ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έγκλημα στα Τέμπη: Ασύστολο κυβερνητικό ψέμα το αφήγημα περί αγωγού αερίου στο σημείο μηδέν – Βρίσκεται 100 μέτρα μακριά!

Τέμπη: Ο ΔΕΣΦΑ απάντησε ότι ο μοναδικός αγωγός που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή, ήταν απόλυτα ασφαλής και ακέραιος!
Έγκλημα στα Τέμπη: Ασύστολο κυβερνητικό ψέμα το αφήγημα περί αγωγού αερίου στο σημείο μηδέν – Βρίσκεται 100 μέτρα μακριά!

Καταρρέει ολοκληρωτικά το επιχείρημα περί δήθεν ύπαρξης αγωγού φυσικού αερίου που υποτίθεται ότι περνούσε κάτω από το σημείο σύγκρουσης των δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη. Σημειώνουμε ότι αυτό το αφήγημα έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον από υπουργούς και βουλευτές της κυβέρνησης, για να δικαιολογήσουν το μπάζωμα που έγινε στον τόπο της τραγωδίας.

Σύμφωνα με αυτή την εντελώς επιπόλαιη εξήγηση, οι άμεσες επεμβάσεις που έγιναν στον χώρο, ήταν για λόγους… ασφάλειας. Δηλαδή υποτίθεται πως έπρεπε να σκαφτεί το χώμα και να απομακρυνθεί, και στη συνέχεια να μπαζωθεί το σημείο με χαλίκια, ώστε να μπορούν να πατήσουν εκεί με ασφάλεια τα βαριά μηχανήματα, και να μην κινδυνεύει να «σκάσει» ο αγωγός φυσικού αερίου.

Όμως από την περασμένη εβδομάδα είχαμε αναδείξει στο Sportime την τοποθέτηση του επίτιμου Α/ΓΕΝ ναυάρχου Κοσμά Χρηστίδη, ο οποίος ως Λαρισαίος που είναι, είχε πληροφορηθεί ότι κανένας αγωγός αερίου δεν περνάει κάτω από το σημείο μηδέν.

Για να έρθει μετά από μερικές μέρες και το δημοσίευμα που αφορά έρευνα της εφημερίδας Documento και επιβεβαιώνει πλήρως το ξεδιάντροπο κυβερνητικό ψέμα. Στην έρευνα αποκαλύπτεται ότι ο μόνος αγωγός που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή, βρίσκεται 100 μέτρα μακριά από το σημείο της σύγκρουσης!

Ο αγωγός φυσικού αερίου βρίσκεται παράλληλα με τις γραμμές του τρένου, δυτικά της παράπλευρης της εθνικής οδού και εκτείνεται μέχρι τα ανατολικά όρια του οικισμού της Αιγάνης και η κάθετη απόστασή του από τις γραμμές είναι – όπως είπαμε – 100 μέτρα, δηλαδή όσο το μήκος ενός ολόκληρου γηπέδου ποδοσφαίρου! Καταλαβαίνει κανείς ότι όχι μόνο δεν υπήρχε κανένα πραγματικό ζήτημα ασφάλειας, αλλά και τα βαρέα μηχανήματα είχαν άπλετο χώρο να κινηθούν μακριά από τον αγωγό.

Επιπλέον, όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ, τέτοιοι αγωγοί είναι επικαλυμμένοι με ελαφριά υλικά, όπως η άμμος, ώστε σε περίπτωση δυνατών κραδασμών (που μπορεί να προκαλέσει μια σύγκρουση τραίνων με έκρηξη) να δίνεται ελευθερία κίνησης στο πλαίσιο παραμόρφωσης και το υλικό να παραμένει ακέραιο. Επιπλέον, ο αγωγός συνήθως είναι καλυμμένος από πάνω με σκυρόδεμα ή μέταλλα τα οποία σε περίπτωση έκρηξης δεν μπορούν να αλλοιωθούν.

Είναι έτσι κατασκευασμένοι οι αγωγοί ώστε να αντέχουν και το ενδεχόμενο μετατόπισης εδάφους λόγω σεισμού, αφού ζούμε σε μια σεισμογενή χώρα. Δηλαδή ακόμα και αν βαρέα οχήματα περνούν από πάνω από το σημείο που βρίσκεται θαμμένος ένας αγωγός, δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα.

