EXTRATIME

Η πραγματική ιστορία πίσω από τη δολοφονία της συζύγου του αρχαιολόγου. Λίγοι ξέρουν τι είχε συμβεί με την Άγκαθα Κρίστι

Όταν η Άγκαθα Κρίστι απορρίφθηκε από μια αρχαιολογική αποστολή, απάντησε με δολοφονία. Όχι στην πραγματικότητα — στο χαρτί. Και αφιέρωσε το βιβλίο στα πρόσωπα που την ενέπνευσαν.
Η πραγματική ιστορία πίσω από τη δολοφονία της συζύγου του αρχαιολόγου. Λίγοι ξέρουν τι είχε συμβεί με την Άγκαθα Κρίστι

Το 1936, η Άγκαθα Κρίστι κυκλοφόρησε το «Murder in Mesopotamia». Μια γυναίκα δολοφονείται μέσα σε ανασκαφικό camp στη μέση της ερήμου, μπροστά στα μάτια αρχαιολόγων και βοηθών. Το μυστήριο είναι από τα πιο ατμοσφαιρικά της καριέρας της. Εκείνο που δεν ήξεραν οι αναγνώστες τότε, είναι ότι η συγγραφέας είχε ζήσει από κοντά τη σκηνή — σχεδόν όπως την περιγράφει.

Η Άγκαθα είχε μόλις παντρευτεί τον Max Mallowan, έναν νεαρό αρχαιολόγο που εργαζόταν στην Ουρ της Μεσοποταμίας υπό τις οδηγίες του διάσημου Leonard Woolley. Όταν όμως η Άγκαθα προσπάθησε να μείνει στο camp μαζί του, συνάντησε μια απροσδόκητη αντίσταση: η σύζυγος του Woolley, Katharine, δεν την ήθελε εκεί.

Την θεώρησε άσχετη, φορτική, ακόμα και εμπόδιο στη «σοβαρότητα» της αποστολής. Η Άγκαθα αναγκάστηκε να μείνει σε άλλο κατάλυμα, μακριά από τον άντρα της και την καρδιά της αποστολής. Δεν το ξέχασε ποτέ. Και όπως κάθε συγγραφέας που σέβεται τον εαυτό του, το πέρασε στο χαρτί.

Στο βιβλίο, η σύζυγος του αρχαιολόγου είναι χειριστική, νευρωτική και αντιπαθής — μέχρι που βρίσκεται δολοφονημένη. Η ιστορία ξετυλίγεται μέσα στον μικρόκοσμο του αρχαιολογικού camp, με ατμόσφαιρα κλειστοφοβική, γεμάτη εντάσεις και μυστικά. Όσοι γνώριζαν, αναγνώρισαν αμέσως την “έμπνευση”.

Και το κερασάκι; Η Άγκαθα αφιέρωσε το βιβλίο «Στον Leonard και την Katharine Woolley», με απόλυτη ψυχραιμία. Χωρίς κραυγές, χωρίς κακία. Μόνο με την παγωμένη, εκλεπτυσμένη ειρωνεία μιας γυναίκας που προτίμησε να σκοτώσει τη δυσαρέσκειά της λογοτεχνικά.

Γρηγόρης Κεντητός

Γράφω για πράγματα που με συναρπάζουν, αλλά φροντίζω πάντα να τα ερευνώ σαν να τα μελετούσα για πρώτη φορά. Αναζητώ τη σύνδεση ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το ανθρώπινο μέσα στο ακαδημαϊκό, και τη γνώση που μπορεί να μεταφερθεί με τρόπο απλό, ακριβή και ζωντανό. Είτε πρόκειται για έναν αρχαίο πόλεμο είτε για ένα φαινόμενο της εποχής μας, στηρίζομαι πάντα σε πρωτογενές υλικό, πραγματικές πηγές και σοβαρή τεκμηρίωση. Θέλω κάθε κείμενο να αξίζει τον χρόνο του αναγνώστη — και τον δικό μου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
ExtraTime: Σαν σήμερα 9 Μαρτίου 1908: Η γέννηση της Ίντερ που άλλαξε την ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου

Σαν σήμερα 9 Μαρτίου 1908: Η γέννηση της Ίντερ που άλλαξε την ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου

Σαν σήμερα το 1908 γεννήθηκε η Ίντερ στο Μιλάνο, μια ομάδα που έμελλε να αφήσει ανεξίτηλο σημάδι στο ιταλικό και ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

ExtraTime
ExtraTime: Ο μοναχός που είδε στα μπιζέλια κάτι που όλος ο κόσμος δεν μπορούσε ακόμη να δει

Ο μοναχός που είδε στα μπιζέλια κάτι που όλος ο κόσμος δεν μπορούσε ακόμη να δει

Στον κήπο μιας μονής στο Μπρνο, ο Γκρέγκορ Μέντελ πραγματοποίησε πειράματα με μπιζέλια που αποκάλυψαν πώς μεταδίδονται τα χαρακτηριστικά από γενιά σε γενιά, θέτοντας τα θεμέλια της γενετικής.

