EXTRATIME

Εβραζε ο τόπος: Ποια είναι η πιο ψηλή θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ελλάδα;

Το ρεκόρ ζέστης στην Ελλάδα σημειώθηκε το 1977, όταν ο υδράργυρος έφτασε στους 48°C.
Εβραζε ο τόπος: Ποια είναι η πιο ψηλή θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ελλάδα;

Η Ελλάδα είναι μια χώρα φημισμένη για τον ήλιο της, αλλά και για τους καλοκαιρινούς καύσωνες που πολλές φορές μετατρέπουν την καθημερινότητα σε μια δοκιμασία αντοχής. Ωστόσο, κάποια καλοκαίρια ξεχωρίζουν για την ακραία ζέστη τους, με θερμοκρασίες που φτάνουν στα όρια του αφόρητου. Το απόλυτο ρεκόρ καταγράφηκε το καλοκαίρι του 1977, μια χρονιά που έμεινε στην ιστορία για τον πιο σκληρό καύσωνα που γνώρισε ποτέ η χώρα.

Στις 10 Ιουλίου 1977, ο υδράργυρος εκτοξεύτηκε στους 48,0°C στην Ελευσίνα και στη Νέα Φιλαδέλφεια, σημειώνοντας την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί επίσημα στην Ελλάδα. Η ζέστη ήταν τόσο έντονη που οι δρόμοι των πόλεων άδειαζαν, ενώ ολόκληρη η χώρα βυθίστηκε σε μια αποπνικτική ατμόσφαιρα. Ο καύσωνας εκείνης της χρονιάς δεν ήταν απλώς ένας ακόμα θερμός Ιούλιος· προκάλεσε εκατοντάδες θανάτους, ιδιαίτερα σε ευπαθείς ομάδες, και έδειξε πόσο ευάλωτη μπορεί να γίνει μια μεσογειακή χώρα σε ακραία καιρικά φαινόμενα.

Αν και το ρεκόρ των 48°C παραμένει ακατάρριπτο, τα τελευταία χρόνια οι θερμοκρασίες στην Ελλάδα πλησιάζουν όλο και πιο συχνά το όριο των 45°C. Το καλοκαίρι του 2021, καταγράφηκαν 47,1°C στη Λαμία, θυμίζοντας πως οι καύσωνες γίνονται πλέον όλο και πιο έντονοι. Η κλιματική αλλαγή μετατρέπει τη χώρα σε έναν καλοκαιρινό φούρνο, με τις συνέπειες να γίνονται όλο και πιο ορατές στις πόλεις, στη γεωργία και στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων.

Ο καύσωνας του 1977 ήταν μια προειδοποίηση, αλλά οι πρόσφατες θερμοκρασίες δείχνουν πως οι ακραίες καιρικές συνθήκες είναι πλέον μια νέα πραγματικότητα. Οι επόμενες δεκαετίες ίσως φέρουν νέα ρεκόρ, με τη χώρα να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στις ακραίες θερμοκρασίες.

Γρηγόρης Κεντητός

Γράφω για πράγματα που με συναρπάζουν, αλλά φροντίζω πάντα να τα ερευνώ σαν να τα μελετούσα για πρώτη φορά. Αναζητώ τη σύνδεση ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το ανθρώπινο μέσα στο ακαδημαϊκό, και τη γνώση που μπορεί να μεταφερθεί με τρόπο απλό, ακριβή και ζωντανό. Είτε πρόκειται για έναν αρχαίο πόλεμο είτε για ένα φαινόμενο της εποχής μας, στηρίζομαι πάντα σε πρωτογενές υλικό, πραγματικές πηγές και σοβαρή τεκμηρίωση. Θέλω κάθε κείμενο να αξίζει τον χρόνο του αναγνώστη — και τον δικό μου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
ExtraTime: Μια μαγική «Μαλαγουζιά» που αξίζει να δοκιμάσετε

Μια μαγική «Μαλαγουζιά» που αξίζει να δοκιμάσετε

Μια απρόσμενη βιβλιοπαρουσίαση στην Πύδνα Πιερίας με έφερε σε επαφή με ένα μοναδικό κρασί και τους ξεχωριστούς δημιουργούς του.

