ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δίκη Χρυσής Αυγής: Ανακοινώνονται σήμερα τα ελαφρυντικά – Οι πιθανές ποινές

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην τελική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τα ελαφρυντικά των μελών της Χρυσής Αυγής. Η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα στις 10:00. Οι δικαστές θα γνωστοποιήσουν την απόφαση τους για τις ελαφρυντικές περιστάσεις που ζήτησαν οι συνήγοροι υπεράσπισης των 50 καταδικασθέντων στη δίκη της Χρυσής Αυγής και θα γίνει...
Δίκη Χρυσής Αυγής: Ανακοινώνονται σήμερα τα ελαφρυντικά – Οι πιθανές ποινές

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην τελική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τα ελαφρυντικά των μελών της Χρυσής Αυγής. Η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα στις 10:00.

Οι δικαστές θα γνωστοποιήσουν την απόφαση τους για τις ελαφρυντικές περιστάσεις που ζήτησαν οι συνήγοροι υπεράσπισης των 50 καταδικασθέντων στη δίκη της Χρυσής Αυγής και θα γίνει γνωστό αν το δικαστήριο τελικά θα συνταχθεί ή όχι με την πρόταση της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου, η οποία την Πέμπτη πρότεινε την αναγνώριση ελαφρυντικού σε όλους τους καταδικασθέντες για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, που δεν κρίθηκαν ένοχοι για άλλο κακούργημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δίκη Χρυσής Αυγής: Η ΕΛ.ΑΣ. απαγορεύει τη συγκέντρωση συμπαράστασης στους καταδικασθέντες

Ωστόσο, απέρριψε την αναγνώριση ελαφρυντικού για τους «7» της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής που κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Συγκεκριμένα, απέρριψε τα αιτήματα αναγνώρισης ελαφρυντικών για τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Χρήστο Παππά, Ηλία Κασιδιάρη, Γιάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο και Αρτέμη Ματθαιόπουλο.

«Το δικαστήριο έκρινε ότι οι κατηγορούμενοι εντάχθηκαν σε μια ένωση προσώπων που είχε σκοπό να τελέσει βαρύτατα κακουργήματα που πλήττουν το δημοκρατικό πολίτευμα. Συνεπώς τι ελαφρυντικά μπορώ να προτείνω; Θα ήταν αντιφατικό» είπε χαρακτηριστικά κατά την αγόρευσή της.

Από το αν θα δεχθούν ελαφρυντικά ή αν θα κρίνουν πως οι καταδικασθέντες, λόγω επικινδυνότητας δράστη και δράσης κ.α, δεν δικαιούνται, θα προσδιοριστεί και το ύψος των ποινών.

Δίκη Χρυσής Αυγής: Οι πιθανές ποινές

Το πλαίσιο των ποινών για εγκληματική οργάνωση είναι 5- 15 έτη για την ηγετική ομάδα και 5-10 έτη για τα μέλη. Οι ποινές αν αναγνωριστούν ελαφρυντικά μειώνονται σε 1-5 για τα μέλη και 2-8 για τους διευθυντές.

Για τους καταδικασθέντες που αντιμετωπίζουν κατηγορία για την ανθρωποκτονία Φύσσα -εκτός του Γιώργου Ρουπακιά- και την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των Αιγύπτιων ψαράδων οι ποινές που προβλέπονται φθάνουν τα 10 έτη χωρίς ελαφρυντικό. Ο δράστης της δολοφονίας του μουσικού είναι αντιμέτωπος ακόμη και με ισόβια κάθειρξη αν δεν του αναγνωριστεί ελαφρυντικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δίκη Χρυσής Αυγής: Συγκέντρωση στο Εφετείο εν όψει των ποινών

Η εκφώνηση της απόφασης του δικαστηρίου για το αν συντρέχουν ή όχι λόγοι αναγνώρισης ελαφρυντικών, οδηγεί τη διαδικασία στην επόμενη φάση.

Αμέσως μετά λαμβάνει τον λόγο η Εισαγγελέας η οποία υποβάλει την πρόταση της επί των ποινών και ακολουθούν οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης. Πάντως, μέχρι στιγμής δεν είναι βέβαιο αν το δικαστήριο θα προχωρήσει και στην ανακοίνωση των ποινών.

Ανακοινώθηκε η απόφαση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής που απαγορεύει τη συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής, η οποία είχε προγραμματιστεί για σήμερα Δευτέρα έξω από το Εφετείο Αθηνών όπου συνεχίζεται η διαδικασία για τον καταλογισμό των ποινών των συμμετεχόντων στην εγκληματική οργάνωση.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Δίκη Χρυσής Αυγής: Ανακοινώνονται σήμερα τα ελαφρυντικά – Οι πιθανές ποινές», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.