Στη Βόρεια Κορέα νομίζουν ότι το χάμπουργκερ το εφηύρε ο Κιμ Γιονγκ Ιλ
Το gogigyeopbbang έγινε fast food με πολιτικό μήνυμα — ένα burger αλλιώτικο από άλλα.
Στη Βόρεια Κορέα πιστεύουν ότι το χάμπουργκερ το εφηύρε ο Κιμ Γιονγκ Ιλ
Το 2000, η κρατική εξουσία της Πιονγιάνγκ παρουσίασε το Gogigyeopbbang —«διπλό ψωμί με κρέας»— ως μια δήθεν εφεύρεση του Κιμ Γιονγκ Ιλ: ένα burger που υποτίθεται «πρόσφερε ποιοτική τροφή» σε φοιτητές, καθηγητές και επιστήμονες ακόμα και μέσα στην επισιτιστική κρίση.
Η παραγωγή ξεκίνησε σε ένα ειδικό εργοστάσιο και το burger διανεμήθηκε σε πανεπιστημιακές λέσχες και αεροπορικές πτήσεις της Air Koryo — ένα fast‑food πείραμα που προβλήθηκε τον Ιούνιο του 2000. Η εικόνα: νεαροί Βορειοκορεάτες να σταυρώνουν τα χέρια τους γύρω από αυτό το «εθνικό επίτευγμα» μπροστά σε κάμερες.
Όλοι όσοι το δοκίμασαν περιγράφουν ένα burger λαστιχωτό, άνοστο και με κρέας αμφιβόλου ποιότητας — μια μαρτυρία που αποκαλύπτει την πραγματική του εικόνα — καθαρή προπαγάνδα στο πιάτο, όχι γαστρονομική αξία.
Από τότε έγινε meme-θρύλος: το gogigyeopbbang συχνά αναφέρεται σε λίστες με «περίεργες εφευρέσεις» και αξιοσημείωτα αναποτελέσματα — ένα pop-θρύλο που δείχνει το καθεστώς να υπερηφανεύεται ακόμη και για τα πιο γελοία.
Αν και ποτέ δεν στέριωσε στο μέσο τραπέζι Βορειοκορεατών, σερβιρίστηκε σε VIP δείπνα, προπαγανδιστικές εκδηλώσεις και κυβερνητικές πτήσεις — fast food με πολιτική βαρύτητα, όχι γεύση. Το gogigyeopbbang έγινε βήμα προπαγάνδας: απόδειξη ότι το καθεστώς μπορεί να δημιουργεί «θαύματα» — έστω αν αυτά έχουν γεύση πολιτικής και όχι ψωμιού.