Γιατί τα γλυκά χωρίς ζάχαρη λέγονται γλυκά!
Τα γλυκά λέγονται έτσι είτε έχουν ζάχαρη είτε όχι
Το γεγονός ότι τα γλυκά χωρίς ζάχαρη συνεχίζουν να λέγονται έτσι, έχει να κάνει περισσότερο με τη γεύση και τη κατηγορία τροφίμου, παρά με το αν περιέχουν.
Το «γλυκό» είναι κάθε τρόφιμο που έχει γλυκιά γεύση, ανεξάρτητα από το αν περιέχει κοινή ζάχαρη (σουκρόζη), φυσικά γλυκαντικά (π.χ. στέβια, μέλι) ή ακόμα και φρούτα (όπως οι χουρμάδες).
Άρα, ένα γλυκό χωρίς ζάχαρη παραμένει «γλυκό» γιατί είναι τέτοιο στη γεύση.
Η λέξη γλυκό έχει εδραιωθεί για να δηλώνει την κατηγορία τροφίμου ως επιδόρπιο ή λιχουδιά (κέικ, σοκολάτα, παγωτό) ανεξάρτητα από τα συστατικά του.
Οπότε, ακόμα και ένα brownie με στέβια ή ένα παγωτό με ερυθριτόλη, εντάσσεται στην ίδια διατροφική «οικογένεια» με τα υπόλοιπα γλυκά.
Ο όρος γλυκά δεν είναι ταυτόσημος με τη λέξη «ζάχαρη». Αντιπροσωπεύει τη γλυκιά γεύση, ανεξάρτητα από το πώς αυτή επιτυγχάνεται. Έτσι, ακόμα και χωρίς ζάχαρη, ένα γλύκισμα διατηρεί δικαίως το όνομά του.