EXTRATIME

Γουρούνες: Τι να προσέχετε όταν τις νοικιάζετε

Οι «γουρούνες» είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, όμως κρύβουν σοβαρούς κινδύνους για αναβάτες και πεζούς.
Γουρούνες: Τι να προσέχετε όταν τις νοικιάζετε

Κάθε καλοκαίρι οι γουρούνες γεμίζουν τους δρόμους των νησιών και των τουριστικών περιοχών, προσφέροντας την ψευδαίσθηση της περιπέτειας και της ευκολίας. Όμως πίσω από αυτή την εικόνα κρύβεται ένας μεγάλος κίνδυνος, ιδιαίτερα για όσους δεν έχουν εμπειρία οδήγησης ή πιστεύουν πως «όλα είναι απλά».

Το 2024, μόνο από τροχαία με γουρούνες καταγράφηκαν 5 θάνατοι και 31.328 τροχαία ατυχήματα συνολικά, πολλά εκ των οποίων σχετίζονταν με οχήματα αυτού του τύπου. Οι ειδικοί μιλούν για μια χρόνια επικίνδυνη κατάσταση, με ανυποψίαστους τουρίστες να ανεβαίνουν σε γουρούνες χωρίς καν να γνωρίζουν πώς λειτουργούν.

Σύμφωνα με τον Άρη Ζωγράφο (μίλησε στην Καθημερινή της Κυριακής), πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδήγησης, «η γουρούνα δεν είναι ούτε μηχανή ούτε αυτοκίνητο. Είναι κάτι που απαιτεί ειδική δεξιότητα και χειρισμό. Δεν μπορεί να την οδηγεί κάποιος απλά επειδή έχει δίπλωμα ΙΧ».

Παρά τις προειδοποιήσεις, οι γουρούνες συνεχίζουν να νοικιάζονται ελεύθερα με απλό δίπλωμα αυτοκινήτου, χωρίς έλεγχο ή υποχρεωτική εκπαίδευση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλοί νέοι – ειδικά τουρίστες – να οδηγούν χωρίς εμπειρία, ακόμα και σε επικίνδυνους δρόμους, με συνέπειες που αποτυπώνονται στα τροχαία.

Το 2018 είχε θεσπιστεί περιορισμός στην κυκλοφορία γουρουνών σε άσφαλτο, ειδικά στη Ρόδο και άλλους προορισμούς, όμως αργότερα η ρύθμιση αναιρέθηκε, επαναφέροντας το πρόβλημα.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, πρέπει να υπάρξει νέα, αυστηρή νομοθετική παρέμβαση, ώστε:
– να απαιτείται ξεχωριστό δίπλωμα ή εκπαίδευση
– να μπουν όρια στις περιοχές κυκλοφορίας
– και να ενισχυθούν οι έλεγχοι των ενοικιάσεων

Για την ώρα, η ευθύνη βαραίνει τον ίδιο τον χρήστη. Αν δεν έχετε εμπειρία με τέτοιο όχημα, καλύτερα να το αποφύγετε. Το ρίσκο δεν αξίζει την «περιπέτεια».

Διαβάστε επίσης 

Το ενοίκιο σου είναι η βραχυχρόνια μίσθωση του άλλου – Πώς τα Airbnb πνίγουν τις πόλεις

Τράπεζες : Τέλος οι προμήθειες στις αναλήψεις από ΑΤΜ – Τι αλλάζει από 11 Αυγούστου

Κωνσταντίνος Μανωλίδης

Μου αρέσει να καταπιάνομαι με οικονομικά, κοινωνικά και χρηστικά θέματα που μας απασχολούν όλους στην καθημερινότητα μας, Αυτά θα βρεις σε αυτή τη γωνιά...

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελευθέριος Ανδρώνης: Δάκρυσε όλη η Ελλάδα με τον απαρηγόρητο τσοπάνη – Σκοτώνουμε τα πρόβατά μας για να μας ταΐσουν «πολτό» πολυεθνικών

Δάκρυσε όλη η Ελλάδα με τον απαρηγόρητο τσοπάνη – Σκοτώνουμε τα πρόβατά μας για να μας ταΐσουν «πολτό» πολυεθνικών

Το ελληνικό κράτος αφανίζει με αδίστακτο τρόπο το ζωικό κεφάλαιο της χώρας - «Είναι σαν να μας σκοτώνουν τα παιδιά μας ένα - ένα...»

