ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Ο Έβρος ευκαιρία μας για νέα αρχή»

Διαβάστε το άρθρο του Στέλιου Κυμπουρόπουλου
«Ο Έβρος ευκαιρία μας για νέα αρχή»

Έβρος: Τα γεγονότα στα ελληνοτουρκικά σύνορα αποτελούν βασικό αντικείμενο συζήτησης για τη Διεθνή Κοινότητα.

Τη στιγμή που οι ΗΠΑ εκφράζουν ανοικτά τη στήριξή τους προς τη χώρα μας, ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος συνέταξε το παρακάτω άρθρο.

Ιδού:

«Η Ευρώπη και η Διεθνής Κοινότητα εξαιτίας και της ελληνικής αβελτηρίας ή της διεθνιστικής ιδεολογικής εμμονής της απελθούσας κυβέρνησης επί πέντε τουλάχιστον χρόνια αδιαφορούσε για τον μείζον πρόβλημα του μεταναστευτικού.

Η αδιαφορία αυτή όμως πλέον τερματίζεται καθώς πλέον βρισκόμαστε σε τέλμα. Οι ωραιοποιήσεις πλέον δεν μπορούν να αντέξουν.

Τα ελληνικά νησιά έχουν φτάσει στα όρια τους, οι τοπικές κοινωνίες έχουν μπει στο περιθώριο και η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τις αντοχές της.

Ως χώρα υπήρξαμε φιλόξενη, προστρέξαμε τους ανήμπορους, βάλαμε τα συμφέροντα μας σε δεύτερη μοίρα προς χάρη της Ένωσης.

Όμως αυτό δεν εκτιμήθηκε. Όλοι αρκέστηκαν στα ευχολόγια, στις δηλώσεις συμπαράστασης και στις συμβολικές ενισχύσεις.

Η Ελλάδα και ο Λαός της βρέθηκαν μόνοι να αγωνίζονται όχι μόνο να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αλλά και να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες μίας ελοχεύουσας εθνικής απειλής.

Η απόλυτα αποτυχημένη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας μετέτρεψε την Ελλάδα σε αποθήκη μεταναστών και έδωσε στην Τουρκία επιπλέον εργαλεία πίεσης στην άσκηση της επεκτατικής εξωτερικής πολιτικής της.

Η συμφωνία αυτή η οποία ουδέποτε πρακτικά λειτούργησε ξεψύχησε οριστικά με την απροκάλυπτη απόφαση της κυβέρνησης Ερντογάν να καθοδηγήσει στίφη χιλιάδων μεταναστών για να εισβάλουν αρχικά από τον Έβρο και μετά και από τα νησιά στην Ελλάδα.

Η απόφαση αυτή αποτελεί καταφανεί εχθρική ενέργεια κατά της χώρας μας και ως τέτοια μόνο μπορεί να απαντηθεί.

Η ελληνική κυβέρνηση ορθότατα αποφάσισε να μην μείνει άπραγη και κινητοποίησε τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ποια είναι όμως η επόμενη ημέρα; Η Ελλάδα γνωρίζουμε πως δεν θα ανεχθεί την προσβολή της κυριαρχίας της. Η Τουρκία θα συνεχίσει την απαράδεκτη πολιτική της; Η Ευρώπη θα ορθώσει το ανάστημα της;

Δεν είμαι προφήτης και ούτε επιζητώ τέτοιο ρόλο. Γνωρίζω όμως πως για να επέλθει μία οριστική και λειτουργική λύση στο πρόβλημα οφείλουν κατελάχιστο να γίνουν τα κάτωθι.

Η Τουρκία για να συνεχίσει να αποτελεί μέρος της λύσης θα πρέπει να δεχθεί με μία απόλυτα νέα Ευρωτουρκική συμφωνία την άμεση λειτουργία χώρων hot spot στην επικράτεια της, ως η πρώτη ασφαλής χώρα άφιξης των προσφύγων-μεταναστών (εκτός και αν η Τουρκία δηλώσει πως βρίσκεται σε πόλεμο και έχει απολέσει τον έλεγχο στο εσωτερικό της).

Στα hot spot αυτά οι πρόσφυγες-μετανάστες θα αιτούνται ασύλου σε επιτροπές των χωρών ενδιαφέροντος τους και εφόσον λάβουν αυτό το δικαίωμα να προωθούνται.

Σε αντίθετη περίπτωση θα απελαύνονται. Εφόσον η Τουρκία αδυνατεί ( προφανώς λόγω ανικανότητας των διωκτικών αρχών της) να σταματήσει τα κυκλώματα μεταφοράς προσφύγων θα πρέπει να δώσει την δυνατότητα δράσης της Europol στην επικράτεια της και στα παράλια της στην Frontex και στην European Gendarmerie Force. Όμως και η Ε.Ε. θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της.

Χρειάζεται η Ε.Ε. να ξεκαθαρίσει πως δεν εκβιάζεται, δεν ανέχεται να συμπλέκονται άσχετες υποθέσεις στις σχέσεις της με τρίτα κράτη, δεν επιτρέπει να αμφισβητούνται τα σύνορα της.

