Οι διεισδυτικές «Προσωπογραφίες» του Ηλία Μπουργιώτη
(PHOTOS) Πορτρέτα Ελλήνων και ξένων δημιουργών που έχουν σημαδέψει την πολιτιστική ζωή της σύγχρονης Ελλάδας.
Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Τόπος το λεύκωμα του διακεκριμένου φωτογράφου Ηλία Μπουργιώτη «Πρωσοπογραφίες».
Ο Ηρακλής Παπαϊωάννου αναφέρει στον πρόλογο της έκδοσης:
«Υπάρχει μια ευκολία στο να φωτογραφίζει κανείς ανθρώπους της τέχνης και παράλληλα μια δυσκολία. Η ευκολία συνίσταται στο ότι δεν χρειάζεται πάντοτε να τους συστήσει, κατοικούν στη δημόσια σφαίρα των εμπειριών και των ονείρων μας. Η μορφή τους μερικές φορές ενεργοποιεί μια θετική υποδοχή σχεδόν ανεξάρτητα από την ποιότητα της φωτογραφίας, ενώ οι ίδιοι συχνά είναι εξοικειωμένοι με την έκθεση στον φακό. Η δυσκολία συνίσταται στο να ξεπεράσει κανείς την ονομαστική αξία, την επινοημένη περσόνα του καλλιτέχνη και, συχνά μέσα σε ελάχιστο χρόνο, να συλλάβει κάτι από την προσωπική του αύρα, τον ρευστό εκείνο χώρο ανάμεσα στον άνθρωπο και τον δημιουργό. Ο Ηλίας Μπουργιώτης αναγνωρίζει την ευκολία αλλά στρέφεται στη δυσκολία, και με αυτή την επιλογή στο νου επιχειρεί να μας συστήσει κάποιους από τους ήρωες των πνευματικών μας περιπλανήσεων. Παράλληλα, ενισχύει την πεποίθηση ή ευχάριστη ψευδαίσθηση ότι υπάρχει ακόμη ένας άλλος κόσμος διαθέσιμος: ευφάνταστος, εμπνευσμένος, εναλλακτικός, στραμμένος όχι στην, κυρίαρχη σήμερα, ωμή πεζότητα του ωφελιμισμού αλλά στην ποιητικότητα της ανθρώπινης ψυχής.»

2019 László Krasznahorkai
Ο Ηλίας Μπουργιώτης γεννήθηκε στην Αθήνα. Συνεργάζεται ως freelance φωτογράφος με περιοδικά και εφημερίδες. Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε Μουσεία, Galleries, Φεστιβάλ Φωτογραφίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (ΗΠΑ, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Βέλγιο, Φιλανδία, Ελβετία, Δανία, Σλοβακία, Κροατία, κ.α.). Φωτογραφίες του υπάρχουν στις συλλογές του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.
Ατομική Βιβλιογραφία: Αθέατη Ελλάδα (εκδόσεις Βιβλιοσυνεργατή, Αθήνα 1996), Νεώριον-Ναυπηγεία Σύρου (εκδόσεις Κ.Ε.Κ. Νεωρίου Σύρου, Αθήνα 1997), Ευρωπαϊκός Νότος (εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα 2002), Street Music (εκδόσεις Μοτίβο, Αθήνα 2004), Street Food (εκδόσεις Μοτίβο, Αθήνα 2004), Περίπατος στην Αθήνα (εκδόσεις Βέργας, Αθήνα 2004), Spectators (εκδόσεις GREEKWORKS.COM, Nέα Υόρκη, 2006), Athens Classic Marathon (Τόπος 2010), Εγώ, το δέντρο (Τόπος 2021).

Ζυλ Ντασέν
Το 2015 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Τόπος το φωτογραφικό λεύκωμα Το βλέμμα της αιωνιότητας (κυκλοφορεί και σε αγγλική έκδοση The gaze of eternity), ένα φωτογραφικό αφιέρωμα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο με υλικό από την backstage φωτογράφιση των τριών τελευταίων ταινιών του, μεταξύ των οποίων και της τελευταίας, ημιτελούς ταινίας Η άλλη θάλασσα. Το 2022 κυκλοφόρησε η 2η έκδοση του λευκώματος με 30 νέες φωτογραφίες.