Γιατί τα όστρακα είναι τόσο επικίνδυνα για δηλητήριαση
Ο λόγος που τα όστρακα είναι επικίνδυνα για δηλητηρίαση
Τα όστρακα (όπως μύδια, στρείδια, κυδώνια, γυαλιστερές κ.λπ.) μπορεί να είναι επικίνδυνα για δηλητηρίαση. Λόγω της ικανότητάς τους να συσσωρεύουν τοξίνες, βακτήρια και ιούς από το θαλάσσιο περιβάλλον.
Τα όστρακα είναι φίλτρα. Φιλτράρουν συνεχώς μεγάλες ποσότητες θαλασσινού νερού για να τραφούν. Αυτό τα καθιστά ευάλωτα στη συσσώρευση βλαβερών ουσιών.
Διατοξίνες από τοξικά φύκη (όπως Alexandrium, Dinophysis και Pseudo-nitzschia). Προκαλούν: PSP (Paralytic Shellfish Poisoning) – παραλυτική δηλητηρίαση, ASP (Amnesic Shellfish Poisoning) – αμνησιακή δηλητηρίαση.
Αυτές οι τοξίνες δεν καταστρέφονται με το μαγείρεμα.
Τα όστρακα που προέρχονται από ρυπασμένα νερά μπορεί να περιέχουν σαλμονέλα, E. coli, Vibrio spp. Προκαλούν γαστρεντερίτιδες. Ιοί ηπατίτιδας Α και νοροϊοί. Μεταδίδονται συχνά μέσω ωμών ή ελαφρώς μαγειρεμένων.
Η κατανάλωση ωμών ή ατελώς μαγειρεμένων οστράκων αυξάνει τον κίνδυνο.
Όστρακα που δεν προέρχονται από εγκεκριμένες υδατοκαλλιέργειες ή ελεγχόμενα φυσικά κοιτάσματα μπορεί:
-
Να συλλέγονται σε περιοχές με ανεπαρκή έλεγχο ρύπανσης
-
Να μην υπόκεινται σε διαδικασία αποτοξίνωσης.
ΒΟΜΒΑ! ΗΡΘΕ ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΜΟΙΡΑΖΕΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΔΩΡΑ*!