EXTRATIME

Γουρούνες: Τι να προσέχετε όταν τις νοικιάζετε

Οι «γουρούνες» είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, όμως κρύβουν σοβαρούς κινδύνους για αναβάτες και πεζούς.
Γουρούνες: Τι να προσέχετε όταν τις νοικιάζετε

Κάθε καλοκαίρι οι γουρούνες γεμίζουν τους δρόμους των νησιών και των τουριστικών περιοχών, προσφέροντας την ψευδαίσθηση της περιπέτειας και της ευκολίας. Όμως πίσω από αυτή την εικόνα κρύβεται ένας μεγάλος κίνδυνος, ιδιαίτερα για όσους δεν έχουν εμπειρία οδήγησης ή πιστεύουν πως «όλα είναι απλά».

Το 2024, μόνο από τροχαία με γουρούνες καταγράφηκαν 5 θάνατοι και 31.328 τροχαία ατυχήματα συνολικά, πολλά εκ των οποίων σχετίζονταν με οχήματα αυτού του τύπου. Οι ειδικοί μιλούν για μια χρόνια επικίνδυνη κατάσταση, με ανυποψίαστους τουρίστες να ανεβαίνουν σε γουρούνες χωρίς καν να γνωρίζουν πώς λειτουργούν.

Σύμφωνα με τον Άρη Ζωγράφο (μίλησε στην Καθημερινή της Κυριακής), πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδήγησης, «η γουρούνα δεν είναι ούτε μηχανή ούτε αυτοκίνητο. Είναι κάτι που απαιτεί ειδική δεξιότητα και χειρισμό. Δεν μπορεί να την οδηγεί κάποιος απλά επειδή έχει δίπλωμα ΙΧ».

Παρά τις προειδοποιήσεις, οι γουρούνες συνεχίζουν να νοικιάζονται ελεύθερα με απλό δίπλωμα αυτοκινήτου, χωρίς έλεγχο ή υποχρεωτική εκπαίδευση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλοί νέοι – ειδικά τουρίστες – να οδηγούν χωρίς εμπειρία, ακόμα και σε επικίνδυνους δρόμους, με συνέπειες που αποτυπώνονται στα τροχαία.

Το 2018 είχε θεσπιστεί περιορισμός στην κυκλοφορία γουρουνών σε άσφαλτο, ειδικά στη Ρόδο και άλλους προορισμούς, όμως αργότερα η ρύθμιση αναιρέθηκε, επαναφέροντας το πρόβλημα.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, πρέπει να υπάρξει νέα, αυστηρή νομοθετική παρέμβαση, ώστε:
– να απαιτείται ξεχωριστό δίπλωμα ή εκπαίδευση
– να μπουν όρια στις περιοχές κυκλοφορίας
– και να ενισχυθούν οι έλεγχοι των ενοικιάσεων

Για την ώρα, η ευθύνη βαραίνει τον ίδιο τον χρήστη. Αν δεν έχετε εμπειρία με τέτοιο όχημα, καλύτερα να το αποφύγετε. Το ρίσκο δεν αξίζει την «περιπέτεια».

Διαβάστε επίσης 

Το ενοίκιο σου είναι η βραχυχρόνια μίσθωση του άλλου – Πώς τα Airbnb πνίγουν τις πόλεις

Τράπεζες : Τέλος οι προμήθειες στις αναλήψεις από ΑΤΜ – Τι αλλάζει από 11 Αυγούστου

Κωνσταντίνος Μανωλίδης

Μου αρέσει να καταπιάνομαι με οικονομικά, κοινωνικά και χρηστικά θέματα που μας απασχολούν όλους στην καθημερινότητα μας, Αυτά θα βρεις σε αυτή τη γωνιά...

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελευθέριος Ανδρώνης: Τραγωδία στο εργοστάσιο «Βιολάντα»: Ανύπαρκτο κράτος – Αχόρταγη παραγωγή – Απανθρακωμένες ζωές

Τραγωδία στο εργοστάσιο «Βιολάντα»: Ανύπαρκτο κράτος – Αχόρταγη παραγωγή – Απανθρακωμένες ζωές

Ανείπωτος θρήνος – Πέντε γυναίκες νεκρές στο νυχτοκάματο ενός εργοστασίου σε μια χώρα που κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να νοιώθει ασφαλής

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Δημογραφικό – SOS: To 2025 η Ελλάδα είχε τις λιγότερες γεννήσεις της νεότερης ιστορίας της – 42% κατάρρευση από το 2010

Δημογραφικό – SOS: To 2025 η Ελλάδα είχε τις λιγότερες γεννήσεις της νεότερης ιστορίας της – 42% κατάρρευση από το 2010

Τραγικά νούμερα για το δημογραφικό - Μόλις 66.532 γεννήσεις είχαμε το 2025 εκ των οποίων μόνο τα 40.000 ήταν ελληνόπουλα

