EXTRATIME

«Γλυκυτάτη γαία πατρίς» στο θέατρο Μεταξουργείο

Τρία μικρά διηγήματα από το τελευταίο βιβλίο της Βάσας Σολωμού Ξανθάκη, της συγγραφέα του "Γάμου", μεταφέρονται στη σκηνή του θεάτρου Μεταξουργείο
«Γλυκυτάτη γαία πατρίς» στο θέατρο Μεταξουργείο

Τρία μικρά διηγήματα από το τελευταίο βιβλίο της Βάσας Σολωμού Ξανθάκη, της συγγραφέα του “Γάμου”, μεταφέρονται στη σκηνή του θεάτρου Μεταξουργείο, με τον τίτλο “Γλυκυτάτη γαία πατρίς”, σε σκηνοθεσία και σκηνική μεταφορά της Άννας Βαγενά.

Με καταπληκτικές περιγραφές της ζωής των καθημερινών ανθρώπων από τα Αμπελάκια Θεσσαλίας, του χωριού της συγγραφέως και στα τρία διηγήματα κυριαρχεί η αγάπη για την ιδιαίτερη πατρίδα. Γιατί το να έχεις ρίζες και να τις υμνείς είναι ίσως η πιο σημαντική ανάγκη της ανθρώπινης ψυχής.

Το πρώτο διήγημα, με τίτλο “Πελαγία”, καταγίνεται με την ιστορία δύο μοναχικών ανθρώπων, του ορεσίβιου Δημητρού και της Μικρασιάτισσας Πελαγίας, που βρέθηκαν μόνοι τους στη ζωή και τελικά ένωσαν τις τύχες τους.

Στο δεύτερο διήγημα, στο “Γομάρι του Τσαμπούρα” περιγράφεται, με ιδιαίτερο χιούμορ και τρυφερότητα, η ζωή του Τσαμπούρα και της γυναίκας του. Κομμάτια μιας επαρχίας που χάνεται σιγά σιγά και παραμένει μόνο στη νοσταλγία του καθενός μας.

Το τρίτο και τελευταίο διήγημα «τύμβος», επικεντρώνεται σε μιαν αληθινή ιστορία, που εκτυλίσσεται στην Κοιλάδα των Τεμπών.

Τον Απρίλιο του 1941, όταν τα γερμανικά στρατεύματα κατελάμβαναν τις πόλεις της Ελλάδος, μία ομάδα 30 στρατιωτών των συμμαχικών δυνάμεων, αποτελούμενη από Εγγλέζους, Αυστραλούς, Νεοζηλανδούς και Κύπριους, ανέλαβε το καθήκον να καθυστερήσει όσο μπορεί την επέλαση των Γερμανών, στα στενά της κοιλάδας των Τεμπών.

Οι στρατιώτες αυτοί, το βράδυ πριν από τη μάχη, φιλοξενήθηκαν στα Αμπελάκια, στο σπίτι της συγγραφέως, που ήταν τότε παιδί.

Την επομένη σκοτώθηκαν όλοι, πλην τριών, κατά τη διάρκεια της μάχης. Οι νεκροί θάφτηκαν από τους κατοίκους του χωριού στα Αμπελάκια. Μετά από χρόνια, το 1976, Εγγλέζικη αντιπροσωπεία ήρθε να παραλάβει οστά των στρατιωτών.

Στην τελετή της παράδοσης μίλησε απόστρατος αξιωματικός του ελληνικού στρατού, αδερφός της συγγραφέως, ο οποίος είχε ζήσει ως παιδί κι αυτός από κοντά τα γεγονότα. Η ομιλία του εμπεριέχεται στο διήγημα «Τύμβος». Κατά τη γνώμη μας, το κείμενο αυτό είναι ένα από τα ωραιότερα της νεότερης λογοτεχνίας μας. Η αγάπη για την πατρίδα, για τα παναθρώπινα ιδανικά της ελευθερίας και που για αυτά θυσιάστηκαν τόσοι νέοι άνθρωποι, περιγράφονται με τον πιο απλό αλλά και συγκλονιστικό τρόπο.

