ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απίστευτη Βούλτεψη: «Προπαγάνδα των αριθμών» τα στοιχεία του meteo για τις φωτιές – «Και στην Τενερίφη καίγονται, άλλα δεν διαμαρτύρονται»

Η Σοφία Βούλτεψη επιχείρησε να βγάλει «λάδι» την κυβέρνηση που άφησε τη μισή Ελλάδα να καεί - Eπιτέθηκε στους επιστήμονες, και είπε για τις φωτιές της... Τενερίφης!
Απίστευτη Βούλτεψη: «Προπαγάνδα των αριθμών» τα στοιχεία του meteo για τις φωτιές – «Και στην Τενερίφη καίγονται, άλλα δεν διαμαρτύρονται»

Φωτιές – Ελλάδα: Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία ουσιαστικά αμφισβητεί τις δορυφορικές μετρήσεις της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus για τις καμένες εκτάσεις στα πύρινα μέτωπα – κάνοντας λόγο για «χαμηλή ευκρίνεια» και ύπαρξης… καπνού που δυσχεραίνει τις μετρήσεις – η κυβέρνηση επαναλαμβάνει τις ευθείες βολές εναντίον επιστημονικών ιδρυμάτων που απλά καταγράφουν την πραγματικότητα, προκειμένου να μην αναδεικνύεται το μέγεθος της πύρινης καταστροφής και το τραγικό φιάσκο του επιτελικού κράτους.

Αυτή τη φορά, το κυβερνητικό στέλεχος που ήρθε να βάλει τους επιστήμονες στη… θέση τους, ήταν η Σοφία Βούλτεψη, η οποία στοχοποίησε το Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo για τα – προφανώς – άβολα ευρήματά του! Φαίνεται πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν… ανέχεται παρεμβάσεις ανεξάρτητων επιστημονικών φορέων που λένε την αλήθεια στον ελληνικό λαό, και προτιμά να αφήνει τον κόσμο στο σκοτάδι της άγνοιας, μέχρι να «ξεθυμάνει» η οργή, και τότε να παρουσιαστούν πιο… «κολακευτικά» στοιχεία.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την Πυρομετεωρολογική Ομάδα FLAME της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), προέκυψε η διαπίστωση ότι με 52% λιγότερες δασικές φωτιές σε όλη την Ελλάδα, υπάρχει 195% αύξηση καμένης γης, καθιστώντας την Ελλάδα την πρώτη μεταξύ 20 μεσογειακών χωρών αναφορικά με τις καμένες εκτάσεις, με παραπάνω από 1,3 εκ. στρέμματα να έχουν αποτεφρωθεί στη χώρα. Το δε σύστημα Copernicus, καταγράφει πάνω από 1,5 εκ. στρέμματα!

Όμως, κατά τη Σοφία Βούλτεψη, τα στοιχεία αυτά αποτελούν… «προπαγάνδα των αριθμών» (!), με την υφυπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου να αναφέρει επίσης ότι: «δεν έχει να κάνει ο αριθμός των πυρκαγιών με το μέγεθος των πυρκαγιών» και όταν ο δημοσιογράφος της επεσήμανε πως πρόκειται για στοιχεία του meteo, το κυβερνητικός στέλεχος απάντησε ότι «είναι οι μισές αλλά είναι μεγάλες».

Ούτε λίγο – ούτε πολύ, η κυρία Βούλτεψη θέλει να μας πείσει ότι από το γραφείο της έχει καλύτερη… εικόνα για την έκταση των καμένων εκτάσεων, απ’ ότι οι ευκρινείς λήψεις των δορυφόρων, άλλα και οι εμπεριστατωμένες έρευνες των επιστημόνων.

Και οι προκλητικές δηλώσεις της κυρίας Βούλτεψη δεν σταμάτησαν εκεί. Η υφυπουργός Μετανάστευσης έφτασε σε σημείο να διαμαρτυρηθεί γιατί η αντιπολίτευση αντιδρά στην Ελλάδα, ενώ στην Τενερίφη που επίσης καίγεται, δεν υπάρχουν αντιδράσεις – όπως ισχυρίστηκε. «Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί που καίγεται η Τενερίφη για 10η μέρα, ψάχνω στα ισπανικά στα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ και δεν υπάρχει λέξη, δεν γίνεται αυτή η συζήτηση», είπε χαρακτηριστικά.

Στην Ελλάδα φέτος έχουμε 11 φορές περισσότερες καμένες εκτάσεις από τον ΜΟ της ΕΕ, και η κυρία Βούλτεψη… δυσανασχετεί επειδή στην Ελλάδα έχουν το… θράσος να διαμαρτύρονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης! Ήδη έχει καεί το 33% των δασών της Αττικής τα τελευταία 7 χρόνια και το δάσος της Δαδιάς καίγεται για 10 συνεχόμενες μέρες. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ψηφίστηκαν από τον λαό για να ελέγχουν την κυβέρνηση για όσα τραγικά λαμβάνουν χώρα εδώ, όχι στην… Τενερίφη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιτίθεται σε επιστημονικούς φορείς προκειμένου να προστατέψει το «στραπατσαρισμένο» προφίλ της. Ανάλογη επίθεση είχε κάνει το 2021 (μια εξίσου καταστροφική χρονιά που κάηκαν 1,3 εκ. στρέμματα) ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) και το Εθνικό Αστεροσκοπείο/meteo, μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην Βαρυμπόμπη. Ήταν τότε που ο (τότε) υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, έσπευσε να κρύψει την αποτυχία του πίσω από τα… μποφόρ, ισχυριζόμενος ότι στην περιοχή της Βαρυμπόμπης έπνεαν άνεμοι 6 μποφόρ. Λίγο διάστημα μετά, το Εθνικό Αστεροσκοπείο/meteo απέδειξε με αδιάσειστα στοιχεία ότι οι άνεμοι δεν ξεπερνούσαν τα 2 μποφόρ.

«Δεν γίνεται αυτή τη στιγμή να έχουμε διαφορετικές απόψεις και να τσακώνονται οι μετεωρολόγοι για το αν ο άνεμος ήταν 4 μποφόρ, ή 6 μποφόρ, ή 8 μποφόρ. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά», είχε πει από τη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητώντας να συμπτυχθεί η ανεξάρτητη ΕΜΥ και το Εθνικό Αστεροσκοπείο μέσα στην… Πολιτική προστασία, για να μην έχει η κυβέρνηση τέτοια απρόβλεπτα… ξεμπροστιάσματα.

Ακόμα και τώρα, που η αποτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών έχει γίνει πασιφανής σε όλο το πανελλήνιο, οι κυβερνώντες αρνούνται να παραδεχθούν οποιαδήποτε ευθύνη, ακόμα και όταν έχουν απέναντί τους αδιάσειστα επιστημονικά στοιχεία και εκθέσεις.

Πότε φταίει η «κλιματική κρίση», πότε η «προπαγάνδα των αριθμών» και πότε φέρνουν για παράδειγμα την… Τενερίφη.

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Απίστευτη Βούλτεψη: «Προπαγάνδα των αριθμών» τα στοιχεία του meteo για τις φωτιές – «Και στην Τενερίφη καίγονται, άλλα δεν διαμαρτύρονται»», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.