Οι δύο πόλεις που ο ήλιος δε δύει ποτέ και για 4 μήνες έχουν μόνο μέρα!
Ο ήλιος δε δύει ποτέ και αυτές οι δύο πόλεις έχουν μόνο μέρα για 4 μήνες, ένα φαινόμενο αν μη τι άλλο ιδιαίτερο. Στη Νορβηγία. Και ειδικά σε περιοχές όπως το Τρόμσο και το Σβάλμπαρντ. Είναι από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα φαινομένων ήλιου του μεσονυχτίου. Το Σβάλμπαρντ (Svalbard) βρίσκεται πέρα από τον Αρκτικό Κύκλο, πολύ...
Ο ήλιος δε δύει ποτέ και αυτές οι δύο πόλεις έχουν μόνο μέρα για 4 μήνες, ένα φαινόμενο αν μη τι άλλο ιδιαίτερο.
Στη Νορβηγία. Και ειδικά σε περιοχές όπως το Τρόμσο και το Σβάλμπαρντ. Είναι από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα φαινομένων ήλιου του μεσονυχτίου.
Το Σβάλμπαρντ (Svalbard) βρίσκεται πέρα από τον Αρκτικό Κύκλο, πολύ κοντά στον Βόρειο Πόλο. Ημέρες με ήλιο 24 ώρες το 24ωρο από 20 Απριλίου έως 22 Αυγούστου. Σχεδόν 4 μήνες συνεχόμενης ημέρας!
Το Σβάλμπαρντ είναι το βορειότερο κατοικημένο μέρος στον κόσμο με κανονική υποδομή, και το μόνο μέρος στη Νορβηγία όπου ο ήλιος του μεσονυχτίου κρατά τόσο πολύ.
Το Τρόμσο (Tromsø) είναι λίγο πιο νότια. Αλλά ακόμα πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο. Ήλιος του μεσονυχτίου από 18 Μαΐου έως 25 Ιουλίου (περίπου 2 μήνες).
Η πόλη είναι δημοφιλής προορισμός για παρατήρηση του φαινομένου.
Το χειμώνα συμβαίνει το αντίθετο, πολική νύχτα (Polar Night). Στο Σβάλμπαρντ, ο ήλιος δεν ανατέλλει καθόλου από μέσα Νοεμβρίου έως τέλη Ιανουαρίου.
Στο Τρόμσο, το ίδιο φαινόμενο συμβαίνει από τέλη Νοεμβρίου έως μέσα Ιανουαρίου.
Οφείλεται στην κλίση του άξονα περιστροφής της Γης (~23,5°). Καθώς η Γη κινείται γύρω από τον Ήλιο, τα πολικά γεωγραφικά πλάτη δέχονται:
-
Συνεχόμενη ηλιοφάνεια το καλοκαίρι (στο βόρειο ημισφαίριο),
-
Καθόλου ηλιοφάνεια το χειμώνα.
ΒΟΜΒΑ! ΗΡΘΕ ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΜΟΙΡΑΖΕΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΔΩΡΑ*!