ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανοίγει η Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα

Η ιστορική ελληνική ορθόδοξη Μονή της Παναγίας Σουμελά, στην Τραπεζούντα του Πόντου, ανοίγει ξανά τις πόρτες της.
Ανοίγει η Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα

Η ιστορική ελληνική ορθόδοξη Μονή της Παναγίας Σουμελά, στην Τραπεζούντα του Πόντου, ανοίγει ξανά τις πόρτες της.

Το μοναστήρι του 4ου αιώνα, το οποίο κρέμεται από έναν βράχο ψηλά πάνω από αειθαλή δάση, στα νότια της Τραπεζούντας, βρισκόταν υπό εργασίες αποκατάστασης από τις 22 Σεπτεμβρίου 2015, οπότε και μπήκαν μέσα τα πρώτα συνεργεία. Έτσι, σε συνδυασμό με την πανδημία είχαν σαν αποτέλεσμα να παραμείνει κλειστό για μεγάλα διαστήματα.

Πλέον όμως τα δεδομένα είναι διαφορετικά, με τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Νουρί Ερσόι να ανακοινώνει ότι την Πέμπτη (1/7) ανοίγει οριστικά, αναφερόμενος και σε τμήματα του μοναστικού συγκροτήματος που μέχρι σήμερα δεν ήταν προσβάσιμα από το κοινό, όπως το μυστικό παρεκκλήσι.

Το παρεκκλήσι, που ήταν όμως γνωστό σε κυνηγούς θησαυρών και είχε συληθεί, βρέθηκε όταν εργάτες εντόπισαν ένα πέρασμα που οδηγούσε πιο ψηλά από τη μονή. Πιθανότατα έχει χτιστεί το πρώτο μισό του 18ου αιώνα και ενδεχομένως να έχει αγιογραφηθεί από τον Αρχιεπίσκοπο Χαλδίας Ιγνάτιο τον Κουθούρ το 1749.

Πέρα από την τεράστια θρησκευτική και ιστορική αξία της, η μονή αποτελεί από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα για τους επισκέπτες της περιοχής της Τραπεζούντας.

Διαβάστε επίσης:

Αυτό είναι το πιο διάσημο επιτραπέζιο – Δείτε πως δημιουργήθηκε

Ολυμπιακός: Στο ραντάρ ο Γιόχαν Μοχίκα (vid)

Άγριες Μέλισσες – spoiler: Το πρόσωπο στο νυχτερινό κέντρο ανατρέπει τα πάντα!

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ανοίγει η Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.