Επιτέλους θα σωθούμε από τις πυρκαγιές: Η βουλευτής ΝΔ Ασημίνα Σκόνδρα είπε ότι έρχονται… «κασκαντέρ»
Αντί για Canadair η κυβέρνηση φέρνει… Κασκαντέρ - Έτσι έχουν καταντήσει οι πολίτες για να σώζουν τα σπίτια τους
Κάθε τέλη καλοκαιριού που η Ελλάδα έχει καεί από άκρη σε άκρη, το επιτελικό… ποιηματάκι αναπαράγεται για ακόμη μια φορά. Οι «άριστοι» της κυβέρνησης Μητσοτάκη θα κάνουν την καθιερωμένη πλύση εγκεφάλου για την κλιματική κρίση (αξέχαστο το «πυρονέφος της νύχτας» που είχε επικαλεστεί πριν 2 χρόνια ο πρωθυπουργός), θα συγκρίνουν την αποτυχημένη χρονιά με μια τρισχειρότερη για να φανούν… αποτελεσματικοί, και θα μοστράρουν την υπόσχεση των καινούργιων Canadair που κάποια στιγμή, κάπως, κάποτε… θα έρθουν.
Αυτήν την καθιερωμένη και καθόλου πειστική – πλέον – συνταγή για damage control, ακολούθησε και η βουλευτής Καρδίτσας της ΝΔ, Ασημίνα Σκόνδρα, η οποία μίλησε σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ.
Μόνο που έκανε ένα… σπαρταριστό σαρδάμ που δείχνει ότι πολλοί στην κυβέρνηση υπόσχονται πράγματα, χωρίς να γνωρίζουν καν τι ακριβώς υπόσχονται. Προσπαθώντας να δικαιολογήσει ότι διανύουμε την 5η πιο καταστροφική χρονιά της τελευταίας εικοσαετίας σε καμένες εκτάσεις, η κα Σκόνδρα δήλωσε ότι «η διαχείριση ήταν σωστή» και πρόσθεσε ότι: «γίνεται μια συστηματική δουλειά, έχουμε παραγγείλει κασκαντέρ και μετά από 2 χρόνια θα τα έχουμε».
Προφανώς η βουλευτής εννοούσε την παραγγελία των νέων Canadair που συνεχώς τάζει η κυβέρνηση αλλά δεν έχουν μπει καν σε διαδικασία παραγωγής, με το πιο αισιόδοξο σενάριο να λέει ότι θα παραλάβουμε τα πρώτα αεροσκάφη το 2028.
Αλλά γλώσσα λανθάνουσα τα αληθή λέγει, λέει η σοφή ρήση. Με τον κρατικό μηχανισμό να αποτυγχάνει κάθε χρόνο στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, οι πολίτες κοντεύουν να γίνουν… κασκαντέρ για να σώσουν τις απροστάτευτες περιουσίες τους. Η κυβέρνηση σβήνει τις ευθύνες της για την καταστροφή με το… 112, ενώ είναι πλήθος οι μαρτυρίες πυρόπληκτων που έσωσαν το σπίτι τους επειδή δεν το εγκατέλειψαν.
Κασκαντέρ έχουν καταντήσει και οι πιλότοι των Canadair και ολόκληρη η πυροσβεστική, διακινδυνεύοντας καθημερινά τη ζωή τους επειδή η κυβέρνηση δεν πράττει όσα οφείλει για την αντιπυρική προστασία της χώρας και δεν αποτρέπει τη μαζική δράση των εμπρηστών.
Δυστυχώς οι «κασκαντέρ» της πυροσβεστικής δεν εργάζονται όπως οι κανονικοί κασκαντέρ σε ελεγχόμενα σκηνικά του Χόλυγουντ, αλλά τραυματίζονται, ακόμα και σκοτώνονται εν ώρα καθήκοντος, όπως έγινε με την τραγική πτώση του Canadair το 2023 στην Κάρυστο, όταν έχασαν τη ζωή τους δύο πιλότοι μας. Και μέχρι να έρθουν τα… κασκαντέρ που υπόσχεται η κα Σκόνδρα, είναι ζήτημα αν θα έχει απομείνει τίποτα για να σβήσουν…
Ασημίνα Σκόνδρα, βουλευτής Καρδίτσας ΝΔ: “Έχουμε παραγγείλει τα Κασκαντέρ”
Είναι αυτοταπείνωση να σε κυβερνάνε τέτοιοι άχρηστοι.
Όσοι νέοι έχουν στοιχειώδη αξιοπρέπεια θα σηκωθούν να φύγουν. pic.twitter.com/YOubDHx3ro— Δραχμαντινετζάντ (@giopsos) August 19, 2025