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Στρατηγική έκθεση – βόμβα από Τραμπ: Η ΕΕ αυτοκτονεί διαγράφοντας τον πολιτισμό της – Σε 20 χρόνια θα αφανιστεί αν συνεχίσει έτσι

Στρατηγική έκθεση – βόμβα από Τραμπ: Η ΕΕ αυτοκτονεί διαγράφοντας τον πολιτισμό της – Σε 20 χρόνια θα αφανιστεί αν συνεχίσει έτσι

Κάλεσμα προς τα πατριωτικά κόμματα πραγματοποιούν οι ΗΠΑ, αλλιώς «σε λίγες δεκαετίες οι ευρωπαίοι θα γίνουν μειοψηφία στις χώρες τους»

Κοινωνία
Κοινωνία: Γαλαντόμος ο Βασίλης Κικίλιας: «Δέχομαι τη διαμαρτυρία των αγροτών αλλά να πάνε στην άκρη του δρόμου»

Γαλαντόμος ο Βασίλης Κικίλιας: «Δέχομαι τη διαμαρτυρία των αγροτών αλλά να πάνε στην άκρη του δρόμου»

Απίστευτες δηλώσεις - Ο Βασίλης Κικίλιας κάνει τη... χάρη στους αγρότες να διαδηλώσουν αλλά τους λέει να κάνουν στην... άκρη για να μην ενοχλούν

Κοινωνία
Κοινωνία: Θεσσαλονίκη: Ανάπηρος έχτισε ράμπα μόνος του και έδειξε τι σημαίνει να είσαι ΑμεΑ στην τριτοκοσμική Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Ανάπηρος έχτισε ράμπα μόνος του και έδειξε τι σημαίνει να είσαι ΑμεΑ στην τριτοκοσμική Ελλάδα

Τη δουλειά που όφειλε να κάνει ο δήμος εδώ και χρόνια, την έκανε με μια ακτιβιστική πράξη ο Κωσταντίνος Τσιφτσόπουλος

Κοινωνία
Κοινωνία: Εξοργιστικό: Χάρτης της Κομισιόν δείχνει τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με τα χρώματα της Τουρκίας!

Εξοργιστικό: Χάρτης της Κομισιόν δείχνει τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με τα χρώματα της Τουρκίας!

Τον κατάπτυστο χάρτη που κυκλοφορεί σε επίσημο φυλλάδιο, κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης

Κοινωνία
Κοινωνία: Κάλεσμα στους αγρότες από τη Μαρία Καρυστιανού: «Ίδια η ρίζα του κακού για Τέμπη και ΟΠΕΚΕΠΕ  –  Όλοι μαζί μέχρι τη δικαίωση!»

Κάλεσμα στους αγρότες από τη Μαρία Καρυστιανού: «Ίδια η ρίζα του κακού για Τέμπη και ΟΠΕΚΕΠΕ – Όλοι μαζί μέχρι τη δικαίωση!»

«Οι πολιτικοί υπεύθυνοι παραμένουν ΠΑΝΤΑ εκτός κάδρου, ΑΤΙΜΩΡΗΤΟΙ!, προστατευμένοι από το άρθρο 86»

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Άρχισαν να διαφημίζουν τις «ευτυχισμένες» φυλακές του μέλλοντος – Τα Γιάννενα παρουσιάζονται ως πόλη των 15 λεπτών!

Άρχισαν να διαφημίζουν τις «ευτυχισμένες» φυλακές του μέλλοντος – Τα Γιάννενα παρουσιάζονται ως πόλη των 15 λεπτών!

Τα «κλουβιά» γίνονται θελκτικά εάν έχουν χρυσά κάγκελα - Διαφημίζουν τα Γιάννενα ως την πιο ευτυχισμένη πόλη των 15 λεπτών

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Πορτοσάλτε: «Η ακρίβεια στα σούπερ μάρκετ περιέχει τη βελτίωση» – Κανάκης: «Ούτε ο Μητσοτάκης τέτοιο επιχείρημα»

Πορτοσάλτε: «Η ακρίβεια στα σούπερ μάρκετ περιέχει τη βελτίωση» – Κανάκης: «Ούτε ο Μητσοτάκης τέτοιο επιχείρημα»

O Άρης Πορτοσάλτε εμφάνισε την ακρίβεια ως... ανάπτυξη και ο Αντώνης Κανάκης δεν θα μπορούσε να το αφήσει ασχολίαστο

Κοινωνία
Κοινωνία: Αγρότες: Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις με νέα μπλόκα – Τακτική καρότου και μαστίγιου ακολουθεί η κυβέρνηση

Αγρότες: Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις με νέα μπλόκα – Τακτική καρότου και μαστίγιου ακολουθεί η κυβέρνηση

Κερδίζει χρόνο η κυβέρνηση - Σε επίπεδο δηλώσεων επιλέγουν την μετριοπάθεια, αλλά στο πεδίο επιβάλλεται άγρια καταστολή από τα ΜΑΤ

Κοινωνία