Η γλώσσα και στα 3 διηγήματα, είναι η καθαρεύουσα, αυτή που έχει επικρατήσει να λέγεται στη λογοτεχνία «η γλώσσα του Παπαδιαμάντη». Άψογα ελληνικά, με μοναδικές εικόνες και περιγραφές της όμορφης φύσης του Κισσάβου.

Όταν τέτοια βιώματα καταγράφονται με απλότητα και ακρίβεια είναι καθαρή λογοτεχνία. Δεν υπάρχει ηθικό δίδαγμα ούτε επιμύθιο. Υπάρχει μόνο μια βεβαιότητα τελικά: ότι ζεις μονάχα μια φορά, αλλά αν το κάνεις σωστά, μια φορά είναι αρκετή.

Συντελεστές:

Θεατρική προσαρμογή – σκηνοθεσία : Άννα Βαγενά
Φωτισμοί : Μελίνα Μάσχα
Μουσική επιμέλεια : Γιάννης Καραγιάννης
Σκηνογραφία : Wasaf Butt
Επικοινωνία : Άντζυ Νομικού

Παίζουν οι: Άννα Βαγενά, Σταμάτης Γαρδέλης, Κατερίνα Θεοχάρη

Μέρες & ώρες παράστασης : Από τη Δευτέρα 23 Απριλίου έως και την Τετάρτη 30 Μαϊου. Κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη στις 9:00μ.μ. (εκτός από την Τρίτη 1/5/18)
Διάρκεια : 70 λεπτά χωρίς διάλειμμα
Τιμές εισιτηρίων : 15€ κανονικό & 12€ μειωμένο (άνεργοι, εκπαιδευτικοί, συνταξιούχοι άνω των 65ετών, πολύτεκνοι) Προπώληση : 5€ για όλες τις παραστάσεις, μέσω του www.viva.gr, τηλ. 11876.
Θέατρο Μεταξουργείο, Ακαδήμου 14, 210-5234382.

#Tags

Sportime Team

Μέλος της συντακτικής ομάδας του Sportime.GR.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κοινωνία: Ντροπή! – «Σκουριάζει» παρατημένο το ασθενοφόρο που είχε κάνει δωρεά η Αθηνά Παπαχρήστου – Ιεροσυλία στη μνήμη της!

Ντροπή! – «Σκουριάζει» παρατημένο το ασθενοφόρο που είχε κάνει δωρεά η Αθηνά Παπαχρήστου – Ιεροσυλία στη μνήμη της!

Δεν σέβονται ούτε τους εθνικούς ευεργέτες - Εδώ και 6 μήνες είναι ακινητοποιημένο το ασθενοφόρο σε συνεργείο της Πάτρας!

Κοινωνία
Κοινωνία: Μπλακ άουτ στο FIR Αθηνών: Φάνηκε πόσο διάτρητη είναι η ασφάλεια των αερομεταφορών – Το Sportime προειδοποιούσε εδώ και 1 χρόνο

Μπλακ άουτ στο FIR Αθηνών: Φάνηκε πόσο διάτρητη είναι η ασφάλεια των αερομεταφορών – Το Sportime προειδοποιούσε εδώ και 1 χρόνο

Εκτεθειμένη η χώρα σε βλάβες και εξωτερικές επιθέσεις - Η κυβέρνηση αγνοούσε τα δημοσιεύματα και τις προειδοποιήσεις ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας για τον κίνδυνο

Κοινωνία
ExtraTime: Το μπέρδεμα που έγινε με τα γονίδιά μας και το Excel της Microsoft

Το μπέρδεμα που έγινε με τα γονίδιά μας και το Excel της Microsoft

Η αληθινή ιστορία πίσω από το μπέρδεμα ανθρώπινων γονιδίων λόγω της αυτόματης μετατροπής του Excel

