ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φωτιά στην Εύβοια: Άγρυπνοι για δεύτερη νύχτα οι κάτοικοι

Αντιπυρική ζώνη στην Πλατάνα
Φωτιά στην Εύβοια: Άγρυπνοι για δεύτερη νύχτα οι κάτοικοι

Φωτιά στην Εύβοια: Παραμένει σε εξέλιξη το πύρινο μέτωπο το οποίο βρίσκεται σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων από το χωριό Πλατάνα της Εύβοιας, μετά την αναζωπύρωση το απόγευμα.

Δημιουργείται αντιπυρική ζώνη, περιμετρικά του χωριού, από 6 βαριά ερπιστριοφόρα χωματουργικά μηχανήματα προκειμένου να ανακοπεί η πορεία της φωτιάς.

Η νύχτα στην Εύβοια αναμένεται δύσκολη, ενώ υπάρχει έτοιμο σχέδιο εκκένωσης της Πλατάνας, εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Στο μέτωπο κοντά στο χωριό Πλατανιά, που κινείται προς τον δρυμό, εστιάζουν τις προσπάθειές τους οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην κεντρική Εύβοια.

Η φωτιά που ήταν καθηλωμένη μέσα σε μια χαράδρα αναζωπυρώθηκε, λόγω των τοπικών ισχυρών ανέμων και πήρε μεγάλες διαστάσεις.

Ισχυρές επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής επιχειρούν στο μέτωπο της πυρκαγιάς κοντά στο χωριό Πλατανιά στην Εύβοια, προκειμένου να ανακόψουν την πορεία της προς το χωριό και τον δρυμό της Άτταλης.

«Δεν θα τρέχουμε την τελευταία στιγμή παρά το γεγονός ότι υπάρχει άπνοια στην περιοχή και οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν παραταχθεί σε ένα δρόμο πολύ πριν το χωριό για να περιμένουν τις φλόγες» δηλώνει ο περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας Δημήτρης Βουρδάνος που βρίσκεται στο χωριό Πλατανιά.

«Πρόκειται για μια δύσκολη περιοχή. Η απόφαση για αντιπυρική ζώνη γύρω από το χωριό κρίθηκε αναγκαία καθώς επικρατεί μεγάλη αναστάτωση μεταξύ των κατοίκων. Το μέτωπο ήταν ιδιαίτερα μεγάλο και οι ώρες μέχρι το ξημέρωμα που θα χρησιμοποιηθούν και πάλι εναέρια μέσα ιδιαίτερα πολλές».

Λίγο πριν τις 8.30 το βράδυ έγιναν οι τελευταίες ρίψεις από τα πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα και σύμφωνα με τον κ. Βουρδάνο «τα 4 αεροσκάφη τα 2 ελικόπτερα έκαναν πάρα πολύ σοβαρή δουλειά, έχουν διασπάσει το πύρινο μέτωπο και το έχουν περιορίσει και μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε ότι θα μπορέσουμε μέσα στη νύχτα να ελέγξουμε την κατάσταση».

Σημειώνεται ότι η αστυνομία έχει απαγορεύσει την κίνηση προς τα χωριά Μακρυμάλλη και Πλατανιάς.

Η ύφεση των ανέμων, αργά το απόγευμα, και οι ρίψεις νερού που έκαναν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη κι έχουν μειώσει το θερμικό φορτίο, έχουν ως συνέπεια η φωτιά να κινείται με μικρότερη ταχύτητα.

Οι επιτελείς της πυροσβεστικής φιλοδοξούν ότι αν επικρατήσουν αυτές οι συνθήκες θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τη φωτιά σ’ αυτόν τον δρόμο, όπου έχουν συγκεντρωθεί περισσότερα από 25 οχήματα της πυροσβεστικής και ένας μεγάλος αριθμός πυροσβεστών.

«Πρόκειται για παράταξη μάχης. Eίναι πολύ δύσκολο τα αεροπλάνα μέσα στην επόμενη ώρα να σβήσουν τελείως το συγκεκριμένο μέτωπο.Αν οι καιρικές συνθήκες ευνοήσουν τους πυροσβέστες με την άπνοια που επικρατεί τώρα, θα μπορέσουν να σταματήσουν το κακό για να μη φτάσει στον πυρήνα του εθνικού δρυμού και να απειλήσει τα χωριά», δηλώνει κάτοικος του χωριού στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Σημειώνεται πως στο σημείο επιχειρούσαν από το πρωί εναέρια μέσα αλλά με δυσκολία, καθώς η εστία βρισκόταν στο βάθος μιας χαράδρας.

Στην περιοχή επιχειρούν 4 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο, ενώ οι πυκνοί μαύροι καπνοί έχουν καλύψει ολόκληρη την περιοχή

Υπενθυμίζεται πως το χωριό Πλατανιά είναι ένα από τα τέσσερα που εκκενώθηκαν χθες.