Ο ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) έδωσε την εξής απάντηση για τους χειρισμούς του στο σημείο, επιβεβαιώνοντας ότι δεν υπήρχε κανένας κίνδυνος από την κατάσταση του αγωγού: «Τεχνικό προσωπικό του ΔΕΣΦΑ βρέθηκε στο σημείο και ενημέρωσε την Πολιτική Προστασία και την Πυροσβεστική για την ακριβή τοποθεσία που βρίσκεται ο αγωγός υψηλής πίεσης. Ο αγωγός βρίσκεται κοντά στον χώρο της σύγκρουσης (σ.σ. το κοντά είναι σχετικό. Βρίσκεται 100 ολόκληρα μέτρα μακριά από τη ζώνη του δυστυχήματος). Έπειτα από τεχνικό έλεγχο επιβεβαιώθηκε πως η ακεραιότητα του αγωγού δεν επηρεάστηκε από το δυστύχημα».

Προκύπτει δηλαδή ότι οι Αρχές ήταν απολύτως ενήμερες για την ασφαλή κατάσταση και απόσταση του αγωγού, και άρα δεν είχαν τίποτε να φοβηθούν. Με λίγα λόγια η επίσημη απάντηση του ΔΕΣΦΑ, ξεμπροστιάζει το ανυπόστατο επιχείρημα που μεταχειρίστηκε (ανάμεσα σε άλλους κυβερνητικούς) ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, ο οποίος είπε ότι «όσοι μιλάνε για μπαζώματα είναι για τα μπάζα» και ότι «αν δεν έμπαινε εκεί το χαλίκι, θα μπορούσαν τα βαριά μηχανήματα να σκάσουν τον αγωγό και να μη μείνει τίποτα όρθιο στην Ελλάδα».

Τελικά αποδεικνύεται ότι ο κ. Φλωρίδης, είτε είπε στον ελληνικό λαό ένα ασύστολο ψέμα – είτε δεν ξέρει τι του γίνεται και απλά λέει ότι να ‘ναι. Είτε ισχύει το πρώτο – είτε το δεύτερο, είναι το ίδιο ακατάλληλος για τη θέση του. Ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε πει επίσης ότι «αν ο γερανός δεν πατήσει σε στέρεο έδαφος, δεν μπορεί να σηκώσει τα βαγόνια και το επιπλέον στοιχείο που δεν έχει αναδειχθεί είναι ότι κάτω από το χώμα υπάρχει ο αγωγός του φυσικού αερίου που αν σκάσει, θα καεί όλη η Λάρισα». 

Τελικά τα περί αγωγού αποδεικνύονται παραμύθι. Ένα μύθευμα που αναπαράγεται από κυβερνητικά χείλη εδώ και έναν χρόνο, μόνο και μόνο για να παρουσιάσουν μια σοβαροφανή εξήγηση για το βιαστικό μπάζωμα του τόπου του εγκλήματος.

Αλέξανδρος Ορφανίδης

Ο Αλέξανδρος Ορφανίδης αρθρογραφεί στο Sportime.GR από τα τέλη του 2021, επισημαίνοντας με τα άρθρα του, τα δεινά της ελληνικής κοινωνίας.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελευθέριος Ανδρώνης: «Δεν υπάρχει χειρότερη βία από την αδικία» – Η καταδίκη του π. Αντωνίου και το κοινό αίσθημα που κραυγάζει

«Δεν υπάρχει χειρότερη βία από την αδικία» – Η καταδίκη του π. Αντωνίου και το κοινό αίσθημα που κραυγάζει

Κακοδικία, ψευδομάρτυρες, παραιτήσεις δικηγόρων - Μια καταδίκη που έμοιαζε προκαθορισμένη σε έναν καιρό που η αδικία είναι θεσμοποιημένη

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Σύμφωνο Συνεργασίας ανάμεσα στο Χαμόγελο του Παιδιού και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Αθλούμενων Εργαζομένων στα ΜΜΕ

Σύμφωνο Συνεργασίας ανάμεσα στο Χαμόγελο του Παιδιού και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Αθλούμενων Εργαζομένων στα ΜΜΕ

Την έναρξη μιας ουσιαστικής συνεργασίας με κοινωνικό και ανθρωπιστικό χαρακτήρα ανακοίνωσαν το Χαμόγελο του Παιδιού και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αθλούμενων Εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Κοινωνία
Κοινωνία: Ακρίβεια: Καταπέλτης η εγκύκλιος του ΓΓ Εμπορίου – Τρομακτικές αυξήσεις σε 344 προϊόντα την περίοδο 2021- 2025

Ακρίβεια: Καταπέλτης η εγκύκλιος του ΓΓ Εμπορίου – Τρομακτικές αυξήσεις σε 344 προϊόντα την περίοδο 2021- 2025

Η εγκύκλιος ξεγυμνώνει την ωραιοποιημένη εικόνα της κυβέρνησης - Οι σωρευτικές αυξήσεις είναι μέχρι και τριπλάσιες του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή!

