ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φωτιές: Πως να χρησιμοποιούμε τον κλιματισμό στα αυτοκίνητα για να αποφύγουμε την κάπνα

Οι φωτιές μαίνονται ανεξέλεγκτες σε ολόκληρη την Ελλάδα δημιουργώντας ένα ασφυκτικό τοπίο, με την κάπνα να δυσκολεύει εξαιρετικά την καθημερινότητα των πολιτών.
Φωτιές: Πως να χρησιμοποιούμε τον κλιματισμό στα αυτοκίνητα για να αποφύγουμε την κάπνα

Οι φωτιές μαίνονται ανεξέλεγκτες σε ολόκληρη την Ελλάδα δημιουργώντας ένα ασφυκτικό τοπίο, με την κάπνα να δυσκολεύει εξαιρετικά την καθημερινότητα των πολιτών.

Φωτιές: Η μεγάλη φωτιά στην Βαρυμπόμπη έχει πνίξει στους καπνούς την Αττική, τη στιγμή που το πρόβλημα αφορά ολόκληρη την Ελλάδα καθώς οι πυρκαγιές είναι πλέον αμέτρητες και μαίνονται ανεξέλεγκτες.

Οι φλόγες που πλήττουν την χώρα έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό τοπίο, με την κάπνα να μην επιτρέπει στους πολίτες την παραμονή στους εξωτερικούς χώρους.

Χθες το πρωί μάλιστα, η κατάσταση της ατμόσφαιρας στην Αττική παρέμενε εξαιρετικά επιβαρυμένη, όσον αφορά τα επιβλαβή αιωρούμενα σωματίδια PM2.5, εφόσον σε όλες τις περιοχές οι τιμές ξεπερνούσαν κατά πολύ τα 10 mg/κυβικό μέτρο που είναι το όριο καλής ατμοσφαιρικής κατάστασης. Ωστόσο, σταδιακά οι τιμές μειώνονταν κυρίως λόγω των ανέμων που άρχισαν να πνέουν, με αποτέλεσμα νωρίς το απόγευμα σε όλες τις περιοχές οι τιμές να βρίσκονται κοντά στα 10 mg/κυβικό μέτρο ή και χαμηλότερα. Αντίστοιχα μειωμένα ήταν και τα επίπεδα αιθάλης στην ατμόσφαιρα της Αττικής.

Τα PM2.5 είναι λεπτά εισπνεόμενα σωματίδια, με διάμετρο περί τα 2,5 μικρόμετρα, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να εισχωρούν βαθιά στον πνεύμονα και να προκαλούν σημαντικές βλάβες. Στις επιβαρυμένες περιοχές με υψηλές τιμές PM2.5 αν οι κάτοικοι πρέπει να εξέλθουν των κατοικιών τους να χρησιμοποιούν μάσκες N95, ΚΝ95 ή FFP2, που παρέχουν προστασία από τα σωματίδια PM2.5.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες συμβουλεύουν τους πολίτες να ενημερώνονται για την ατμοσφαιρική ρύπανση στην περιοχή όπου βρίσκονται, ώστε να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να έχουν ενημέρωση σε ωριαία βάση μέσω της πλατφόρμας της εθνικής υποδομής PANACEA.

Πως να χρησιμοποιούμε τον κλιματισμό στα αυτοκίνητα

Επίσης, καλό θα ήταν να περιορίσουν όλοι οι κάτοχοι οχημάτων τις μετακινήσεις τους αλλά, αν κάτι τέτοιο δεν μπορεί να καταστεί εφικτό, τότε προτείνεται η ρύθμιση του συστήματος κλιματισμού του οχήματος στη λειτουργία ανακύκλωσης του εσωτερικού αέρα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η είσοδος του καπνού στην καμπίνα των επιβατών.

Αν τώρα κάποιο από τα άτομα που επιβαίνει στο όχημα ανήκει σε ευαίσθητες ομάδες καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσει και επιπλέον μάσκα για να προστατευθεί από τον καπνό και τις αναθυμιάσεις.

Σε αυτή την περίπτωση το φίλτρο της μάσκας πρέπει να είναι πιστοποιημένο για κατακράτηση μικροσωματιδίων και να εξασφαλίζεται ότι η μάσκα εφαρμόζει καλά στο στόμα και τη μύτη του ατόμου.

Διαβάστε επίσης:

Αναπνέουμε καρκίνο στην Αττική – Σαν να καπνίζεις μαζί 10 τσιγάρα – Τι λένε οι ειδικοί

Φωτιά στην Αττική: Κόλαση σε Θρακομακεδόνες και Βαρυμπόμπη – Φλέγεται ο Άγιος Στέφανος – Νέο μήνυμα από το 112

Survivor: Άγριο ξέσπασμα της Μαριαλένας για την αστυνομία και τις φωτιές – Τι ανέβασε

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Φωτιές: Πως να χρησιμοποιούμε τον κλιματισμό στα αυτοκίνητα για να αποφύγουμε την κάπνα», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Χρήστος Μαγγίνας

Ο Χρήστος Μαγγίνας γεννήθηκε στις 16/08/1996 στην Αλεξανδρούπολη και είναι απόφοιτος ΑΕΙ. Από μικρή ηλικία είχε το πάθος της ενασχόλησης με την αθλητική δημοσιογραφία. Από τον Ιανουάριο του 2021 ανήκει στην ομάδα του Sportime.gr.