Το απόγευμα, λόγω των ανέμων, υπήρξε μια επικίνδυνη αναζωπύρωση κοντά στο χωριό Μακρυμάλλη και προς στιγμή απειλήθηκαν σπίτια.

«Η μάχη δεν έχει τελειώσει ακόμα. Παραμένουμε όλοι στις θέσεις μας μέχρι να σταματήσει να καίει και το τελευταίο αποκαΐδι» υπογραμμίζει ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Στερεάς Ελλάδας, Θανάσης Καρακάντζας, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή.

Ο ίδιος σημειώνει πως «η Πυροσβεστική προσπαθεί να αντικαταστήσει το προσωπικό που έχει συμπληρώσει πάνω από 36 ώρες στο μέτωπο της φωτιάς, αλλά διατηρεί την ετοιμότητα για να αντιμετωπιστεί οτιδήποτε συμβαίνει, κυρίως να περιχαρακωθεί η φωτιά στα εξωτερικά της σημεία για να μην κινδυνεύουν οικισμοί από πιθανή επέκταση».

Στο βασικό μέτωπο της πυρκαγιάς, η προσπάθεια που καταβάλλουν τόσο οι εναέριες όσο και επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής είναι να ελέγξουν τις εστίες που εντοπίζονται σε απόκρημνη περιοχή κοντά στα λατομεία της ΛΑΡΚΟ.

Έχουν γίνει ρίψεις εκατοντάδων τόνων νερού από τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα που πετούν συνέχεια πάνω από τη φωτιά, ωστόσο το μέτωπο παραμένει ενεργό καθώς πρόκειται για συμπαγή πευκόφυτη περιοχή. Ένα άλλο σημείο που δίνουν ιδιαίτερα μεγάλη σημασία οι πυροσβέστες είναι ανατολικά του χωριού Σταυρός το οποίο να θυμίσουμε έχει εκκενωθεί από τη χθεσινή μέρα. Και εκεί έχουμε σημαντικές αναζωπυρώσεις αλλά η παρουσία κυρίως των εναέριων μέσων επιτρέπει στους πυροσβέστες να αισιοδοξούν για την αντιμετώπιση του.

Εκείνο το οποίο επιδιώκουν οι επιτελείς της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας αλλά και η ηγεσία του πυροσβεστικού σώματος είναι μέχρι σήμερα το βράδυ να μπορέσουν να ελέγξουν όλα τα επικίνδυνα περιφερειακά μέτωπα και να οριοθετήσουν τη φωτιά. «Αντίπαλός» τους σε αυτή την προσπάθειας αποτελεί η ένταση των ανέμων που από το μεσημέρι και μετά είναι αυξημένη.

Την ίδια στιγμή τα χωματουργικά μηχανήματα τόσο της Περιφέρειας Στερεάς όσο του Στρατού των ΟΤΑ και της ΛΑΡΚΟ παραμένουν σε ετοιμότητα σε διάφορα σημεία για να παρέμβουν όταν κριθεί αυτό απαραίτητο. Τα βαριά αυτά χωματουργικά μηχανήματα βοήθησαν να μην φτάσουν οι φλόγες στα Ψάχνα, καθώς μέσα στη νύχτα δημιούργησαν την αντιπυρική ζώνη περιμετρικά στα πρώτα σπίτια της πόλης.

ΠΗΓΗ: dikaiologitika.gr

Sportime Team

Μέλος της συντακτικής ομάδας του Sportime.GR.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κοινωνία: Γιώργος Γεραπετρίτης: «Κονσερβαρισμένες» woke ευχές για την πρωτοχρονιά – Μονίμως στη λάθος πλευρά της ιστορίας

Γιώργος Γεραπετρίτης: «Κονσερβαρισμένες» woke ευχές για την πρωτοχρονιά – Μονίμως στη λάθος πλευρά της ιστορίας

Επιμένουν ακόμα στο ίδιο «ποίημα» - Ο Γιώργος Γεραπετρίτης ευχήθηκε για το 2026 «ανεκτικότητα» και «σεβασμό στη διαφορετικότητα»

Κοινωνία
Κοινωνία: Νέος ΚΟΚ και έλεγχοι: Έπρεπε να περάσουν 7 χρόνια κυβέρνησης Μητσοτάκη για να δούμε μείωση θανάτων από τροχαία

Νέος ΚΟΚ και έλεγχοι: Έπρεπε να περάσουν 7 χρόνια κυβέρνησης Μητσοτάκη για να δούμε μείωση θανάτων από τροχαία

Πρωτοχρονιάτικο ευχάριστο νέο οι μειωμένοι θάνατοι στην άσφαλτο για το 2025, αλλά θρηνήσαμε χιλιάδες νεκρούς την προηγούμενη εξαετία

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: «Ο Τειρεσίας των Ενοικιαστών»: To social credit system αλά Ελληνικά – Μαζικό φακέλωμα και όποιος χρωστάει δεν θα βρίσκει σπίτι!

