Γιατί η τρούφα είναι τόσο ακριβή και μπορεί να φτάσει και μέχρι 5.000 ευρώ το κιλό
Η τρούφα είναι ακριβή και υπάρχει λόγος
Η τρούφα είναι τόσο ακριβή για αρκετούς λόγους που σχετίζονται με τη σπανιότητά της, τη δυσκολία εύρεσής της, και τις απαιτήσεις καλλιέργειας και αποθήκευσης.
Οι τρούφες δεν καλλιεργούνται εύκολα. Φυτρώνουν υπόγεια, σε συνεργασία με τις ρίζες ορισμένων δέντρων όπως η βελανιδιά και η φουντουκιά.
Χρειάζονται 5-10 χρόνια για να παραχθούν οι πρώτες μετά από φύτευση. Είναι εποχιακές, με συγκεκριμένες ποικιλίες (όπως η λευκή Alba ή η μαύρη Périgord) να εμφανίζονται μόνο για μικρό χρονικό διάστημα τον χρόνο.
Επειδή βρίσκονται υπόγεια, απαιτούν ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους ή γουρούνια για τον εντοπισμό τους. Η συγκομιδή γίνεται χειρωνακτικά, κάτι που αυξάνει το κόστος παραγωγής.
Η τρούφα είναι εξαιρετικά ευπαθές προϊόν. Αλλοιώνεται μέσα σε λίγες μέρες, γεγονός που δυσχεραίνει τη μεταφορά και συντήρηση. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μεταφέρεται γρήγορα και υπό ελεγχόμενες συνθήκες, αυξάνοντας περαιτέρω το κόστος.
Χρησιμοποιείται κυρίως στη γαστρονομία υψηλής ποιότητας και σε εστιατόρια υψηλών απαιτήσεων. Η σπανιότητα και το ξεχωριστό άρωμά της την κάνουν περιζήτητη, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη ζήτηση.
Οι τιμές ποικίλλουν ανάλογα με την ποικιλία και την ποιότητα: Λευκή τρούφα (Tuber Magnatum): μπορεί να φτάσει και τα 5.000 €/κιλό.
Μαύρη τρούφα (Tuber Melanosporum): περίπου 1.000–2.500 €/κιλό.
Οι φθηνότερες καλλιεργημένες ή κινεζικές ποικιλίες είναι λιγότερο αρωματικές και πιο οικονομικές
ΝΕΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ* ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ & VIP ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ FINAL 4 ΤΗΣ EUROLEAGUE!