ExtraTime
ExtraTime: Σαν σήμερα 8 Μαρτίου 2017: Η μεγαλύτερη ανατροπή που γνώρισε ποτέ το Champions League

Σαν σήμερα 8 Μαρτίου 2017: Η μεγαλύτερη ανατροπή που γνώρισε ποτέ το Champions League

Η Μπαρτσελόνα πέτυχε το αδιανόητο απέναντι στην Παρί Σεν Ζερμέν και χάρισε στο ποδόσφαιρο μια από τις μεγαλύτερες ανατροπές όλων των εποχών.

ExtraTime
ExtraTime: Κι ήπια του πόνου το ποτό με την τσανάκα, στην Καλαμπάκα στην Καλαμπάκα. Ισως η πιο viral στιγμή του Χρήστου Βαλαβανίδη

Κι ήπια του πόνου το ποτό με την τσανάκα, στην Καλαμπάκα στην Καλαμπάκα. Ισως η πιο viral στιγμή του Χρήστου Βαλαβανίδη

Η χαρακτηριστική σκηνή του Χρήστου Βαλαβανίδη στις «Τρεις Χάριτες» έγινε χρόνια αργότερα viral στο ελληνικό διαδίκτυο. Η ατάκα «στην Καλαμπάκα στην Καλαμπάκα» έμεινε ως μία από τις πιο γνωστές στιγμές της τηλεόρασης.

ExtraTime
ExtraTime: Σαν σήμερα 7 Μαρτίου: Το πρώτο βήμα του φαινομένου που έμελλε να αλλάξει το ποδόσφαιρο

Σαν σήμερα 7 Μαρτίου: Το πρώτο βήμα του φαινομένου που έμελλε να αλλάξει το ποδόσφαιρο

Η πρώτη εμφάνιση του Λιονέλ Μέσι με τις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα ήταν η αρχή μιας μυθικής διαδρομής στο σύγχρονο παγκόσμιο ποδόσφαιρο πλέον.

ExtraTime
Ελευθέριος Ανδρώνης: Περισσότερες από 1 αυτοκτονία/ημέρα στην Ελλάδα – Όσο περισσότερο «απελευθερωνόμαστε», τόσο περισσότερο αυτοκτονούμε

Περισσότερες από 1 αυτοκτονία/ημέρα στην Ελλάδα – Όσο περισσότερο «απελευθερωνόμαστε», τόσο περισσότερο αυτοκτονούμε

Σοκαριστικά στοιχεία δείχνουν 579 περιστατικά αυτοκτονιών το 2025 - Φτάσαμε στα ίδια επίπεδα θανάτων με την περίοδο των lockdown

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Δήλωση – βόμβα από Κατάρ: Τέρμα το πετρέλαιο από τον Κόλπο αν συνεχιστεί η κρίση – Μπορεί να φτάσει ως 150 δολάρια το βαρέλι

Δήλωση – βόμβα από Κατάρ: Τέρμα το πετρέλαιο από τον Κόλπο αν συνεχιστεί η κρίση – Μπορεί να φτάσει ως 150 δολάρια το βαρέλι

Ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ δήλωσε ότι «αυτός ο πόλεμος μπορεί να προκαλέσει την κατάρρευση στις οικονομίες του πλανήτη»

Κοινωνία
Κοινωνία: Φρίκη με αποκάλυψη των New York Times: Οι Αμερικανοί επιχειρούσαν στην περιοχή που σκοτώθηκαν οι 150 μαθήτριες στο Ιράν

Φρίκη με αποκάλυψη των New York Times: Οι Αμερικανοί επιχειρούσαν στην περιοχή που σκοτώθηκαν οι 150 μαθήτριες στο Ιράν

Οι New York Times επικαλούνται στοιχεία που δείχνουν αμερικανικό έγκλημα - Αρνείται να αναλάβει την ευθύνη ο Λευκός Οίκος

Κοινωνία
ExtraTime: Σαν σήμερα 6 Μαρτίου 1902: Ιδρύεται η Ρεάλ Μαδρίτης

Σαν σήμερα 6 Μαρτίου 1902: Ιδρύεται η Ρεάλ Μαδρίτης

Στις 6 Μαρτίου 1902 γεννήθηκε η Ρεάλ Μαδρίτης, ένας σύλλογος που έμελλε να ορίσει τίτλους, θρύλους και εποχές στο ποδόσφαιρο σε κάθε γωνιά.

ExtraTime