EXTRATIME

Ήταν μόλις 45 κιλά και μύριζε φρικτά. Έτρωγε γάτες, πτώματα και σκουπίδια, έτρωγε συνέχεια και δεν έπαιρνε κιλά αλλά όταν πείναγε γινόταν βίαιος και παρανοϊκός

Ήταν 45 κιλά, αλλά μπορούσε να φάει μια γάτα, ένα φίδι ή ένα πτώμα. Δεν χόρταινε ποτέ. Και όταν πείναγε, μεταμορφωνόταν σε τέρας.
Ήταν μόλις 45 κιλά και μύριζε φρικτά. Έτρωγε γάτες, πτώματα και σκουπίδια, έτρωγε συνέχεια και δεν έπαιρνε κιλά αλλά όταν πείναγε γινόταν βίαιος και παρανοϊκός

Γεννήθηκε το 1772 στην ύπαιθρο κοντά στη Λυών και από μικρό παιδί έτρωγε ασταμάτητα. Όχι από λαιμαργία, αλλά επειδή ένιωθε ότι πεινούσε πάντα. Οι γονείς του δεν μπορούσαν να τον συντηρήσουν. Έτρωγε το φαγητό όλης της οικογένειας, τις πατάτες των γειτόνων, ακόμα και χόρτα και φύλλα από τα δέντρα. Κάποια στιγμή τον πέταξαν έξω από το σπίτι.

Στην εφηβεία του τριγυρνούσε στους δρόμους της Γαλλίας κάνοντας επιδείξεις: κατάπινε πέτρες, ξύλα, ζωντανά ζώα, σπαρταριστά ψάρια, ό,τι του έδιναν οι περαστικοί. Δεν χόρταινε ποτέ. Όταν η Γαλλία μπήκε σε πόλεμο, κατετάγη στο στρατό. Αλλά και τέσσερις μερίδες ημερησίως δεν του έφταναν. Άρπαζε αποφάγια, γυρνούσε γύρω από αποχωρητήρια, έτρωγε από σκουπίδια. Σύντομα αρρώστησε και μεταφέρθηκε σε στρατιωτικό νοσοκομείο.

Εκεί τον ανέλαβαν οι γιατροί Courville και Percy. Προσπάθησαν να τον μελετήσουν. Ήταν σκελετωμένος, μόλις 45 κιλά, αλλά έτρωγε για ώρες χωρίς σταματημό. Μπορούσε να καταπιεί δεκάδες αυγά, ωμά κρέατα και μεγάλα κομμάτια χωρίς να μασήσει. Μια φορά του έδωσαν μια ζωντανή γάτα. Τη δάγκωσε, την καταβρόχθισε, ήπιε το αίμα και άφησε μόνο τα κόκαλα.

Μετά ήρθαν τα φίδια, οι σαύρες και μια ολόκληρη χέλια που την κατάπιε όπως ήταν. Δεν είχε κανένα πρόβλημα. Οι γιατροί σημείωσαν πως το στομάχι του φούσκωνε σαν σαμπρέλα, και μετά από λίγες ώρες κρεμόταν σαν άδειο σάκκο. Το δέρμα του ήταν τόσο χαλαρό που το πέταγε πάνω από τον ώμο του. Μπορούσε να χωρέσει ως και δέκα μήλα στο στόμα του ταυτόχρονα.

Η μυρωδιά του ήταν κάτι το απερίγραπτο. Ίδρωνε ασταμάτητα και από το σώμα του ανέβαινε ένας καπνός, μια μάζα αποφοράς που έκανε δύσκολη την αναπνοή. Όποιος πλησίαζε ένιωθε ναυτία. Η αναπνοή του μύριζε σήψη, τα ρούχα του ήταν βρεγμένα από ιδρώτα, και οι εκκρίσεις του ήταν τόσο βρωμερές που προκαλούσαν εμετό στο προσωπικό του νοσοκομείου.

Το πιο τρομακτικό όμως ήταν όταν δεν έβρισκε να φάει. Γινόταν επικίνδυνος. Τον έπιαναν κρίσεις μανίας. Φώναζε, έσπαγε αντικείμενα, και προσπάθησε να φάει ό,τι έβρισκε μπροστά του. Λέγεται ότι κάποια στιγμή ήπιε το αίμα άλλων ασθενών. Μαρτυρίες αναφέρουν ότι έψαχνε το νεκροτομείο για να φάει πτώματα. Τον έδιωξαν κακήν κακώς από τον στρατό.

