EXTRATIME

Γιατί δεν αφήνουν τιπ στους σερβιτόρους στην Ελβετία;

Στην Ελβετία δεν αφήνουν τιπ, όχι από αγένεια αλλά από επιλογή
Γιατί δεν αφήνουν τιπ στους σερβιτόρους στην Ελβετία;

Η σκηνή είναι γνώριμη για κάθε ταξιδιώτη που καταλήγει σε ένα ελβετικό καφέ ή εστιατόριο: ο λογαριασμός έρχεται, πληρώνεις το ακριβές ποσό, ο σερβιτόρος το παίρνει με ένα ευγενικό χαμόγελο και απομακρύνεται. Κανένα βλέμμα προσμονής, καμία αμηχανία για το αν πρέπει να αφήσεις ψιλά. Γιατί στην Ελβετία, το φιλοδώρημα δεν είναι απλώς προαιρετικό — είναι περιττό.

Η συνήθεια αυτή δεν προέκυψε από την κουλτούρα ή την ευγένεια του ελβετικού λαού, αλλά από έναν πολύ συγκεκριμένο νόμο που ψηφίστηκε το 1974. Τότε, η ελβετική κυβέρνηση πέρασε μια διάταξη που κατάργησε επισήμως το τιπ, ενσωματώνοντάς το υποχρεωτικά στις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών. Ο νόμος είχε στόχο να εξαλείψει την ασάφεια και τις κοινωνικές πιέσεις γύρω από το αν και πόσο πρέπει να αφήσει κανείς ως φιλοδώρημα. Ήταν επίσης μια κίνηση διαφάνειας, καθώς οι υπάλληλοι στον κλάδο της εστίασης θα είχαν κανονικό, σταθερό μισθό και τα τιμολόγια θα ήταν ξεκάθαρα για όλους.

Ουσιαστικά, το φιλοδώρημα μετατράπηκε από πράξη ευχαριστίας σε μέρος του συστήματος. Ο σερβιτόρος πληρώνεται αξιοπρεπώς από τον εργοδότη του, και ο πελάτης δεν επιβαρύνεται ψυχολογικά με την απόφαση να “επιβραβεύσει” ή όχι. Όλα έχουν προβλεφθεί, υπολογιστεί και συμπεριληφθεί.

Η απόφαση αυτή δεν ήταν μόνο οικονομική. Στην καρδιά της βρίσκονται οι αρχές ισότητας και επαγγελματικής αξιοπρέπειας. Για τους Ελβετούς, το να χρειάζεται κάποιος να βασιστεί σε φιλοδωρήματα για να ζήσει θεωρείται μορφή ταπείνωσης, αν όχι κοινωνικής ανισότητας. Ο επαγγελματισμός δεν πρέπει να “αγοράζεται” ανά περίσταση, αλλά να θεωρείται δεδομένος και να αμείβεται δίκαια.

Παρ’ όλα αυτά, το να αφήσεις ένα μικρό φιλοδώρημα —αν θέλεις— δεν απαγορεύεται. Κάποιοι πελάτες, κυρίως τουρίστες, ίσως αφήσουν λίγα ρέστα σε περίπτωση εξαιρετικής εξυπηρέτησης. Όμως δεν αναμένεται, ούτε υπάρχει κοινωνική πίεση. Ούτε οι σερβιτόροι θα αλλάξουν συμπεριφορά αν δεν το κάνεις.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η Ελβετία δεν είναι η μόνη χώρα που έχει απορρίψει την κουλτούρα του τιπ. Παρόμοια προσέγγιση έχουν και άλλες χώρες όπως η Δανία, η Ισλανδία και η Ιαπωνία, αν και για διαφορετικούς λόγους. Στην Ελβετία όμως, η αλλαγή έγινε θεσμικά, με νόμο που προσδιόρισε πως η εξυπηρέτηση πρέπει να περιλαμβάνεται εξ αρχής στην τιμή. Ήταν μια πράξη πολιτισμού και οικονομικής λογικής.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα καθίσεις σε ένα ήσυχο ελβετικό μπιστρό, να θυμάσαι: ο λογαριασμός που βλέπεις είναι όντως αυτός που πρέπει να πληρώσεις. Και πίσω από αυτόν κρύβεται μια ολόκληρη φιλοσοφία που λέει πως η ευγένεια δεν πρέπει να εξαρτάται από τα νομίσματα που αφήνεις στο τραπέζι.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
ExtraTime: Έδωσε όλα του τα λεφτά στην Ελλάδα και το Ελληνικό κράτος – Το όνομα του έχει μια από τις πιο γνωστές οδούς στην Αθήνα

