ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έξαρση των ιώσεων: Σε αυτούς τους λόγους οφείλεται

Γρίπη, γριπώδης συνδρομή, αλλά και άλλες αναπνευστικές ιώσεις «χτυπούν» κυρίως νέους - Πού οφείλεται και ποια είναι τα συμπτώματα.
Έξαρση των ιώσεων: Σε αυτούς τους λόγους οφείλεται

Μπορεί φέτος μετά από δύο χρόνια πανδημίας να απολαμβάνουμε ένα καλοκαίρι κανονικό, με ελευθερίες για όλους, ωστόσο η έξαρση των ιώσεων που παρατηρείται δεν επιτρέπει τον εφησυχασμό.

Κι αυτό διότι ναι μεν η γρίπη και η γριπώδης συνδρομή θεωρητικά εμφανίζονται στα τέλη του Νοεμβρίου και διαρκούν περίπου ως τον Απρίλιο, ωστόσο τα περιοριστικά μέτρα κατά του Covid-19 τις έφεραν ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα το χειμώνα.

Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, μίλησε στο iatropedia.gr διευκρινίζοντας πως η συμπτωματολογία δεν είναι τόσο έντονη, όσο αυτή του κορονοϊού.

«Οι περισσότερες είναι “παρα-γρίπες” που λέμε, δηλαδή απλά κρυολογήματα. Είναι κυρίως εντεροϊοί και αδενοϊοί και κάνουν συμπτωματολογία από το ανώτερο αναπνευστικό. Συνήθως χωρίς πυρετό.

Υπάρχει ωστόσο μια τροποποιημένη εικόνα, με μακρύτερο διάστημα νόσησης και μια εικόνα λίγο περίεργη με θορυβώδη συμπτώματα καταρροής και πονόλαιμου. Τα κρούσματα εντοπίζονται σε όλο το φάσμα των ηλικιών, κάτω των 60 ετών συνήθως. Πολλά περιστατικά εντοπίζονται σε παραθεριστικούς προορισμούς, όπου κυκλοφορεί πολύς κόσμος, επειδή είναι αναπνευστικοί ιοί και μεταδίδονται με τα σταγονίδια.

Συνεπώς, όπου υπάρχουν κοινωνικές επαφές αυτά τα νοσήματα μεταδίδονται ακριβώς όπως μεταδίδεται και ο κορονοϊός, ανέφερε.

Υπάρχει μια ασυνήθιστη δραστηριότητα γρίπης, την οποία τους καλοκαιρινούς μήνες δεν βλέπουμε. Κυρίως σε νεαρόκοσμο που παραθερίζει στα νησιά. Δεν πρέπει να δημιουργήσουμε πανικό. Είναι ενδεχομένως και λόγω της Covid που η εγρήγορσή μας είναι διαφορετική και τα συστήματα επιτήρησης πιο ενεργά και ενισχυμένα, δηλαδή στέλνουμε δείγματα, κάνουμε μοριακά τεστ, ως αποτέλεσμα της πανδημίας.

Είμαστε δηλαδή λίγο πιο οργανωμένοι σε σχέση με τις ιώσεις του αναπνευστικού, οπότε τα “πιάσαμε” αυτά τα περιστατικά. Ενώ πριν από 3 και 4 χρόνια που δεν είχαμε πανδημία, θα μπορούσαμε να μην τα βρίσκαμε. Είναι κι αυτό μια παράμετρος», ανέφερε.

Όλα αυτά φυσικά, τη στιγμή που ο κορονοϊός συνεχίζει να γεμίζει με κρούσματα τον πληθυσμό, με την κυβέρνηση ήδη να σκέφτεται τα επόμενα μέτρα που θα λάβει. Ένα από αυτά είναι και η επιστροφή της υποχρεωτικής μάσκας από τους πρώτους φθινοπωρινούς μήνες, προκειμένου να καταπολεμήσει την αύξηση αυτή.

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Έξαρση των ιώσεων: Σε αυτούς τους λόγους οφείλεται», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.