EXTRATIME

Η ταινία που η Αλίκη Βουγιουκλάκη έπαιξε στην ουσία την Αλίκη Βουγιουκλάκη με άλλο όνομα

Παίζει την ίδια την Αλίκη — όπως την ήξερε το κοινό, όπως την ήθελε, όπως τη λάτρευε.
Η ταινία που η Αλίκη Βουγιουκλάκη έπαιξε στην ουσία την Αλίκη Βουγιουκλάκη με άλλο όνομα

Το 1965, ενώ η καριέρα της Αλίκης Βουγιουκλάκη είχε ήδη απογειωθεί, ήρθε μια ταινία που φαινομενικά δεν άλλαζε τίποτα. Κι όμως, ήταν η πρώτη φορά που το κοινό δεν έβλεπε απλώς μια ηρωίδα — αλλά την ίδια την Αλίκη, όπως τη φανταζόταν ο κόσμος: αυθόρμητη, καπάτσα, λαϊκή, όμορφη, ανεξάρτητη και βαθιά ερωτεύσιμη.

Το Πονηρό Θηλυκό… Κατεργάρα Γυναίκα! μοιάζει από τον τίτλο κιόλας σαν να γράφτηκε για την ίδια. Και ίσως δεν είναι σύμπτωση. Η Βουγιουκλάκη υποδύεται μια επαρχιώτισσα που έρχεται στην Αθήνα, γεμάτη όνειρα, εξυπνάδα και πείσμα. Μέσα σε λίγες μέρες, αποκτά δουλειά, φλερτ, και γίνεται το επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Σου θυμίζει κάτι;

Η Αλίκη του ρόλου λέγεται Μαρία. Αλλά όλοι καταλαβαίνουν ότι δεν βλέπουν κάποια Μαρία. Βλέπουν την Αλίκη Βουγιουκλάκη να παίζει την εικόνα της Βουγιουκλάκη. Όχι μια δασκάλα, όχι μια φτωχή μοδιστρούλα ή μια αρχοντοπούλα. Αλλά μια γυναίκα που παίζει με το σύστημα, το χειρίζεται, το ξεγελάει και το κερδίζει. Με χαμόγελο, νάζι και πονηριά.

Η ίδια η πλοκή μοιάζει φτιαγμένη από κομμάτια της ζωής της. Όπως η Μαρία στηρίζεται μόνο στον εαυτό της, έτσι και η Αλίκη είχε καταφέρει να γίνει η πρώτη σταρ που έλεγχε την εικόνα της. Επέλεγε ρόλους, σκηνοθέτες, ακόμα και πώς θα στηθεί το εξώφυλλο στο περιοδικό. Η ταινία ήταν μια καθρέφτης, όχι ενός χαρακτήρα, αλλά ενός φαινομένου.

Ο τίτλος είναι σχεδόν αυτοβιογραφικός — Πονηρό Θηλυκό… Κατεργάρα Γυναίκα!. Δεν είναι ούτε υβριστικός ούτε ειρωνικός. Είναι μια δήλωση δύναμης. Η ηρωίδα δεν απολογείται, δεν υποτάσσεται, δεν παραιτείται. Στο τέλος, πετυχαίνει τους στόχους της με τον δικό της τρόπο, ακριβώς όπως και η πραγματική Αλίκη.

Η ταινία δεν θεωρείται από τις κορυφαίες της φιλμογραφίας της, αλλά για όσους παρατηρούν κάτω από την επιφάνεια, είναι η πιο μετα-Αλίκη από όλες. Ένα φιλμ όπου η σταρ δεν παίζει έναν ρόλο — αλλά τον εαυτό της όπως την έχει ήδη αγαπήσει το κοινό. Και αυτό, για τα δεδομένα του 1965, ήταν ριζοσπαστικό.

Γρηγόρης Κεντητός

Γράφω για πράγματα που με συναρπάζουν, αλλά φροντίζω πάντα να τα ερευνώ σαν να τα μελετούσα για πρώτη φορά. Αναζητώ τη σύνδεση ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το ανθρώπινο μέσα στο ακαδημαϊκό, και τη γνώση που μπορεί να μεταφερθεί με τρόπο απλό, ακριβή και ζωντανό. Είτε πρόκειται για έναν αρχαίο πόλεμο είτε για ένα φαινόμενο της εποχής μας, στηρίζομαι πάντα σε πρωτογενές υλικό, πραγματικές πηγές και σοβαρή τεκμηρίωση. Θέλω κάθε κείμενο να αξίζει τον χρόνο του αναγνώστη — και τον δικό μου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
ExtraTime: Μια μαγική «Μαλαγουζιά» που αξίζει να δοκιμάσετε

Μια μαγική «Μαλαγουζιά» που αξίζει να δοκιμάσετε

Μια απρόσμενη βιβλιοπαρουσίαση στην Πύδνα Πιερίας με έφερε σε επαφή με ένα μοναδικό κρασί και τους ξεχωριστούς δημιουργούς του.