ExtraTime
ExtraTime: Η Αίγινα πριν από 130 χρόνια όπως την έβλεπαν οι ξένοι ταξιδιώτες του 19ου αιώνα

Η Αίγινα πριν από 130 χρόνια όπως την έβλεπαν οι ξένοι ταξιδιώτες του 19ου αιώνα

Έτσι έβλεπαν την Αίγινα πριν από 130 χρόνια οι ξένοι ταξιδιώτες του 19ου αιώνα μέσα από το βιβλίο του Baedeker

ExtraTime
Κοινωνία: Γιώργος Γεραπετρίτης: «Κονσερβαρισμένες» woke ευχές για την πρωτοχρονιά – Μονίμως στη λάθος πλευρά της ιστορίας

Γιώργος Γεραπετρίτης: «Κονσερβαρισμένες» woke ευχές για την πρωτοχρονιά – Μονίμως στη λάθος πλευρά της ιστορίας

Επιμένουν ακόμα στο ίδιο «ποίημα» - Ο Γιώργος Γεραπετρίτης ευχήθηκε για το 2026 «ανεκτικότητα» και «σεβασμό στη διαφορετικότητα»

Κοινωνία
Κοινωνία: Νέος ΚΟΚ και έλεγχοι: Έπρεπε να περάσουν 7 χρόνια κυβέρνησης Μητσοτάκη για να δούμε μείωση θανάτων από τροχαία

Νέος ΚΟΚ και έλεγχοι: Έπρεπε να περάσουν 7 χρόνια κυβέρνησης Μητσοτάκη για να δούμε μείωση θανάτων από τροχαία

Πρωτοχρονιάτικο ευχάριστο νέο οι μειωμένοι θάνατοι στην άσφαλτο για το 2025, αλλά θρηνήσαμε χιλιάδες νεκρούς την προηγούμενη εξαετία

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: «Ο Τειρεσίας των Ενοικιαστών»: To social credit system αλά Ελληνικά – Μαζικό φακέλωμα και όποιος χρωστάει δεν θα βρίσκει σπίτι!

«Ο Τειρεσίας των Ενοικιαστών»: To social credit system αλά Ελληνικά – Μαζικό φακέλωμα και όποιος χρωστάει δεν θα βρίσκει σπίτι!

Καλωσορίσατε στην απόλυτη δυστοπία του στεγαστικού - Το «πιστοποιητικό φερεγγυότητας» έρχεται για να γίνει εφιάλτης των ενοικιαστών

Ελευθέριος Ανδρώνης
Ελευθέριος Ανδρώνης: Ευχή για Ευλογημένο 2026: Να εκμεταλλευτούμε το «χρυσάφι» του νέου χρόνου για να «αγοράσουμε» μετάνοια

Ευχή για Ευλογημένο 2026: Να εκμεταλλευτούμε το «χρυσάφι» του νέου χρόνου για να «αγοράσουμε» μετάνοια

12 νέοι μήνες - 12 μεγάλες ευκαιρίες αγιότητας - Ο μόνος κακός χρόνος είναι εκείνος που θα μας απομακρύνει από τον Χριστό

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: ΕΥΔΑΠ: Χαράτσι 30 ευρώ στους λογαριασμούς μας το 2026 – Η «μπίζνα» του νερού δεν σταματά ούτε με… κατακλυσμό

ΕΥΔΑΠ: Χαράτσι 30 ευρώ στους λογαριασμούς μας το 2026 – Η «μπίζνα» του νερού δεν σταματά ούτε με… κατακλυσμό

Κυβέρνηση και ΕΥΔΑΠ προχωρούν το σχέδιο για την «αιχμαλωσία» του υπέρτατου αγαθού - Βρέχει συνέχεια και μιλούν ακόμα για λειψυδρία

Κοινωνία