Πριν φύγει, οι αρχές είχαν προσπαθήσει να τον χρησιμοποιήσουν ως κατάσκοπο: του έδωσαν ένα μυστικό μήνυμα μέσα σε μεταλλική κάψουλα για να το καταπιεί και να το παραδώσει πέρα από τις γραμμές του εχθρού. Αλλά τον συνέλαβαν, βασανίστηκε, και το μόνο που έκανε ήταν να… αποβάλει την κάψουλα. Δεν άντεχε καμία πίεση. Ούτε σαν στρατιώτης, ούτε σαν άνθρωπος.

Στα τελευταία του χρόνια ζούσε απομονωμένος, περιπλανώμενος. Η κατάστασή του επιδεινώθηκε. Έκανε κρίσεις πόνου στην κοιλιά, έβγαζε αίμα, άρχισε να σαπίζει ζωντανός. Το 1798, σε ηλικία μόλις 26 ετών, πέθανε σε φρικτή κατάσταση. Στην αυτοψία βρέθηκε ένα τεράστιο, εκτεταμένο στομάχι που κατέβαζε ως τη λεκάνη, ένα συκώτι αφύσικα διογκωμένο και έντερα σε συνεχή φλεγμονή.

Κανείς δεν μπόρεσε να εξηγήσει τι ακριβώς είχε. Ορισμένοι υπέθεσαν βλάβη στον υποθάλαμο, άλλοι σπάνιο ενδοκρινικό σύνδρομο. Αλλά η αλήθεια είναι πως ο Tarrare δεν χώρεσε ποτέ στις ιατρικές νόρμες. Ήταν ο άνθρωπος που έτρωγε τα πάντα, και όμως έμενε πεινασμένος. Ένα ανθρώπινο μυστήριο που πέθανε όπως έζησε: μέσα σε δυσωδία, μοναξιά και αδηφαγία.

Γρηγόρης Κεντητός

Γράφω για πράγματα που με συναρπάζουν, αλλά φροντίζω πάντα να τα ερευνώ σαν να τα μελετούσα για πρώτη φορά. Αναζητώ τη σύνδεση ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το ανθρώπινο μέσα στο ακαδημαϊκό, και τη γνώση που μπορεί να μεταφερθεί με τρόπο απλό, ακριβή και ζωντανό. Είτε πρόκειται για έναν αρχαίο πόλεμο είτε για ένα φαινόμενο της εποχής μας, στηρίζομαι πάντα σε πρωτογενές υλικό, πραγματικές πηγές και σοβαρή τεκμηρίωση. Θέλω κάθε κείμενο να αξίζει τον χρόνο του αναγνώστη — και τον δικό μου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελευθέριος Ανδρώνης: Γαλάτσι: Street party στον Άγιο Ανδρέα – «Δεν είναι πρώτη φορά» είπε ο Δούκας και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα

Γαλάτσι: Street party στον Άγιο Ανδρέα – «Δεν είναι πρώτη φορά» είπε ο Δούκας και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα

Όταν βλέπουμε ανάρμοστες εκδηλώσεις να γίνονται ακόμα και εντός των ναών, περιμένουμε να τους σεβαστεί ο κάθε «άνιωθος» Δήμαρχος;

Ελευθέριος Ανδρώνης
VIRAL: Τι είναι οι λάμψεις που βλέπεις όταν είσαι στον ηλεκτρικό; Είναι εκρήξεις ή κάτι άλλο;

Τι είναι οι λάμψεις που βλέπεις όταν είσαι στον ηλεκτρικό; Είναι εκρήξεις ή κάτι άλλο;

Ένα βίντεο μέσα από συρμό του ηλεκτρικού προκάλεσε ανησυχία λόγω έντονων λαμψών. Δεν πρόκειται για εκρήξεις αλλά για ένα συνηθισμένο φαινόμενο.

