EXTRATIME

Γιατί πρέπει να περιμένεις 72 ώρες για να κάνεις μπάνιο στη θάλασσα μετά από μια δυνατή βροχή

Οι πρώτες ώρες μετά από μια δυνατή βροχή κρύβουν βακτήρια, ιούς και λύματα στη θάλασσα. Η αναμονή 72 ωρών μπορεί να σε προστατεύσει από σοβαρές λοιμώξεις.
Γιατί πρέπει να περιμένεις 72 ώρες για να κάνεις μπάνιο στη θάλασσα μετά από μια δυνατή βροχή

Δεν είναι τυχαίο που πολλές υγειονομικές αρχές στις παραθαλάσσιες περιοχές του κόσμου —από την Καλιφόρνια μέχρι τη Μεσόγειο— προτείνουν να αποφεύγεται το κολύμπι στη θάλασσα για τουλάχιστον 72 ώρες μετά από μια δυνατή βροχή. Ο λόγος δεν είναι ούτε迷 superstition ούτε περιβαλλοντικός συμβιβασμός: είναι μικροβιολογικός κίνδυνος.

Όταν πέφτει δυνατή βροχή, το νερό της βροχής παρασύρει ό,τι υπάρχει στους δρόμους, στις ταράτσες, στα λιμάνια, στους αγρούς και στις αποχετεύσεις — και το οδηγεί με τα ρέματα και τους υπονόμους στη θάλασσα. Το πρώτο νερό που ξεπλένει την πόλη είναι και το πιο επικίνδυνο: γεμάτο λάδια, πετρέλαια, περιττώματα ζώων, λύματα, βακτήρια, ιούς, σκουπίδια και χημικά λιπάσματα.

Τα συνηθέστερα παθογόνα που εντοπίζονται είναι E. coli, εντερόκοκκοι, σαλμονέλα, ιοί όπως νοροϊοί, ακόμα και παράσιτα. Αν κάποιος κολυμπήσει μέσα στις πρώτες 72 ώρες, διατρέχει αυξημένο κίνδυνο για ωτίτιδες, επιπεφυκίτιδες, γαστρεντερίτιδες και δερματίτιδες, ιδίως αν έχει μικρές πληγές, χαμηλό ανοσοποιητικό ή καταπιεί έστω λίγο νερό.

Η σύσταση για τις 72 ώρες δεν είναι αυθαίρετη. Προκύπτει από μελέτες που δείχνουν ότι η μικροβιακή φόρτιση παραμένει αυξημένη έως και τρεις μέρες μετά από έντονη βροχόπτωση. Η φυσική ανανέωση του νερού και η αραίωση των παθογόνων απαιτούν χρόνο. Ιδιαίτερα στις παραλίες που γειτονεύουν με ποτάμια, ρέματα ή αποχετευτικούς αγωγούς, η κατάσταση μπορεί να είναι πιο σοβαρή.

Ακόμα και οι πιο καθαρές θάλασσες δεν μένουν αλώβητες. Σκέψου μόνο πόσα βρόχινα νερά καταλήγουν στο Σαρωνικό, στον Θερμαϊκό ή στον Πατραϊκό από τα βουνά και τις πόλεις, μεταφέροντας όλο το «πλύσιμο» του αστικού ιστού στη θάλασσα που λίγο μετά γεμίζει παιδιά, τουρίστες και ντόπιους.

Ο ορατός αφρός ή η θολότητα είναι ενδείξεις, αλλά τα επικίνδυνα βακτήρια δεν φαίνονται με το μάτι. Αυτό που μπορεί να σώσει τον οργανισμό σου είναι η γνώση και η υπομονή. Αν θες να κολυμπήσεις με ασφάλεια, περίμενε τρεις μέρες, και προτίμησε σημεία μακριά από αγωγούς, λιμάνια και εκβολές ποταμών.

Γρηγόρης Κεντητός

Γράφω για πράγματα που με συναρπάζουν, αλλά φροντίζω πάντα να τα ερευνώ σαν να τα μελετούσα για πρώτη φορά. Αναζητώ τη σύνδεση ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το ανθρώπινο μέσα στο ακαδημαϊκό, και τη γνώση που μπορεί να μεταφερθεί με τρόπο απλό, ακριβή και ζωντανό. Είτε πρόκειται για έναν αρχαίο πόλεμο είτε για ένα φαινόμενο της εποχής μας, στηρίζομαι πάντα σε πρωτογενές υλικό, πραγματικές πηγές και σοβαρή τεκμηρίωση. Θέλω κάθε κείμενο να αξίζει τον χρόνο του αναγνώστη — και τον δικό μου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
ExtraTime: Σαν σήμερα 9 Μαρτίου 1908: Η γέννηση της Ίντερ που άλλαξε την ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου

Σαν σήμερα 9 Μαρτίου 1908: Η γέννηση της Ίντερ που άλλαξε την ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου

Σαν σήμερα το 1908 γεννήθηκε η Ίντερ στο Μιλάνο, μια ομάδα που έμελλε να αφήσει ανεξίτηλο σημάδι στο ιταλικό και ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

ExtraTime
ExtraTime: Ο μοναχός που είδε στα μπιζέλια κάτι που όλος ο κόσμος δεν μπορούσε ακόμη να δει

Ο μοναχός που είδε στα μπιζέλια κάτι που όλος ο κόσμος δεν μπορούσε ακόμη να δει

Στον κήπο μιας μονής στο Μπρνο, ο Γκρέγκορ Μέντελ πραγματοποίησε πειράματα με μπιζέλια που αποκάλυψαν πώς μεταδίδονται τα χαρακτηριστικά από γενιά σε γενιά, θέτοντας τα θεμέλια της γενετικής.