Αν η Τουρκία δεν αποδεχθεί όχι απλά να τερματίσει τις επιθετικές ενέργειες της κατά της Ελλάδας αλλά και να αποδεχθεί τους ευρωπαϊκούς όρους οφείλει η Ένωση άμεσα να τερματίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις μαζί της, να καταγγείλει την συμφωνία Τελωνειακής Ένωσης και να προχωρήσει σε οικονομικές κυρώσεις.

Ξέρω πως κάποιοι θα θεωρήσουν όλα τα ανωτέρω υπερβολικά, πως θα επικαλεστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα προτάξουν διάφορες άλλες ουμανιστικού χαρακτήρα αντιθέσεις. Τους κατανοώ.

Όμως την ίδια στιγμή τους δηλώνω πως τα κράτη έχουν το δικαίωμα της αυτοάμυνας και η Ελλάδα δεν το έχει αποποιηθεί.

Γνωρίζω επίσης πως η εισβολή από οποιουσδήποτε και αν γίνεται και για οποιοδήποτε λόγω και αν πραγματοποιείται δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή.

Ξέρω πως κανένα κράτος που σέβεται τον εαυτό του δεν μπορεί να υποκύπτει σε εκβιασμούς. Πιστεύω επίσης βαθειά πως η υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης είναι προς τον Λαό της και δευτερευόντως προς τρίτους.

Κάποιοι θα αναρωτηθούν και εντάξει στον Έβρο τους απωθούμε όμως στα νησιά τι θα κάνουμε; Τα σκάφη που μεταφέρουν μετανάστες βουλιάζουν και η Ελλάδα θα μείνει άπραγη; Την απάντηση την δίνει το Διεθνές Δίκαιο.

Αν η απόπειρα του ελληνικού Λιμενικού να τους αποτρέψει να εισέλθουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα αποτύχει και βουλιάξουν εντός των υδάτων μας τότε είναι ευθύνη μας να τους διασώσουμε να τους καταγράψουμε και να τους γυρίσουμε πίσω στην Τουρκία με το πρώτο καράβι και αν το ναυάγιο προκλήθηκε ηθελημένα να τους διώξουμε ποινικά για την πρόκληση ναυαγίου.

Αν το σκάφος βουλιάξει εξαιτίας της παρουσίας του ελληνικού Λιμενικού στα τουρκικά χωρικά ύδατα τότε είναι ευθύνη της Τουρκίας να τους περισυλλέξει.

Σε καμία πάντως περίπτωση η Ελλάδα δεν θα πρέπει να επιτρέψει την εκμετάλλευση των μεταναστών για να αποσπάσει η αυταρχική ηγεσία της Τουρκίας οικονομικά ή γεωπολιτικά ανταλλάγματα.

Όπως έστρωσε ο Ερντογάν στην Συρία θα πρέπει και να κοιμηθεί. Και αν ο τουρκικός λαός αισθάνεται δυσφορία να το δείξει.

Η Ελλάδα όμως δεν υποχωρεί και δεν εγκαταλείπει τα δικαιώματά της τώρα είναι σειρά της Ε.Ε. να δράσει και της Τουρκίας να λογικευτεί και να εγκαταλείψει τους μεγαλοϊδεατισμούς και τις απειλές».

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κοινωνία: Φωτιά στο εργοστάσιο Βιολάντα: Σοκ στο πανελλήνιο – 4 νεκρές εργαζόμενες και 1 αγνοούμενη – Πήγαν για το νυχτοκάματο και δεν επέστρεψαν ποτέ

Φωτιά στο εργοστάσιο Βιολάντα: Σοκ στο πανελλήνιο – 4 νεκρές εργαζόμενες και 1 αγνοούμενη – Πήγαν για το νυχτοκάματο και δεν επέστρεψαν ποτέ

Μεροκάματα θανάτου στην Ελλάδα του 2026 - Οι νεκροί θα ήταν περισσότεροι αν δεν είχε γίνει κοπή της βασιλόπιτας το προηγούμενο βράδυ

Κοινωνία
Κοινωνία: Μπλακ άουτ στο FIR Αθηνών: Η Κομισιόν «καρφώνει» την κυβέρνηση Μητσοτάκη – «Ανεπαρκής η πρόοδος – Η Ελλάδα δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα»

Μπλακ άουτ στο FIR Αθηνών: Η Κομισιόν «καρφώνει» την κυβέρνηση Μητσοτάκη – «Ανεπαρκής η πρόοδος – Η Ελλάδα δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα»

Η Κομισιόν επιβεβαιώνει την απαράδεκτη κωλυσιεργία της κυβέρνησης στην ασφάλεια των αερομεταφορών - «Πάμε και όπου βγει» και στον αέρα

