – Πρώτη η Κωνσταντοπούλου σε δημοτικότητα αρχηγών

Δημοσκόπηση MRB: «Εφιάλτης» στο Μαξίμου η δυναμική Καρυστιανού – Το 31,8% θα την ψήφιζε – Πρώτη η Κωνσταντοπούλου σε δημοτικότητα αρχηγών

Σε «game changer» εξελίσσεται η εκλογική απήχηση της Μαρίας Καρυστιανού - Οργή, φόβος και παραίτηση τα κυρίαρχα συναισθήματα των πολιτών

Κοινωνία
Κοινωνία: Αιχμηρά καρφιά Σαλβίνι προς τη «συμμαχία των προθύμων»: «Εδώ Χίτλερ και Ναπολέων δεν έφτασαν στη Μόσχα, θα φτάσει ο Μερτς και ο Μακρόν;»

Αιχμηρά καρφιά Σαλβίνι προς τη «συμμαχία των προθύμων»: «Εδώ Χίτλερ και Ναπολέων δεν έφτασαν στη Μόσχα, θα φτάσει ο Μερτς και ο Μακρόν;»

Ο Ματέο Σαλβίνι χαρακτήρισε «απίθανη» την επίθεση των Ρώσων στην Ευρώπη και είπε ότι ο πραγματικός κίνδυνος είναι ο «ισλαμικός φανατισμός»

Κοινωνία
Κοινωνία: TikTok: Ελληνίδα ψωνίζει στα Κανάρια νησιά και παθαίνει σοκ με τη διαφορά από Ελλάδα – «3 λίτρα ελαιόλαδο με 11 ευρώ»

TikTok: Ελληνίδα ψωνίζει στα Κανάρια νησιά και παθαίνει σοκ με τη διαφορά από Ελλάδα – «3 λίτρα ελαιόλαδο με 11 ευρώ»

Μισό κιλό χοιρινές μπριζόλες με 3,19 ευρώ - Οργή προκαλούν οι ακραίες διαφορές τιμών με την πανάκριβη Ελλάδα

Κοινωνία