«Ο Τειρεσίας των Ενοικιαστών»: To social credit system αλά Ελληνικά – Μαζικό φακέλωμα και όποιος χρωστάει δεν θα βρίσκει σπίτι!

Καλωσορίσατε στην απόλυτη δυστοπία του στεγαστικού - Το «πιστοποιητικό φερεγγυότητας» έρχεται για να γίνει εφιάλτης των ενοικιαστών

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: 2 Ιανουαρίου: Κλειστά τα περισσότερα καταστήματα και ο Σκλαβενίτης– Τι ισχύει για τα άλλα σούπερ μάρκετ και τράπεζες

2 Ιανουαρίου: Κλειστά τα περισσότερα καταστήματα και ο Σκλαβενίτης– Τι ισχύει για τα άλλα σούπερ μάρκετ και τράπεζες

Η 2α Ιανουαρίου δεν είναι επίσημη αργία, όμως για τους καταναλωτές η εικόνα δεν είναι ξεκάθαρη. Παρότι η ημέρα θεωρείται εργάσιμη, πολλά καταστήματα και σούπερ μάρκετ είναι κλειστά,

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Ευχή για Ευλογημένο 2026: Να εκμεταλλευτούμε το «χρυσάφι» του νέου χρόνου για να «αγοράσουμε» μετάνοια

Ευχή για Ευλογημένο 2026: Να εκμεταλλευτούμε το «χρυσάφι» του νέου χρόνου για να «αγοράσουμε» μετάνοια

12 νέοι μήνες - 12 μεγάλες ευκαιρίες αγιότητας - Ο μόνος κακός χρόνος είναι εκείνος που θα μας απομακρύνει από τον Χριστό

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: ΕΥΔΑΠ: Χαράτσι 30 ευρώ στους λογαριασμούς μας το 2026 – Η «μπίζνα» του νερού δεν σταματά ούτε με… κατακλυσμό

ΕΥΔΑΠ: Χαράτσι 30 ευρώ στους λογαριασμούς μας το 2026 – Η «μπίζνα» του νερού δεν σταματά ούτε με… κατακλυσμό

Κυβέρνηση και ΕΥΔΑΠ προχωρούν το σχέδιο για την «αιχμαλωσία» του υπέρτατου αγαθού - Βρέχει συνέχεια και μιλούν ακόμα για λειψυδρία

Κοινωνία
Κοινωνία: Αγρότες: Απτόητοι από τις απειλές της κυβέρνησης – «Ούτε βήμα πίσω» – Πρωτοχρονιά στα μπλόκα με «καυτό» Γενάρη κινητοποιήσεων

Αγρότες: Απτόητοι από τις απειλές της κυβέρνησης – «Ούτε βήμα πίσω» – Πρωτοχρονιά στα μπλόκα με «καυτό» Γενάρη κινητοποιήσεων

Πρωτοχρονιά στις επάλξεις αλλά με ανοιχτά μπλόκα θα κάνουν οι αγρότες - «Δεν κάνουμε πίσω. Δεν φοβόμαστε. Δεν υποχωρούμε», δηλώνουν

Κοινωνία
Κοινωνία: Κάπα Research: Οι μισοί Έλληνες νιώθουν ότι απειλούνται επαγγελματικά από το AI – Το σούπερ μάρκετ η χειρότερη «πληγή» της ακρίβειας

Κάπα Research: Οι μισοί Έλληνες νιώθουν ότι απειλούνται επαγγελματικά από το AI – Το σούπερ μάρκετ η χειρότερη «πληγή» της ακρίβειας

Σχεδόν 1 στους 3 Έλληνες δεν νιώθει άνετα με την «έκρηξη» της τεχνολογίας - Το 82% ζητά να φορολογηθούν τα κέρδη των τραπεζών

Κοινωνία
Κοινωνία: Ατομική «βόμβα» πέταξε ο Κ.Ανεστίδης: Βουλευτής της ΝΔ του αποκάλυψε το κόλπο για μαϊμού επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ!

Ατομική «βόμβα» πέταξε ο Κ.Ανεστίδης: Βουλευτής της ΝΔ του αποκάλυψε το κόλπο για μαϊμού επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ!

Ο «γαλάζιος» αγροτοσυνδικαλιστής ξεσκεπάζει την κομματική εμπλοκή στο σκάνδαλο - Τι απαντά ο βουλευτής της ΝΔ, Θεοφάνης Παππάς

Κοινωνία