Έδωσε όλα του τα λεφτά στην Ελλάδα και το Ελληνικό κράτος – Το όνομα του έχει μια από τις πιο γνωστές οδούς στην Αθήνα

Βοήθησε την Ελλάδα όσο λίγοι

ExtraTime
ExtraTime: Το 1625 στην Αυστρία έπαιξαν ζάρια για τη ζωή τους. Οι χαμένοι εκτελέστηκαν επί τόπου

Το 1625 στην Αυστρία έπαιξαν ζάρια για τη ζωή τους. Οι χαμένοι εκτελέστηκαν επί τόπου

Στην Αυστρία του 1625, ο θάνατος ήρθε με τα ζάρια. Οι χαμένοι δεν είχαν δεύτερη ευκαιρία. Ένα φονικό παιχνίδι που σόκαρε τον κόσμο και πυροδότησε την εξέγερση.

ExtraTime
ExtraTime: Το μεγαλύτερο φρούτο στον κόσμο μπορεί να φτάσει τα 35 κιλά το ένα – Και δεν το ξέρουν παρά λίγοι για να το φάνε

Το μεγαλύτερο φρούτο στον κόσμο μπορεί να φτάσει τα 35 κιλά το ένα – Και δεν το ξέρουν παρά λίγοι για να το φάνε

Το μεγαλύτερο φρούτο στον κόσμο είναι τεράστιο

ExtraTime
ExtraTime: Για πρώτη φορά στη Βουλή μίλησαν για τις απαγορεύσεις στο ψαροντούφεκο που κρατούν 40 χρόνια

Για πρώτη φορά στη Βουλή μίλησαν για τις απαγορεύσεις στο ψαροντούφεκο που κρατούν 40 χρόνια

Από το 1985 απαγορεύεται η υποβρύχια αλιεία τον Μάιο χωρίς αιτιολόγηση. Από το 2009 απαγορεύεται σε όλο τον Θερμαϊκό.

ExtraTime
ExtraTime: Ο υπολογιστής που δεν ήξερε να κάνει διαίρεση. Και κόστισε μισό δισεκατομμύριο

Ο υπολογιστής που δεν ήξερε να κάνει διαίρεση. Και κόστισε μισό δισεκατομμύριο

Το Pentium είχε ένα κρυφό λάθος. Δεν μπορούσε να υπολογίσει σωστά κάποιες διαιρέσεις.

ExtraTime
ExtraTime: Ο πασίγνωστος Έλληνας ηθοποιός που παίζει ντραμς στους Beach Boys από το 1985. Και δεν το ήξερε σχεδόν κανείς.

Ο πασίγνωστος Έλληνας ηθοποιός που παίζει ντραμς στους Beach Boys από το 1985. Και δεν το ήξερε σχεδόν κανείς.

Είναι διάσημος ηθοποιός, αλλά παίζει ντραμς στους Beach Boys εδώ και 40 χρόνια.

ExtraTime
ExtraTime: Αυτή η σκηνή από το 1963 καθορίζει ποιος θα γίνει ο επόμενος 007

Αυτή η σκηνή από το 1963 καθορίζει ποιος θα γίνει ο επόμενος 007

Όποιος θέλει να γίνει James Bond πρέπει να περάσει από αυτή τη σκηνή. Είναι η ίδια εδώ και 60 χρόνια και έχει κρίνει τα πάντα.

ExtraTime
ExtraTime: Η σοκολάτα που έσωσε τους Ιταλούς όταν τελείωσε το κακάο. Και έγινε θρύλος

Η σοκολάτα που έσωσε τους Ιταλούς όταν τελείωσε το κακάο. Και έγινε θρύλος

Όταν ο Ναπολέων έκλεισε τα λιμάνια, το κακάο εξαφανίστηκε.

ExtraTime
ExtraTime: Πολέμησε και για τους Χριστιανούς και για τους μουσουλμάνους, έγινε ιππότης και στο τέλος εθνικός ήρωας μιας μεγάλης χώρας

Πολέμησε και για τους Χριστιανούς και για τους μουσουλμάνους, έγινε ιππότης και στο τέλος εθνικός ήρωας μιας μεγάλης χώρας

Πολέμησε σχεδόν σε όλη του τη ζωή

ExtraTime