ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακρίβεια: Η Κύπρος μηδένισε τον ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα, ενώ ο Μητσοτάκης έλεγε πως «δεν δουλεύει αυτή η πολιτική»

Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση ούτε καν διανοείται τη μείωση του ΦΠΑ, στην Κύπρο παίρνουν ουσιαστικά μέτρα για να καταπολεμήσουν την ακρίβεια
Ακρίβεια: Η Κύπρος μηδένισε τον ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα, ενώ ο Μητσοτάκης έλεγε πως «δεν δουλεύει αυτή η πολιτική»

Σε χώρες που η ακρίβεια δεν καταπολεμείται με καλάθια… καπαμά και επιδόματα φτώχειας που λειτουργούν ως πυροτεχνήματα, λαμβάνονται ριζικές αποφάσεις υπέρ των πολιτών. Θυμόμαστε πως η Ισπανία είχε καταργήσει ήδη από τον Δεκέμβριο του 2022 τον ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα, και παρόμοια πολιτική ακολούθησαν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Τώρα και η Κύπρος, σε μια προσπάθεια ρεαλιστικής καταπολέμησης της ακρίβειας αποφάσισε να μηδενίσει τον ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης, εκθέτοντας έτσι τη «γύμνια» της κυβέρνησης Μητσοτάκη που επιμένει να εφαρμόζει μια φοροληστρική πολιτική την ώρα που τα ελληνικά νοικοκυριά βουλιάζουν στη φτώχεια.

Με διάταγμα τροποποιείται η νομοθεσία της Κύπρου για τον ΦΠΑ, προκειμένου να επιβληθεί μηδενικός συντελεστής σε βασικά είδη, όπως ψωμί, γάλα, αυγά, παιδικές τροφές και παιδικές πάνες, καθώς και σε προϊόντα για την γυναικεία υγιεινή προστασία και σε πάνες ενηλίκων. Το διάταγμα αυτό ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου με συνεδρίαση του.

Στον αντίποδα, μόλις πριν δύο μέρες σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχισε να προσβάλει τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού, λέγοντας πως δεν θα μειώσει τον ΦΠΑ στα τρόφιμα σε περίπτωση που επανεκλεγεί στην εξουσία, γιατί «δεν δουλεύει αυτή η πολιτική» και γιατί η… διαφορά δεν θα φτάσει στον καταναλωτή.

Κάτι που ισχύει μόνον εφόσον δεν λειτουργούν ελεγκτικοί μηχανισμοί και αυστηροί κανονισμοί για τον περιορισμό κέρδους των μεσαζόντων, κάτι που σκοπίμως δεν συμβαίνει στο μπάχαλο της ελληνικής αγοράς, αφού η κυβέρνηση έχει αφήσει ελεύθερα τα καρτέλ να αλωνίζουν και να αισχροκερδούν εις βάρος του καταναλωτή.

Βλέπουμε ότι κυβερνήσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών αφουγκράζονται τα προβλήματα του κόσμου και στην Ελλάδα οι πολίτες έχουν ξεμείνει αβοήθητοι να παρακολουθούν με αποστροφή τα ανέξοδα επικοινωνιακά σόου της κυβέρνησης που συμπεριφέρεται ως τροχονόμος των ανατιμήσεων και παρακολουθεί άπραγη τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς να τινάζονται στον αέρα.

Και έτσι στον Έλληνα απομένουν τα καλάθια της συμφοράς και ο κατάλογος των προσφορών του Άδωνι, ο οποίος λειτουργεί ως εκπρόσωπος των σούπερ μάρκετ και όχι ως εκπρόσωπος του ελληνικού λαού.

Φαίνεται μάλλον πως η Κύπρος εφαρμόζει μέτρα που… δεν λειτουργούν, άλλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπό το πρίσμα της αριστείας τα έχει όλα… λειτουργικά.

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ακρίβεια: Η Κύπρος μηδένισε τον ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα, ενώ ο Μητσοτάκης έλεγε πως «δεν δουλεύει αυτή η πολιτική»», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.