Είναι ιεροσυλία να βάζουμε πάγο στο κρασί ή όχι;
Η τεκμηριωμένη απάντηση ενός master of wine.
Δεν είναι λίγες οι φορές που έχω βρεθείς σε συζητήσεις για το αν είναι ιεροσυλία να βάζουμε πάγο στο κρασί.
Η δική μου απάντηση είναι ολοκληρωτικά αρνητική.
Το τεύχος του περιοδικού Γαστρονόμος 236 που κυκλοφόρησε την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2025 με την Κυριακάτικη Καθημερινή ήταν-είναι (μιας και πλέον πωλείται αυτόνομα στα περίπτερα και σημεία πώλησης του τύπου) αφιερωμένο στο κρασί.
Εκεί ο Έλληνας master of wine Κωνσταντίνος Λαζαράκης, μεταξύ των άλλων τοποθετήθηκε στο συγκεκριμένο ερώτημα αναφέροντας:
Οι άνθρωποι που αγοράζουν το προϊόν έχουν κάθε δικαίωμα να το κάνουν ότι θέλουν. Είναι προσβλητικό να τους λες πως να το καταναλώσουν. Οπότε, αν κάποιος θέλει να βάλει πάγο, έχει τους λόγους του. Πρέπει να το σεβαστούμε.
Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι πως βάζοντας πάγο σε ένα κρασί, αλλοιώνεις τη δομή στο στόμα και στα αρώματα, αλλοιώνεις δηλαδή κάποια από τα χαρακτηριστικά του. Αν πρόκειται για εξαιρετικής ποιότητας κρασί, είναι κρίμα. Αν όμως είναι ένα «απλό» κρασί, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.