Κοινωνία
Κοινωνία: Metron Analysis: Στο 21,4% κατρακύλησε η ΝΔ σε πρόθεση ψήφου – Το 29% είναι «πολύ» ή «αρκετά» πιθανό να ψηφίσει Καρυστιανού

Metron Analysis: Στο 21,4% κατρακύλησε η ΝΔ σε πρόθεση ψήφου – Το 29% είναι «πολύ» ή «αρκετά» πιθανό να ψηφίσει Καρυστιανού

Τραγικοί οι ποιοτικοί δείκτες για κυβέρνηση και πρωθυπουργό από τους 7 στους 10 πολίτες - Το 62% ζητά αλλαγή κυβέρνησης

Κοινωνία
Κοινωνία: Νίκος Δένδιας: Υπαινικτικά «καρφιά» για Μητσοτάκη – «Αγκομαχούμε για δυάρια στις δημοσκοπήσεις – Δεν είναι αυτό που μας αξίζει»

Νίκος Δένδιας: Υπαινικτικά «καρφιά» για Μητσοτάκη – «Αγκομαχούμε για δυάρια στις δημοσκοπήσεις – Δεν είναι αυτό που μας αξίζει»

«Έχω μεγάλη αγωνία βλέποντας τις δημοσκοπικές επιδόσεις του κόμματος και όχι της παράταξης» είπε με νόημα ο Νίκος Δένδιας

Κοινωνία
Κοινωνία: Βασίλης Κοκοτσάκης για εκταφές: «Οι οικογένειες δεν ζήτησαν επιλεκτικές εξετάσεις – Ποιος φοβάται τους νεκρούς των Τεμπών;»

Βασίλης Κοκοτσάκης για εκταφές: «Οι οικογένειες δεν ζήτησαν επιλεκτικές εξετάσεις – Ποιος φοβάται τους νεκρούς των Τεμπών;»

«Η κοινωνία δεν ζήτησε προκαθορισμένο αποτέλεσμα - Αν η φωτιά οφειλόταν στα έλαια σιλικόνης, τότε γιατί να φοβόμαστε έναν πλήρη και εξαντλητικό έλεγχο;»

Κοινωνία
Κοινωνία: Ντροπιαστικές εικόνες καταστολής στο Νοσοκομείο Νίκαιας – Οργή και γιουχαΐσματα υγειονομικών στον Άδωνι Γεωργιάδη

Ντροπιαστικές εικόνες καταστολής στο Νοσοκομείο Νίκαιας – Οργή και γιουχαΐσματα υγειονομικών στον Άδωνι Γεωργιάδη

Αστυνομικές δυνάμεις χτυπούσαν και απωθούσαν γιατρούς - Φώναζαν στον Γεωργιάδη ότι είναι ανεπιθύμητος και του μπλόκαραν την είσοδο

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Καισαριανή: Οι Ναζί δεν μας έσφαζαν για κόμματα – Εμείς επιμένουμε στον διχασμό πάνω από Ελλήνων τα πτώματα!

Καισαριανή: Οι Ναζί δεν μας έσφαζαν για κόμματα – Εμείς επιμένουμε στον διχασμό πάνω από Ελλήνων τα πτώματα!

Γίναμε τραγικοί ως λαός - Αντί για ιστορική μνήμη και περηφάνεια για την εθνική αντίσταση ξύπνησε μια ιδεολογική μάχη (κυριολεκτικά) επί πτωμάτων

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Δραπέτευσε Αιγύπτιος από την Ευελπίδων – Τον είχαν χωρίς χειροπέδες

Δραπέτευσε Αιγύπτιος από την Ευελπίδων – Τον είχαν χωρίς χειροπέδες

Σε εξέλιξη έρευνες της ΕΛΑΣ για τον 20χρονο που διέφυγε από τα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων. Πώς κατάφερε να ξεφύγει.

Κοινωνία