VIRAL
Κοινωνία: Ο K.Ανεστίδης απαντά για τις φερόμενες παράνομες επιδοτήσεις: «Με πήραν 50 τηλέφωνα από το Μαξίμου – Συκοφαντούν τον αγώνα των αγροτών»

Ο K.Ανεστίδης απαντά για τις φερόμενες παράνομες επιδοτήσεις: «Με πήραν 50 τηλέφωνα από το Μαξίμου – Συκοφαντούν τον αγώνα των αγροτών»

«Όταν είδαν ότι δεν τσιμπάω, σου λέει τώρα θα τον θάψουμε - Με κατηγορούν γιατί λέω αλήθειες ενώ είμαι νεοδημοκράτης απ' τα γεννοφάσκια μου»

Κοινωνία
Κοινωνία: Αλγεινή εντύπωση προκαλεί ο «συστημένος» έλεγχος της ΑΑΔΕ στον Σύλλογο Τεμπών – Καρυστιανού: Έγινε για εκφοβισμό και για να μάθουν με ποιους συνεργαζόμαστε

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί ο «συστημένος» έλεγχος της ΑΑΔΕ στον Σύλλογο Τεμπών – Καρυστιανού: Έγινε για εκφοβισμό και για να μάθουν με ποιους συνεργαζόμαστε

Φορολογικό «ντου» σε συγγενείς των Τεμπών και αγρότες - Η έφοδος της ΑΑΔΕ έγινε λίγο αφότου η Μ.Καρυστιανού προανήγγειλε νέο πολιτικό κίνημα

Κοινωνία
ExtraTime: Η Εκκλησία που βρίσκεται στην Αρκαδία και έγινε γνωστή ως μια από τις πιο ασυνήθιστες εκκλησίες στην Ελλάδα

Η Εκκλησία που βρίσκεται στην Αρκαδία και έγινε γνωστή ως μια από τις πιο ασυνήθιστες εκκλησίες στην Ελλάδα

Στη Μαντίνεια Αρκαδίας υπάρχει μια εκκλησία που δεν μοιάζει με καμία άλλη. Η Αγία Φωτεινή έγινε γνωστή σε όλη την Ελλάδα για την αρχιτεκτονική και την ιδιαίτερη ιστορία της.

ExtraTime
ExtraTime: Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Φώτα με τον Βασίλη Σκουλά στη «Ντελίνα»

Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Φώτα με τον Βασίλη Σκουλά στη «Ντελίνα»

Πολλές ακόμη εκδηλώσεις στον ίδιο «πολυχώρο» με ξεχωριστούς καλλιτέχνες. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα.

ExtraTime
Ελευθέριος Ανδρώνης: Οι ρόδες των τρακτέρ τράνταξαν τις Βρυξέλλες: Η πανευρωπαϊκή αγροτιά φώναξε «όχι» στη συμφωνία θανάτου με τη Mercosur

Οι ρόδες των τρακτέρ τράνταξαν τις Βρυξέλλες: Η πανευρωπαϊκή αγροτιά φώναξε «όχι» στη συμφωνία θανάτου με τη Mercosur

Η ΕΕ διεξάγει πόλεμο στην ίδια της την παραγωγή - Πεδίο μάχης οι Βρυξέλλες για την επιβίωση των αγροτών και τη διατροφική αυτάρκεια όλων μας

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Βγαίνει και από πάνω ο Βορίδης απειλώντας τους αγρότες: «Με το “δεν μιλάω” στο τέλος δεν θα πάρει κανείς τίποτα»

Βγαίνει και από πάνω ο Βορίδης απειλώντας τους αγρότες: «Με το “δεν μιλάω” στο τέλος δεν θα πάρει κανείς τίποτα»

Αντί να απολογηθεί για την ασυδοσία των «φραπέδων», ο Μάκης Βορίδης προκαλεί κι από πάνω τους φτωχοποιημένους αγρότες

Κοινωνία
Κοινωνία: Νερό: Χαράτσι 9 ευρώ στον τριμηνιαίο λογαριασμό φέρνει η ΕΥΔΑΠ

Νερό: Χαράτσι 9 ευρώ στον τριμηνιαίο λογαριασμό φέρνει η ΕΥΔΑΠ

Οι χρεώσεις κατανάλωσης παραμένουν - για την ώρα ίδιες - αλλά αυξάνεται το πάγιο ύδρευσης και προστίθεται νέο πάγιο αποχέτευσης

Κοινωνία