Κοινωνία
Κοινωνία: Δηλώσεις ντροπής από Bόζεμπεργκ υπέρ Mercosur – «Η Κομισιόν μπορεί να παρακάμψει το πάγωμα – Η καθυστέρηση χαϊδεύει τα αυτιά των αγροτών»

Δηλώσεις ντροπής από Bόζεμπεργκ υπέρ Mercosur – «Η Κομισιόν μπορεί να παρακάμψει το πάγωμα – Η καθυστέρηση χαϊδεύει τα αυτιά των αγροτών»

Παπαγαλίζοντας τη γραμμή Μερτς, η Ελίζα Βόζεμπεργκ πρόσβαλε τη νοημοσύνη εκατομμυρίων αγροτών λέγοντας ότι είναι «ελλιπώς ενημερωμένοι»

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Ακραία παρακμή: Νόμος ΙΧ για την Όλγα Κεφαλογιάννη – «Πριβέ» τροπολογίες για υπουργούς σε ένα καθεστώς «Τσιφλικοκρατίας»!

Ακραία παρακμή: Νόμος ΙΧ για την Όλγα Κεφαλογιάννη – «Πριβέ» τροπολογίες για υπουργούς σε ένα καθεστώς «Τσιφλικοκρατίας»!

Δημοκρατία ιδιωτικής χρήσεως - Η κυβέρνηση πέρασε «νύχτα» μια τροπολογία για τη συνεπιμέλεια και «όλως τυχαίως» η Όλγα Κεφαλογιάννη ήταν η πρώτη που την αξιοποίησε

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Ανατροπή στην ανατροπή με τη συμφωνία ΕΕ – Mercosur; – Την «πάγωσε» η ευρωβουλή αλλά οι Γερμανοί την ενεργοποιούν με το «έτσι θέλω» από τον Μάρτιο!

Ανατροπή στην ανατροπή με τη συμφωνία ΕΕ – Mercosur; – Την «πάγωσε» η ευρωβουλή αλλά οι Γερμανοί την ενεργοποιούν με το «έτσι θέλω» από τον Μάρτιο!

Ο ευρωπαϊκός θεσμός ολοταχώς σε διάσπαση - Ο Καγκελάριος Μερτς αγνοεί το ευρωκοινοβούλιο και επιβάλλει την ατζέντα της Γερμανίας

Κοινωνία
Κοινωνία: Παραλήρημα Καιρίδη για Τέμπη: Εξίσωσε τον ελληνικό σιδηρόδρομο με το ελβετικό μπαρ που κάηκε στο Κραν Μοντανά

Παραλήρημα Καιρίδη για Τέμπη: Εξίσωσε τον ελληνικό σιδηρόδρομο με το ελβετικό μπαρ που κάηκε στο Κραν Μοντανά

«Υπάρχουν κι άλλες χώρες που γίνονται τέτοια ατυχήματα, όπως η Ελβετία που είναι μια πολύ οργανωμένη χώρα...», είπε ο Δημήτρης Καιρίδης

Κοινωνία
Κοινωνία: Ντροπιαστική κίνηση της UEFA: Κατέβασε πανό με τον Κύπριο αγωνιστή Παλληκαρίδη που η Πάφος έχει στο σήμα της

Ντροπιαστική κίνηση της UEFA: Κατέβασε πανό με τον Κύπριο αγωνιστή Παλληκαρίδη που η Πάφος έχει στο σήμα της

Ενόχλησε UEFA και Τσέλσι ο εκτελεσμένος από τους Άγγλους Κύπριος ήρωας - Την ίδια στιγμή οι Τούρκοι ύψωσαν ανενόχλητοι σημαία του ψευδοκράτους σε αγώνα της Γαλατά!

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Άθλιοι εικονομάχοι: Οι χριστιανικές εικόνες σε δημόσια κτήρια «δικάζονται» από το ΕΔΑΔ ύστερα από προσφυγή της «Ένωσης Αθέων»!

Άθλιοι εικονομάχοι: Οι χριστιανικές εικόνες σε δημόσια κτήρια «δικάζονται» από το ΕΔΑΔ ύστερα από προσφυγή της «Ένωσης Αθέων»!

Με την ευθύνη της γραφικής «Ένωσης Αθέων» η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει το δεδικασμένο που θα εξαλείψει τις χριστιανικές εικόνες σε όλη την Ευρώπη!

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Ευρω-«χαστούκι» για την καταστροφική συμφωνία με Mercosur: «Μπλόκο» από το Ευρωκοινοβούλιο μέχρι την αξιολόγησή της από το Δικαστήριο της ΕΕ!

Ευρω-«χαστούκι» για την καταστροφική συμφωνία με Mercosur: «Μπλόκο» από το Ευρωκοινοβούλιο μέχρι την αξιολόγησή της από το Δικαστήριο της ΕΕ!

Οι πανευρωπαϊκές κινητοποιήσεις των αγροτών έπιασαν τόπο και η πλειοψηφία του κοινοβουλίου έβαλε προσωρινά στον «πάγο» τη συμφωνία EE - Mercosur

Κοινωνία