ΚΟΙΝΩΝΙΑ

5G: Ενδιαφέρουσα μελέτη – Οφέλη ύψους 2.600.000.000 ευρώ στην Ελλάδα!

5G: Η Qualcomm Technologies, Inc. και η Ericsson υπολόγισαν πως η δυνατή οικονομική αξία του πλήρους 5G ως μιας «ανοικτής πλατφόρμας καινοτομίας» θα μπορούσε να προσθέσει οφέλη.
5G: Ενδιαφέρουσα μελέτη – Οφέλη ύψους 2.600.000.000 ευρώ στην Ελλάδα!

Η Qualcomm Technologies, Inc. και η Ericsson, σε συνεργασία με την Analysys Mason, υπολόγισαν πως η δυνατή οικονομική αξία του πλήρους 5G ως μιας «ανοικτής πλατφόρμας καινοτομίας» θα μπορούσε να προσθέσει οφέλη ύψους 210 δισ. ευρώ για την Ευρώπη ως το 2025.

Ειδικότερα, η μελέτη με τίτλο «5G action plan review for Europe» (ανασκόπηση του σχεδίου δράσης 5G για την Ευρώπη) που διενεργήθηκε από την Analysys Mason με τη συνεισφορά της Qualcomm Technologies και της Ericsson, παρέχει μια ανάλυση κόστους-οφέλους ανά χώρα και ανά τομέα της αγοράς, και προτείνει τόσο στοχευμένες επενδύσεις του δημόσιου τομέα όσο και αλλαγή πολιτικής, ούτως ώστε να προκύψει η μεγαλύτερη δυνατή αξία από το 5G.

Στην Ελλάδα, η δυνατή οικονομική αξία της πλήρους χρήσης του 5G ως ανοικτής πλατφόρμας καινοτομίας που καθιστά δυνατό τον ψηφιακό μετασχηματισμό πολλαπλών κλάδων, αναμένεται να αποφέρει οικονομικά οφέλη 2,6 δισ. ευρώ σε τρέχουσα αξία, έναντι κόστους 0,9 δισ. ευρώ: δηλαδή, μια αναλογία κόστους-οφέλους της τάξης του 2,2 με καθαρό όφελος (όφελος μείον κόστος) ύψους 1,6 δισ. ευρώ έως το 2025.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης, η Γερμανία είναι η ευρωπαϊκή χώρα με το μεγαλύτερο προβλεπόμενο καθαρό όφελος (όφελος μείον κόστος) ύψους 38,5 δισ. ευρώ, με μια επένδυση ύψους 6 δισ. ευρώ, κάτι το οποίο μας δίνει μια αναλογία κόστους-οφέλους (cost-benefit-ratio, CBR) της τάξης του 7,5. Η Ελβετία, από την άλλη πλευρά, αναμένεται να έχει την υψηλότερη αναλογία κόστους-οφέλους (CBR) στην Ευρώπη, ύψους 14,7, με ένα καθαρό κέρδος 10 δισ. ευρώ έναντι μιας επένδυσης μόλις 700 εκατ. ευρώ.

«Το 5G μπορεί να παρέχει το οικονομικό ερέθισμα που χρειάζεται η Ευρώπη», δήλωσε ο Wassim Chourbaji, Senior Vice President Government Affairs της Qualcomm Communications SARL. «Η συνδεσιμότητα 5G εκτείνεται πολύ πέραν του έξυπνου κινητού και έχει τη δυνατότητα να μετασχηματίσει ολόκληρους κλάδους και βιομηχανίες στο μακροσκοπικό επίπεδο. Η Qualcomm δεσμεύεται να συνεργαστεί με επιχειρήσεις, οργανισμούς και κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη ώστε να αδράξει τόσο την ευκαιρία μιας τέτοιας ανάπτυξης όσο και την ευκαιρία για καινοτομία που παρουσιάζει αυτή η τεχνολογία».