ExtraTime
ExtraTime: Σαν σήμερα 8 Μαρτίου 2017: Η μεγαλύτερη ανατροπή που γνώρισε ποτέ το Champions League

Σαν σήμερα 8 Μαρτίου 2017: Η μεγαλύτερη ανατροπή που γνώρισε ποτέ το Champions League

Η Μπαρτσελόνα πέτυχε το αδιανόητο απέναντι στην Παρί Σεν Ζερμέν και χάρισε στο ποδόσφαιρο μια από τις μεγαλύτερες ανατροπές όλων των εποχών.

ExtraTime
ExtraTime: Κι ήπια του πόνου το ποτό με την τσανάκα, στην Καλαμπάκα στην Καλαμπάκα. Ισως η πιο viral στιγμή του Χρήστου Βαλαβανίδη

Κι ήπια του πόνου το ποτό με την τσανάκα, στην Καλαμπάκα στην Καλαμπάκα. Ισως η πιο viral στιγμή του Χρήστου Βαλαβανίδη

Η χαρακτηριστική σκηνή του Χρήστου Βαλαβανίδη στις «Τρεις Χάριτες» έγινε χρόνια αργότερα viral στο ελληνικό διαδίκτυο. Η ατάκα «στην Καλαμπάκα στην Καλαμπάκα» έμεινε ως μία από τις πιο γνωστές στιγμές της τηλεόρασης.

ExtraTime
ExtraTime: Σαν σήμερα 7 Μαρτίου: Το πρώτο βήμα του φαινομένου που έμελλε να αλλάξει το ποδόσφαιρο

Σαν σήμερα 7 Μαρτίου: Το πρώτο βήμα του φαινομένου που έμελλε να αλλάξει το ποδόσφαιρο

Η πρώτη εμφάνιση του Λιονέλ Μέσι με τις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα ήταν η αρχή μιας μυθικής διαδρομής στο σύγχρονο παγκόσμιο ποδόσφαιρο πλέον.

ExtraTime
Ελευθέριος Ανδρώνης: Περισσότερες από 1 αυτοκτονία/ημέρα στην Ελλάδα – Όσο περισσότερο «απελευθερωνόμαστε», τόσο περισσότερο αυτοκτονούμε

Περισσότερες από 1 αυτοκτονία/ημέρα στην Ελλάδα – Όσο περισσότερο «απελευθερωνόμαστε», τόσο περισσότερο αυτοκτονούμε

Σοκαριστικά στοιχεία δείχνουν 579 περιστατικά αυτοκτονιών το 2025 - Φτάσαμε στα ίδια επίπεδα θανάτων με την περίοδο των lockdown

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Δήλωση – βόμβα από Κατάρ: Τέρμα το πετρέλαιο από τον Κόλπο αν συνεχιστεί η κρίση – Μπορεί να φτάσει ως 150 δολάρια το βαρέλι

Δήλωση – βόμβα από Κατάρ: Τέρμα το πετρέλαιο από τον Κόλπο αν συνεχιστεί η κρίση – Μπορεί να φτάσει ως 150 δολάρια το βαρέλι

Ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ δήλωσε ότι «αυτός ο πόλεμος μπορεί να προκαλέσει την κατάρρευση στις οικονομίες του πλανήτη»

Κοινωνία
Κοινωνία: Φρίκη με αποκάλυψη των New York Times: Οι Αμερικανοί επιχειρούσαν στην περιοχή που σκοτώθηκαν οι 150 μαθήτριες στο Ιράν

Φρίκη με αποκάλυψη των New York Times: Οι Αμερικανοί επιχειρούσαν στην περιοχή που σκοτώθηκαν οι 150 μαθήτριες στο Ιράν

Οι New York Times επικαλούνται στοιχεία που δείχνουν αμερικανικό έγκλημα - Αρνείται να αναλάβει την ευθύνη ο Λευκός Οίκος

Κοινωνία
ExtraTime: Σαν σήμερα 6 Μαρτίου 1902: Ιδρύεται η Ρεάλ Μαδρίτης

Σαν σήμερα 6 Μαρτίου 1902: Ιδρύεται η Ρεάλ Μαδρίτης

Στις 6 Μαρτίου 1902 γεννήθηκε η Ρεάλ Μαδρίτης, ένας σύλλογος που έμελλε να ορίσει τίτλους, θρύλους και εποχές στο ποδόσφαιρο σε κάθε γωνιά.

ExtraTime