ExtraTime
Ελευθέριος Ανδρώνης: Γαλάτσι: Street party στον Άγιο Ανδρέα – «Δεν είναι πρώτη φορά» είπε ο Δούκας και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα

Γαλάτσι: Street party στον Άγιο Ανδρέα – «Δεν είναι πρώτη φορά» είπε ο Δούκας και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα

Όταν βλέπουμε ανάρμοστες εκδηλώσεις να γίνονται ακόμα και εντός των ναών, περιμένουμε να τους σεβαστεί ο κάθε «άνιωθος» Δήμαρχος;

Ελευθέριος Ανδρώνης
VIRAL: Τι είναι οι λάμψεις που βλέπεις όταν είσαι στον ηλεκτρικό; Είναι εκρήξεις ή κάτι άλλο;

Τι είναι οι λάμψεις που βλέπεις όταν είσαι στον ηλεκτρικό; Είναι εκρήξεις ή κάτι άλλο;

Ένα βίντεο μέσα από συρμό του ηλεκτρικού προκάλεσε ανησυχία λόγω έντονων λαμψών. Δεν πρόκειται για εκρήξεις αλλά για ένα συνηθισμένο φαινόμενο.

VIRAL
Κοινωνία: Ο K.Ανεστίδης απαντά για τις φερόμενες παράνομες επιδοτήσεις: «Με πήραν 50 τηλέφωνα από το Μαξίμου – Συκοφαντούν τον αγώνα των αγροτών»

Ο K.Ανεστίδης απαντά για τις φερόμενες παράνομες επιδοτήσεις: «Με πήραν 50 τηλέφωνα από το Μαξίμου – Συκοφαντούν τον αγώνα των αγροτών»

«Όταν είδαν ότι δεν τσιμπάω, σου λέει τώρα θα τον θάψουμε - Με κατηγορούν γιατί λέω αλήθειες ενώ είμαι νεοδημοκράτης απ' τα γεννοφάσκια μου»

Κοινωνία
Κοινωνία: Αλγεινή εντύπωση προκαλεί ο «συστημένος» έλεγχος της ΑΑΔΕ στον Σύλλογο Τεμπών – Καρυστιανού: Έγινε για εκφοβισμό και για να μάθουν με ποιους συνεργαζόμαστε

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί ο «συστημένος» έλεγχος της ΑΑΔΕ στον Σύλλογο Τεμπών – Καρυστιανού: Έγινε για εκφοβισμό και για να μάθουν με ποιους συνεργαζόμαστε

Φορολογικό «ντου» σε συγγενείς των Τεμπών και αγρότες - Η έφοδος της ΑΑΔΕ έγινε λίγο αφότου η Μ.Καρυστιανού προανήγγειλε νέο πολιτικό κίνημα

Κοινωνία
ExtraTime: Η Εκκλησία που βρίσκεται στην Αρκαδία και έγινε γνωστή ως μια από τις πιο ασυνήθιστες εκκλησίες στην Ελλάδα

Η Εκκλησία που βρίσκεται στην Αρκαδία και έγινε γνωστή ως μια από τις πιο ασυνήθιστες εκκλησίες στην Ελλάδα

Στη Μαντίνεια Αρκαδίας υπάρχει μια εκκλησία που δεν μοιάζει με καμία άλλη. Η Αγία Φωτεινή έγινε γνωστή σε όλη την Ελλάδα για την αρχιτεκτονική και την ιδιαίτερη ιστορία της.

ExtraTime
ExtraTime: Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Φώτα με τον Βασίλη Σκουλά στη «Ντελίνα»

Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Φώτα με τον Βασίλη Σκουλά στη «Ντελίνα»

Πολλές ακόμη εκδηλώσεις στον ίδιο «πολυχώρο» με ξεχωριστούς καλλιτέχνες. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα.

ExtraTime
Ελευθέριος Ανδρώνης: Οι ρόδες των τρακτέρ τράνταξαν τις Βρυξέλλες: Η πανευρωπαϊκή αγροτιά φώναξε «όχι» στη συμφωνία θανάτου με τη Mercosur

Οι ρόδες των τρακτέρ τράνταξαν τις Βρυξέλλες: Η πανευρωπαϊκή αγροτιά φώναξε «όχι» στη συμφωνία θανάτου με τη Mercosur

Η ΕΕ διεξάγει πόλεμο στην ίδια της την παραγωγή - Πεδίο μάχης οι Βρυξέλλες για την επιβίωση των αγροτών και τη διατροφική αυτάρκεια όλων μας

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Βγαίνει και από πάνω ο Βορίδης απειλώντας τους αγρότες: «Με το “δεν μιλάω” στο τέλος δεν θα πάρει κανείς τίποτα»

Βγαίνει και από πάνω ο Βορίδης απειλώντας τους αγρότες: «Με το “δεν μιλάω” στο τέλος δεν θα πάρει κανείς τίποτα»

Αντί να απολογηθεί για την ασυδοσία των «φραπέδων», ο Μάκης Βορίδης προκαλεί κι από πάνω τους φτωχοποιημένους αγρότες

Κοινωνία