Κοινωνία
Κοινωνία: Φωτιά στο εργοστάσιο Βιολάντα: Σοκ στο πανελλήνιο – 5 νεκρές εργαζόμενες – Πήγαν για το νυχτοκάματο και δεν επέστρεψαν ποτέ

Φωτιά στο εργοστάσιο Βιολάντα: Σοκ στο πανελλήνιο – 5 νεκρές εργαζόμενες – Πήγαν για το νυχτοκάματο και δεν επέστρεψαν ποτέ

Μεροκάματα θανάτου στην Ελλάδα του 2026 - Οι νεκροί θα ήταν περισσότεροι αν δεν είχε γίνει κοπή της βασιλόπιτας το προηγούμενο βράδυ

Κοινωνία
ExtraTime: Αποθεώθηκε ο Μίλτος Πασχαλίδης στην πρεμιέρα του, στον Σταυρό του Νότου

Αποθεώθηκε ο Μίλτος Πασχαλίδης στην πρεμιέρα του, στον Σταυρό του Νότου

Εφεξής τα Σαββατοκύριακα ξέρουμε που θα ανταμώνουμε, που θα γέρνουμε όταν αναλογιζόμαστε «τις κακές συνήθεις» και όταν θέλουμε, σηκώνοντας το ποτήρι ψηλά, να τραγουδήσουμε με την ψυχή μας το «Αγύριστο κεφάλι».

ExtraTime
ExtraTime: Κυριάκος Μητσοτάκης: πόσο κοστίζει το τζάκετ που φορούσε στο χιονοδρομικό κέντρο στα Καλάβρυτα

Κυριάκος Μητσοτάκης: πόσο κοστίζει το τζάκετ που φορούσε στο χιονοδρομικό κέντρο στα Καλάβρυτα

Το τεχνικό τζάκετ που φορούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα Καλάβρυτα δεν είναι απλό μπουφάν σκι και η τιμή του το επιβεβαιώνει

ExtraTime
Κοινωνία: Μπλακ άουτ στο FIR Αθηνών: Η Κομισιόν «καρφώνει» την κυβέρνηση Μητσοτάκη – «Ανεπαρκής η πρόοδος – Η Ελλάδα δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα»

Μπλακ άουτ στο FIR Αθηνών: Η Κομισιόν «καρφώνει» την κυβέρνηση Μητσοτάκη – «Ανεπαρκής η πρόοδος – Η Ελλάδα δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα»

Η Κομισιόν επιβεβαιώνει την απαράδεκτη κωλυσιεργία της κυβέρνησης στην ασφάλεια των αερομεταφορών - «Πάμε και όπου βγει» και στον αέρα

Κοινωνία
Κοινωνία: Δηλώσεις ντροπής από Bόζεμπεργκ υπέρ Mercosur – «Η Κομισιόν μπορεί να παρακάμψει το πάγωμα – Η καθυστέρηση χαϊδεύει τα αυτιά των αγροτών»

Δηλώσεις ντροπής από Bόζεμπεργκ υπέρ Mercosur – «Η Κομισιόν μπορεί να παρακάμψει το πάγωμα – Η καθυστέρηση χαϊδεύει τα αυτιά των αγροτών»

Παπαγαλίζοντας τη γραμμή Μερτς, η Ελίζα Βόζεμπεργκ πρόσβαλε τη νοημοσύνη εκατομμυρίων αγροτών λέγοντας ότι είναι «ελλιπώς ενημερωμένοι»

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Ακραία παρακμή: Νόμος ΙΧ για την Όλγα Κεφαλογιάννη – «Πριβέ» τροπολογίες για υπουργούς σε ένα καθεστώς «Τσιφλικοκρατίας»!

Ακραία παρακμή: Νόμος ΙΧ για την Όλγα Κεφαλογιάννη – «Πριβέ» τροπολογίες για υπουργούς σε ένα καθεστώς «Τσιφλικοκρατίας»!

Δημοκρατία ιδιωτικής χρήσεως - Η κυβέρνηση πέρασε «νύχτα» μια τροπολογία για τη συνεπιμέλεια και «όλως τυχαίως» η Όλγα Κεφαλογιάννη ήταν η πρώτη που την αξιοποίησε

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Ανατροπή στην ανατροπή με τη συμφωνία ΕΕ – Mercosur; – Την «πάγωσε» η ευρωβουλή αλλά οι Γερμανοί την ενεργοποιούν με το «έτσι θέλω» από τον Μάρτιο!

Ανατροπή στην ανατροπή με τη συμφωνία ΕΕ – Mercosur; – Την «πάγωσε» η ευρωβουλή αλλά οι Γερμανοί την ενεργοποιούν με το «έτσι θέλω» από τον Μάρτιο!

Ο ευρωπαϊκός θεσμός ολοταχώς σε διάσπαση - Ο Καγκελάριος Μερτς αγνοεί το ευρωκοινοβούλιο και επιβάλλει την ατζέντα της Γερμανίας

Κοινωνία