Δεν είναι μόνο το κοτόπουλο: Ποια άλλα κρεάτα πρέπει να μαγειρεύεις καλά για να μην τρέχεις μετά
Η σωστή θερμοκρασία μαγειρέματος είναι ζωτικής σημασίας για κρέατα
Η σωστή προετοιμασία του κρέατος είναι ζήτημα υγείας και όχι μόνο γεύσης. Όλοι γνωρίζουν ότι το κοτόπουλο πρέπει να μαγειρεύεται καλά για να αποφευχθεί η σαλμονέλα ή άλλες τροφικές δηλητηριάσεις. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα κρέατα που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή κατά το μαγείρεμα.
Ο κιμάς είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα είδη κρέατος. Επειδή προέρχεται από διαφορετικά μέρη του ζώου και έχει μεγαλύτερη επιφάνεια έκθεσης σε βακτήρια, είναι απαραίτητο να μαγειρεύεται στους 71°C για ασφαλή κατανάλωση. Ειδικά όταν πρόκειται για κιμά βοδινού, κινδυνεύετε από βακτήρια όπως το E. coli.
Το χοιρινό είναι επίσης ένα κρέας που απαιτεί προσεκτική θερμική επεξεργασία. Αν και ο κίνδυνος από την τριχίνωση έχει μειωθεί σημαντικά, εξακολουθεί να υπάρχει η πιθανότητα μόλυνσης από παράσιτα ή βακτήρια, αν δεν φτάσει σε εσωτερική θερμοκρασία 63°C.
Η γαλοπούλα, όπως και το κοτόπουλο, ανήκει στην κατηγορία των πουλερικών και πρέπει να μαγειρεύεται στους 74°C. Τα βακτήρια όπως η καμπυλοβακτήρια και η σαλμονέλα είναι συχνά προβλήματα αν δεν τηρηθούν οι κανόνες υγιεινής.
Τα ψάρια και τα θαλασσινά, παρόλο που συχνά καταναλώνονται ωμά σε σούσι ή sashimi, κρύβουν κινδύνους αν δεν είναι φρέσκα ή δεν έχουν αποθηκευτεί σωστά. Ειδικά το σκουμπρί, ο τόνος και ο σολομός χρειάζονται μαγείρεμα ή κατάλληλη συντήρηση, καθώς μπορούν να φέρουν βακτήρια και παράσιτα.
Ακόμα και τα κόκκινα κρέατα, όπως το μοσχάρι ή το αρνί, χρειάζονται σωστό ψήσιμο, ιδιαίτερα αν είναι κομμένα σε μικρά κομμάτια ή κιμάς. Οι υψηλές θερμοκρασίες καταστρέφουν παθογόνους οργανισμούς, ενώ η κατανάλωση σπάνια μαγειρεμένου κρέατος μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως τοξοπλάσμωση.
Η τήρηση των σωστών θερμοκρασιών μαγειρέματος και η χρήση θερμόμετρου κρέατος είναι ο καλύτερος τρόπος να εξασφαλίσετε ότι το φαγητό σας είναι ασφαλές και υγιεινό, χωρίς κινδύνους για την υγεία σας.