Σε επίπεδο περιπτώσεων χρήσης, τα μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη σε όρους ευρωπαϊκού ΑΕΠ προέρχονται από τα έξυπνα εργοστάσια, τη γεωργία και την σταθερή ασύρματη πρόσβαση (FWA, σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές), με καθαρά οφέλη ύψους 58, 37 και 18 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Ο Gabriel Solomon, Head of Government and Industry Relations για την Ericsson Ευρώπης και Λατινικής Αμερικής, δήλωσε σχετικά: «Ως μια ανοικτή πλατφόρμα καινοτομίας, το 5G παρέχει την υποδομή κρίσιμης σημασίας που χρειάζεται ώστε να μπορέσει η Ευρώπη να επιτύχει μια βιώσιμη και ανθεκτική οικονομική ανάκαμψη η οποία να συμπεριλαμβάνει όλους.

Καθώς η ΕΕ καθορίζει τις φιλοδοξίες της για την ψηφιακή δεκαετία και εφαρμόζει την Πράσινη Συμφωνία – το Green Deal, θα πρέπει παράλληλα να διασφαλίσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο του 5G ως οδηγού του ψηφιακού μετασχηματισμού και της εξάλειψης της χρήσης άνθρακα στην οικονομία της. Η Ericsson ηγείται της τεχνολογίας 5G και έχει δεσμευτεί να φέρει την επόμενη γενιά συνδεσιμότητας σε κάθε τμήμα της κοινωνίας».

Η μελέτη ομαδοποιεί την αγορά σε τέσσερις τομείς-κλειδιά: έξυπνη παραγωγή & Logistics, έξυπνες αγροτικές περιοχές, έξυπνες αστικές περιοχές και έξυπνες δημόσιες υπηρεσίες. Οι τομείς της έξυπνης παραγωγής και των έξυπνων αγροτικών περιοχών έχουν το μεγαλύτερο καθαρό όφελος, ύψους 70 δισ. και 55 δισ. ευρώ αντιστοίχως, αν και οι αναλογίες κόστους-οφέλους τους, CBR, είναι χαμηλότερες από εκείνες των τομέων των έξυπνων αστικών περιοχών και των έξυπνων δημόσιων υπηρεσιών.

Στην Ελλάδα, οι τομείς των έξυπνων αγροτικών περιοχών και της έξυπνης παραγωγής & Logistics αντιστοιχούν στο μεγαλύτερο καθαρό όφελος ύψους 1,1 δισ. και 0,4 δισ. ευρώ αντιστοίχως. Ο τομέας των έξυπνων αγροτικών περιοχών έχει επίσης και την υψηλότερη αναλογία κόστους-οφέλους – CBR (3,8).

Ο Γιώργος Παππάς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ericsson Ελλάδος, δήλωσε πως «τα αποτελέσματα της μελέτης της Analysys Mason αποτελούν άλλη μια επιβεβαίωση της τεράστιας αξίας που μπορεί να φέρει το 5G στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Για να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τα πλήρη οφέλη του 5G ως μιας ανοικτής πλατφόρμας καινοτομίας, καθώς και για να προσελκύσει επιπρόσθετες επενδύσεις, η Ελλάδα οφείλει να συνεχίσει την επιτάχυνση της δικής της στρατηγικής για το 5G. Θεωρώ πως αυτή η μελέτη που δημοσιεύουμε σήμερα, συμπληρώνει πολύ καλά την πρόσφατη μελέτη που εκπόνησε η ΕΥ για την ελληνική κυβέρνηση, σχετικά με τους στόχους και της στρατηγικές για το 5G στη χώρα».

Η μελέτη προσδιορίζει επίσης τους τομείς-κλειδιά που θα απαιτούσαν μερική ή ολική δημόσια χρηματοδότηση προκειμένου να επιτευχθούν αυτά τα οφέλη. Αυτοί οι τομείς συνίστανται στην υγειονομική περίθαλψη και τα νοσοκομεία, στα δημοτικά κτίρια, την εκπαίδευση, τον τουρισμό, τη γεωργία και τα αστικά σημεία πρόσβασης στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων των δημοσίων συγκοινωνιών. Η μελέτη τέλος ανέδειξε ότι μπορούν να προκύψουν οφέλη ύψους μεγαλύτερου των 50 δισ. ευρώ, ως αποτέλεσμα δημόσιας χρηματοδότησης μικρότερης των 20 δισ. ευρώ.