ExtraTime
Ελευθέριος Ανδρώνης: Γαλάτσι: Street party στον Άγιο Ανδρέα – «Δεν είναι πρώτη φορά» είπε ο Δούκας και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα

Γαλάτσι: Street party στον Άγιο Ανδρέα – «Δεν είναι πρώτη φορά» είπε ο Δούκας και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα

Όταν βλέπουμε ανάρμοστες εκδηλώσεις να γίνονται ακόμα και εντός των ναών, περιμένουμε να τους σεβαστεί ο κάθε «άνιωθος» Δήμαρχος;

Ελευθέριος Ανδρώνης
VIRAL: Τι είναι οι λάμψεις που βλέπεις όταν είσαι στον ηλεκτρικό; Είναι εκρήξεις ή κάτι άλλο;

Τι είναι οι λάμψεις που βλέπεις όταν είσαι στον ηλεκτρικό; Είναι εκρήξεις ή κάτι άλλο;

Ένα βίντεο μέσα από συρμό του ηλεκτρικού προκάλεσε ανησυχία λόγω έντονων λαμψών. Δεν πρόκειται για εκρήξεις αλλά για ένα συνηθισμένο φαινόμενο.

VIRAL
Κοινωνία: Ο K.Ανεστίδης απαντά για τις φερόμενες παράνομες επιδοτήσεις: «Με πήραν 50 τηλέφωνα από το Μαξίμου – Συκοφαντούν τον αγώνα των αγροτών»

Ο K.Ανεστίδης απαντά για τις φερόμενες παράνομες επιδοτήσεις: «Με πήραν 50 τηλέφωνα από το Μαξίμου – Συκοφαντούν τον αγώνα των αγροτών»

«Όταν είδαν ότι δεν τσιμπάω, σου λέει τώρα θα τον θάψουμε - Με κατηγορούν γιατί λέω αλήθειες ενώ είμαι νεοδημοκράτης απ' τα γεννοφάσκια μου»

Κοινωνία
Κοινωνία: Αλγεινή εντύπωση προκαλεί ο «συστημένος» έλεγχος της ΑΑΔΕ στον Σύλλογο Τεμπών – Καρυστιανού: Έγινε για εκφοβισμό και για να μάθουν με ποιους συνεργαζόμαστε

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί ο «συστημένος» έλεγχος της ΑΑΔΕ στον Σύλλογο Τεμπών – Καρυστιανού: Έγινε για εκφοβισμό και για να μάθουν με ποιους συνεργαζόμαστε

Φορολογικό «ντου» σε συγγενείς των Τεμπών και αγρότες - Η έφοδος της ΑΑΔΕ έγινε λίγο αφότου η Μ.Καρυστιανού προανήγγειλε νέο πολιτικό κίνημα

Κοινωνία
ExtraTime: Η Εκκλησία που βρίσκεται στην Αρκαδία και έγινε γνωστή ως μια από τις πιο ασυνήθιστες εκκλησίες στην Ελλάδα

Η Εκκλησία που βρίσκεται στην Αρκαδία και έγινε γνωστή ως μια από τις πιο ασυνήθιστες εκκλησίες στην Ελλάδα

Στη Μαντίνεια Αρκαδίας υπάρχει μια εκκλησία που δεν μοιάζει με καμία άλλη. Η Αγία Φωτεινή έγινε γνωστή σε όλη την Ελλάδα για την αρχιτεκτονική και την ιδιαίτερη ιστορία της.

ExtraTime
ExtraTime: Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Φώτα με τον Βασίλη Σκουλά στη «Ντελίνα»

Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Φώτα με τον Βασίλη Σκουλά στη «Ντελίνα»

Πολλές ακόμη εκδηλώσεις στον ίδιο «πολυχώρο» με ξεχωριστούς καλλιτέχνες. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα.

ExtraTime
Ελευθέριος Ανδρώνης: Οι ρόδες των τρακτέρ τράνταξαν τις Βρυξέλλες: Η πανευρωπαϊκή αγροτιά φώναξε «όχι» στη συμφωνία θανάτου με τη Mercosur

Οι ρόδες των τρακτέρ τράνταξαν τις Βρυξέλλες: Η πανευρωπαϊκή αγροτιά φώναξε «όχι» στη συμφωνία θανάτου με τη Mercosur

Η ΕΕ διεξάγει πόλεμο στην ίδια της την παραγωγή - Πεδίο μάχης οι Βρυξέλλες για την επιβίωση των αγροτών και τη διατροφική αυτάρκεια όλων μας

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Βγαίνει και από πάνω ο Βορίδης απειλώντας τους αγρότες: «Με το “δεν μιλάω” στο τέλος δεν θα πάρει κανείς τίποτα»

Βγαίνει και από πάνω ο Βορίδης απειλώντας τους αγρότες: «Με το “δεν μιλάω” στο τέλος δεν θα πάρει κανείς τίποτα»

Αντί να απολογηθεί για την ασυδοσία των «φραπέδων», ο Μάκης Βορίδης προκαλεί κι από πάνω τους φτωχοποιημένους αγρότες

Κοινωνία