ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εκλογές 2019 – έγγραφα: Με τι χαρτιά ψηφίζω; Αν έχω χάσει την ταυτότητα;

Οι συχνές ερωτήσεις αρχίσουν να κατακλύζουν το διαδίκτυο. Εδώ είμαστε για να συλλέγουμε πληροφορίες φια τις ερωτήσεις σας.
Εκλογές 2019 – έγγραφα: Με τι χαρτιά ψηφίζω; Αν έχω χάσει την ταυτότητα;

Εκλογές 2019 – έγγραφα: Η μέρα των εκλογών πλησιάζει. Την Κυριακή 26 Μαΐου ψηφίζουμε για την τοπική αυτοδιοίκηση και τις ευρωεκλογές. Εμείς οι Έλληνες άλλωστε είμαστε άνθρωποι της τελευταίας στιγμής. Επομένως και οι συχνές ερωτήσεις αρχίσουν να κατακλύζουν το διαδίκτυο. Εδώ είμαστε για να συλλέγουμε πληροφορίες φια τις ερωτήσεις σας.

Εκλογές 2019 – έγγραφα: Με τι χαρτιά ψηφίζω;

Μπορείτε να ψηφίσετε με την ταυτότητα, το διαβατήριό σας. Ακόμα και με την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Η «κομμένη» ταυτότητα είναι αποδεκτή επίσης να έχετε υπόψη σας.

Εφορευτική επιτροπή 2019: Τι ισχύει σε όσους δεν παραστούν

Εκλογές 2019 – έγγραφα: Αν έχω χάσει την ταυτότητα;

Εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά σας στοιχεία (π.χ. μεταβολή επωνύμου λόγω διαζυγίου), θα πρέπει να προσκομίσετε τα σχετικά δικαιολογητικά. Στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα. Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να προσκομίσουν έγκυρο αποδεικτικό ταυτότητας ή διαβατήριο. Γενικότερα αν έχετε αναπάντητα ερωτήματα μπορείτε να πάρετε απαντήσεις από ΕΔΩ. Γενικές πληροφορίες για τις επόμενες μέρες και τις εκλογές. Πάμε παρακάτω…

Τι να κάνω αν τα στοιχεία μου στους εκλογικούς καταλόγους είναι διαφορετικά από αυτά της ταυτότητάς μου;

Εξαρτάται από τις διαφορές. Αν είναι ουσιώδεις, μπορεί να απαιτηθεί πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας από το δήμο. Καλό είναι να εφοδιαστείτε με αυτό έγκαιρα, για να αποφύγετε τις ταλαιπωρίες της τελευταίας στιγμής.

Που ψηφίζω 2019: Μάθε τα πάντα με ένα μόνο κλικ!

* Για πρώτη φορά, εισάγεται το δικαίωμα του εκλέγειν στους νέους 17 ετών.

**Στην Ελλάδα εφαρμόζεται η ψήφος με σταυρό προτίμησης, η οποία δίνει στους ψηφοφόρους την δυνατότητα να πριμοδοτήσουν συγκεκριμένους υποψήφιους. Στα ψηφοδέλτια των κομμάτων ή συνδυασμών μπορούν να τεθούν μέχρι και τέσσερις (4) σταυροί προτίμησης. Οι υποψήφιοι που λαμβάνουν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης εκλέγονται, εφόσον βέβαια το κόμμα τους έχει εξασφαλίσει έδρα.

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Εκλογές 2019 – έγγραφα: Με τι χαρτιά ψηφίζω; Αν έχω χάσει την ταυτότητα;», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Sportime Team

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.