Εκτός από τα οικονομικά οφέλη που μπορούν να προκύψουν από μια τέτοια επένδυση, η μελέτη σκιαγραφεί πολλά από τα βασικά περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη που παρέχει η συνδεσιμότητα 5G. Η ασφάλεια των εργαζομένων, το αναβαθμισμένο εργατικό δυναμικό, οι μειωμένες εκπομπές άνθρακα και η μειωμένη χρήση ενέργειας, η μείωση της έντονης χρήσης φυσικών πόρων στην παραγωγή, η κοινωνική ενσωμάτωση, ακόμη και η ασφάλεια εισαγωγών/εξαγωγών αναδεικνύονται ως συμπληρωματικά οφέλη.

«Είναι ξεκάθαρο πως το 5G πρόκειται να αποτελέσει έναν από τους βασικούς τεχνολογικούς πυλώνες πάνω στους οποίους θα οικοδομηθούν οι οικονομίες και οι κοινωνίες μας» συνέχισε ο κ. Chourbaji. «Tα οφέλη και τα κέρδη είναι πλέον ξεκάθαρα, και τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας. Μόνο αν εργαστούμε όλοι μαζί, μέσα από στρατηγικές συνεργασίες και διαβουλεύσεις, θα μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε πλήρως αυτά τα οφέλη».

Η μελέτη περιλαμβάνει πλήρη ανάλυση των 27 χωρών-μελών της ΕΕ και της Ελλάδας.

Πηγή: dikaiologitika.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ολυμπιακός: H αποστολή του ντέρμπι

Παναθηναϊκός: Η αποστολή του ντέρμπι

Όλες οι ειδήσεις σήμερα από το Sportime

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελευθέριος Ανδρώνης: Αγγλία: Οι «θεωρίες συνομωσίας» γίνονται πραγματικότητα – Ζώνες των 15 λεπτών με εσωτερικά «διαβατήρια» μετακίνησης στην Οξφόρδη

Αγγλία: Οι «θεωρίες συνομωσίας» γίνονται πραγματικότητα – Ζώνες των 15 λεπτών με εσωτερικά «διαβατήρια» μετακίνησης στην Οξφόρδη

100 μέρες ελεύθερης κυκλοφορίας και μετά πρόστιμα - Το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης μετατρέπεται σε «συνάλλαγμα» συμμόρφωσης

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: «Βιολάντα»: Για έξι χρόνια το κράτος δεν απέτρεψε την τραγωδία – Από το 2020 η Περιφέρεια είχε εντοπίσει παραβάσεις στις δεξαμενές

«Βιολάντα»: Για έξι χρόνια το κράτος δεν απέτρεψε την τραγωδία – Από το 2020 η Περιφέρεια είχε εντοπίσει παραβάσεις στις δεξαμενές

Έγινε αδειοδότηση παρότι οι δεξαμενές προπανίου ήταν εγγύτερα απ' όσο προέβλεπε ο νόμος - Το υπόγειο ήταν αδήλωτο και δεν «φαινόταν» πουθενά

Κοινωνία
Κοινωνία: ΠΑΟΚ: Ανείπωτο παιχνίδι της μοίρας – Ο πατέρας του αδικοχαμένου Δημήτρη είχε σκοτωθεί κι εκείνος σε τροχαίο στη Ρουμανία

ΠΑΟΚ: Ανείπωτο παιχνίδι της μοίρας – Ο πατέρας του αδικοχαμένου Δημήτρη είχε σκοτωθεί κι εκείνος σε τροχαίο στη Ρουμανία

Ο πατέρας του 27χρονου ήταν οδηγός φορτηγού και πριν από 15 χρόνια είχε χάσει τη ζωή του στον ίδιο δρόμο που σκοτώθηκε μετέπειτα ο γιος του

Κοινωνία
Κοινωνία: Γλαύκος, ο γενναίος Βασιλιάς της Λυκίας

Γλαύκος, ο γενναίος Βασιλιάς της Λυκίας

Ο Γλαύκος ήταν Έλληνας Βασιλιάς της αρχαίας Λυκίας της Μικράς Ασίας και ήταν γιος του Ιππόλοχου και εγγονός του ήρωα Βελλεροφόντη.

