ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αναπνέουμε καρκίνο στην Αττική – Σαν να καπνίζεις μαζί 10 τσιγάρα – Τι λένε οι ειδικοί

Σοκ προκαλούν τα όσα δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης για την Αττική καθώς η παραμονή στους εξωτερικούς χώρους ισοδυναμεί με 10 τσιγάρα!
Αναπνέουμε καρκίνο στην Αττική – Σαν να καπνίζεις μαζί 10 τσιγάρα – Τι λένε οι ειδικοί

Σοκ προκαλούν τα όσα δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης για την Αττική καθώς η παραμονή στους εξωτερικούς χώρους ισοδυναμεί με 10 τσιγάρα!

Αττική: Η μεγάλη φωτιά στη Βαρυμπόμπη μαίνεται και έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα που έχουν όπως είναι λογικό, αντίκτυπο και στην ανθρώπινη υγεία, με το τοξικό νέφος πάνω από την Αθήνα να είναι τεράστιο και τις πρώτες αποκαλύψεις των ειδικών να είναι σοκαριστικές.

Πιο συγκεκριμένα, όπως δήλωσε στο κανάλι του ΣΚΑΙ ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης για την Αττική, η παραμονή στους εξωτερικούς χώρους ισοδυναμεί με κάπνισμα 10 τσιγάρων!

Όπως εξήγησε ο κ. Τζανάκης, ενώ κανονικά υπάρχει ένα πρανές θερμοκρασίας, δηλαδή διαφορά θερμοκρασίας, η οποία διευκολύνει την κίνηση του αέρα από το έδαφος προς τα πάνω, κι έτσι αραιώνει τους ρύπους, όταν υπάρξει αυτό το μετεωρολογικό φαινόμενο της θερμοκρασιακής αναστροφής, αναστρέφεται αυτή η διαφοροποίηση της θερμοκρασίας, με συνέπεια οι ρύποι να παγιδεύονται σαν να έχουν ένα αόρατο κουβούκλιο, πάνω από το λεκανοπέδιο της Αττικής.

Επίσης, όπως εξήγησε ο καθηγητής, τα σωματίδια του καπνού είναι επικίνδυνα για πάρα πολλούς λόγους, ο ένας είναι ότι ειδικά τα μικρότερα σε μέγεθος, εισερχόμενα βαθιά στον πνεύμονα ερεθίζουν. Το αποτέλεσμα αυτού είναι να ξεκινάει μια κατάσταση τύπου φλεγμονής – βρογχίτιδας η οποία ταλαιπωρεί ιδιαίτερα τους βρόγχους των σε ασθενείς με ΧΑΠ, βρογχικό άσθμα και δευτερευόντως από άλλα χρόνια νοσήματα, όπως άνθρωποι με καρδιακή ανεπάρκεια, ηλικιωμένοι και όλοι οι υπόλοιποι. Παράλληλα συμπτώματα, όπως βήχας ή πτύελα, αποτελούν συμπτώματα τα οποία παρατηρούνται και σε άτομα χωρίς αναπνευστικά προβλήματα.

Θα πρέπει οπωσδήποτε συνεπώς, αυτές τις ημέρες, οι άνθρωποι να αποφύγουν τόσο την σωματική εργασία εκτός κι εντός σπιτιού όσο και τις αθλητικές δραστηριότητες.

«Ευτυχώς έχουμε τη μάσκα» επεσήμανε ο κ. Τζανάκης, τονίζοντας πως εν προκειμένω καλό είναι να μην χρησιμοποιούνται χειρουργικές, διπλές ή υφασμάτινες αλλά να προτιμούμε τις N95. Ταυτόχρονα καλό είναι αυτές τις ημέρες να αποφεύγουμε τις περιττές μετακινήσεις, παραμένοντας σε χώρους με κλειστά παράθυρα.

Σε ότι αφορά τα κλιματιστικά, ο καθηγητής τόνισε πως τα σωματίδια είναι δυνατόν να εισέλθουν μέσα από αυτά εάν είναι παλαιού τύπου και μη συντηρημένα.

Δείτε εδώ και εδώ σε real time την ποιότητα του αέρα στην περιοχή σας

Διαβάστε επίσης:

Στις φλόγες μάντρα αυτοκινήτων στις Αφίδνες – Μεγάλες εκρήξεις – video

Videos που σοκάρουν απο τις φωτιές σε Αττική, Εύβοια και Ηλεία

Ολυμπιακοί Αγώνες 2020: Έτοιμη να γράψει ιστορία η Εθνική Ομάδα πόλο

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Αναπνέουμε καρκίνο στην Αττική – Σαν να καπνίζεις μαζί 10 τσιγάρα – Τι λένε οι ειδικοί», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Χρήστος Μαγγίνας

Ο Χρήστος Μαγγίνας γεννήθηκε στις 16/08/1996 στην Αλεξανδρούπολη και είναι απόφοιτος ΑΕΙ. Από μικρή ηλικία είχε το πάθος της ενασχόλησης με την αθλητική δημοσιογραφία. Από τον Ιανουάριο του 2021 ανήκει στην ομάδα του Sportime.gr.