Κοινωνία
Κοινωνία: ΠΑΟΚ: Συγκλόνισε το τρισάγιο των 7 παλικαριών στην Τιμισοάρα – Δάκρυσε ο Μητροπολίτης Ιωάννης φωνάζοντας ένα – ένα τα ονόματα

ΠΑΟΚ: Συγκλόνισε το τρισάγιο των 7 παλικαριών στην Τιμισοάρα – Δάκρυσε ο Μητροπολίτης Ιωάννης φωνάζοντας ένα – ένα τα ονόματα

Θρήνος μπροστά στα 7 φέρετρα - Η Ορθόδοξη Μητρόπολη της Τιμισοάρα προσευχήθηκε για την ανάπαυση των ψυχών των νέων του ΠΑΟΚ

Κοινωνία
Κοινωνία: Έγινε κι αυτό: Ο Αυγενάκης που επί υπουργίας του «μεγαλουργούσε» ο ΟΠΕΚΕΠΕ έγινε πρόεδρος… αγροτικού φορέα

Έγινε κι αυτό: Ο Αυγενάκης που επί υπουργίας του «μεγαλουργούσε» ο ΟΠΕΚΕΠΕ έγινε πρόεδρος… αγροτικού φορέα

Έγινε και αυτό στη χώρα των «Φραπέδων» - Στην Ευρώπη φιγουράρει σε δικογραφίες και στην Ελλάδα ανταμείβεται με θεσμικές θέσεις ο Λευτέρης Αυγενάκης

Κοινωνία
Κοινωνία: «Βιολάντα»: Νίπτει τας χείρας η κυβέρνηση για το εργατικό έγκλημα – Καμία ελεγκτική υπηρεσία δεν απέτρεψε τη φονική διαρροή αερίου που συνέβαινε για μήνες

«Βιολάντα»: Νίπτει τας χείρας η κυβέρνηση για το εργατικό έγκλημα – Καμία ελεγκτική υπηρεσία δεν απέτρεψε τη φονική διαρροή αερίου που συνέβαινε για μήνες

Για άλλη μια τραγωδία η κυβέρνηση επιχειρεί να βγει πλήρως από το κάδρο τον ευθυνών - Για «κίνημα τυμβωρύχων» κάνει λόγο ο Π.Μαρινάκης

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Πλημμύρες – Βιολάντα – Τροχαίο στη Ρουμανία: Από δράμα σε δράμα χωρίς ανάσα και χωρίς μετάνοια

Πλημμύρες – Βιολάντα – Τροχαίο στη Ρουμανία: Από δράμα σε δράμα χωρίς ανάσα και χωρίς μετάνοια

Τρεις συμφορές σε λίγες μέρες - Μια χώρα σε διαρκή οδύνη όσο απομακρύνεται από την πρόνοια του Θεού - Πως πύκνωσε έτσι το κακό των ημερών μας;

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Έκρηξη στη «Βιολάντα»: Διαρροή προπανίου «δείχνουν» οι έρευνες – Βρέθηκε τρυπημένος υπόγειος σωλήνας

Έκρηξη στη «Βιολάντα»: Διαρροή προπανίου «δείχνουν» οι έρευνες – Βρέθηκε τρυπημένος υπόγειος σωλήνας

Για εγκληματική αμέλεια ελέγχων προϊδεάζουν τα ως τώρα ευρήματα - Έκθετος ο Άδωνις Γεωργιάδης που βιάστηκε να εκθειάσει την ασφάλεια του εργοστασίου

Κοινωνία